MARX JE BIO U PRAVU: Religija je uistinu opijum za mase

Mladen Barbarić

18. listopada 2013.

MARX JE BIO U PRAVU: Religija je uistinu opijum za mase

Lakše je ponekad otjerati Igora Štimca iz reprezentacije nego pronaći znanstvenika koji će vam jasno prepričati čime se bavi. No, što je teško nije nemoguće, a kao jasan dokaz za ovu tvrdnju ovdje vam predstavljamo psihijatra koji intenzivno proučava evolucijsku psihologiju. Njegovo je ime Anderson Thomson i u sat vremena će vam objasniti odakle dolaze moderne religije i koje su to prirodne sile što su utjecale na njen razvoj. Dakako, riječ je o poprilično kompleksnom mehanizmu kojeg je religija tek dio. Na kraju, saznat ćete na ovom mjestu i zašto je Karl Marx bio u pravu izrekavši i danas često citiranu tezu kako je "religija opijum za mase".

Psihološki mehanizmi koji su doveli do stvaranja religije, kako kaže znanstvenik sa Sveučilišta u Virginiji, potječu iz naše daleke povijesti te su se, kao i jezik i pismo, razvijali u pozadini društvenih odnosa predaka koji su oboružani lukom i strijelom iz Afrike pred nekih 70 tisuća godina krenuli u obilazak Zemlje.

Kako im je u tome pomogla religija pogledajte u predavanju dr. Anderson Tomsona održanom ovog ljeta u Centru za studije biodruštvenih perspektiva judaizma pri Schehter Institutu studija judaizma.

 

 

Lupiga.Com