Mesić odgovorio Osječkim Zelenim na deset postavljenih mu pitanja

Ivor Car

13. siječnja 2005.

Mesić odgovorio Osječkim Zelenim na deset postavljenih mu pitanja

Ne biste vjerovali, ali na nedavno, predsjedničkim kandidatima, upućenih deset pitanja stigao je prvi odgovor. "Osječkim Zelenim" za sada je odgovorio aktualni predsjednik Stjepan Mesić, ali valjalo bi se nadati kako će isto uskoro učiniti i njegova protukandidatkinja Jadranka Kosor. Do tada pogledajte kakvi su odgovori "starog lisca"

Predsjednički kandidat, aktualni predsjednik Stjepan Mesić, odgovorio je na deset pitanja koja su jučer njemu i predsjedničkoj kandidatkinji Jadranki Kosor poslali Osječki zeleni a koja se odnose na zaštitu prirode i okoliša.

Odgovarajući na postavljena pitanja predsjendički kandidat Stjepan Mesić je komentirajući stanje u zaštićenim područjima prirode, te zaštićenim životinjskim i biljnim vrstama rekao kako je njegova dužnost promicati poštivanje Ustava i zakona, dodavši "a moje opredijeljenje je zalagati se za visoku razinu zaštite prirode i okoliša u Hrvatskoj".

Naveo je kako se zalaže za održivi razvoj koji podrazumijeva poticanje onih gospodarskih djelatnosti koje doprinose otvaranju novih radnih mjesta, osiguravaju socijalnu sigurnost građana i štite okoliš.

Zaštiti izvore pitke vode

Na pitanje "Možete li garantirati zaustavljanje rasprodaje prirodnih izvora pitke vode?" predsjednik Mesić je odgovorio "Pitka voda u 21. stoljeću zauzima posebno važno mjesto, važnije od nafte i potrebno je poduzeti sve mjere kako bi se izvori pitke vode zaštitili. Zalažem se za donošenje zakonske regulative kojom će se na adekvatan način od rasprodaje zaštititi naša nacionalna bogatstva i nekretnine".

Upozoravajući na sve češće incidente uništavanja prirode poput Veličanke II na Papuku, ubojstva bjeloglavih supova, šverca ubijenih zaštićenih vrsta ptica, izlijevanje nafte u rijeku Parku, požare i ribolov u Kopačkom ritu, Osječki zeleni su upitali što predsjednički kandidati misle napraviti da se zaustavi uništavanje, korupcija i kriminal u zaštićenim dijelovima prirode. Predsjednički kanditat Mesić je odgovorio da je nužno osnažiti i brojčano povećati inspekcije zaštite prirode te osigurati cjelovito provođenje Zakona o zaštiti prirode ali i vratiti zaštitu prirode u djelokrug Ministarstva zaštite okoliša.

Predsjednik Mesić je dodao kako su negativni primjeri devastacije prirode posljedica i nedovoljno razvijene svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša naglasivši kako je doprinos Osječkih zelenih u tome iznimno značajan.

"NUžno je napraviti iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije"

Odgovarajući na ostala pitanja predsjednik Mesić je istaknuo kako se protivi sjetvi GMO u Hrvatskoj te da se zalaže za donošenje strože zakonske regulative. Hrvatska je donijela odluku da neće graditi nuklearne elektrane i termoelektrane na ugljen. Obzirom "da nam je energija potrebna, zalažem se da oni energetski objekti koji će se graditi budu izgrađeni prema najstrožim principima zaštite okoliša, a nužno je napraviti iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, posebno energije vjetra, vode, sunca i biomase".

Pravovremeno reagirati na katastrofe

Na pitanje da li će ako opet bude predsjednik formirati Upravu za spašavanje ljudi, dobara i okoliša koja će osiguravati predviđanje, sprečavanje i saniranje posljedica izvanrednih stanja, predsjednik Mesić je odgovorio "pozivam Vladu da hitno i odgovorno pristupi formiranju Državne uprave za zaštitu i spašavanje kako bi se pravovremeno reagiralo na izvanredna stanja po točno utvrđenoj proceduri".

U nevladinim udrugama i građanima vidim svoje partnere a tako će biti i ubuduće, odgovorio je na pitanje kakav je njegov program suradnje s građanima i nevladinim organizacijama. Na posljednje pitanje Osječkih zelenih da li može kao eventualni budući predsjednik zaustaviti ulazak Hrvatske u vojne asocijacije i osigurati mirnu budućnost hrvatskim građanima bez uplitanja u svjetske ratne sukobe, Mesić je odgovorio "Dok sam ja predsjednik, niti jedan hrvatski vojnih neće sudjelovati u vojnim operacijama koje nisu pod pokroviteljstvom UN-a".

Osječki zeleni izrazili su zadovoljstvo "brzim odgovorom predsjedničkog kandidata Mesića koji je odgovorio na deset postavljenih pitanja još jučer samo nekoliko sati nakon što je dobio pitanja". S odgovorima smo zadovoljni ali "naša je uloga praćenje provedbe zaštite prirode i okoliša što ćemo i činiti" kazala je Ljiljanka Mitoš-Svoboda, voditeljica Osječkih zelenih.

(alert!)