Nagradno natjecanje "Život bez auta"

Elfrida MatučMahulja

19. rujna 2005.

Nagradno natjecanje "Život bez auta"

Sudeći prema vijesti objavljenoj na novootvorenom portalu "hrvati.com", ludorije s cijenama nafte, od sutra nikoga više, barem na tjedan dana, ne bi trebale opterećivati. Naime, svake godine (čak već tri) od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan kretanja čiji je završetak proglašen Danom bez automobila. A sad se sjetite što je ono premijer Sanader govorio prošloga tjedna

Svake godine Europski tjedan kretanja ima posebnu temu. Ove godine tema je Pametno putovanje na posao (Clever Commuting). Cilj je teme promovirati održiv način putovanja na posao i u školu potičući alternativne modele kretanja kao što su biciklizam, hodanje, javni prijevoz te uzimanje u automobil suputnika na zajedničkom pravcu. Ovom glavnom temom Europski tjedan kretanja želi doprinijeti smanjenju prometnih gužvi, zagađenja i efekta staklenika, te poboljšati zdravlje i kvalitetu života, osobito u gradovima.

Kako smo i mi, kakvi jesmo, kakvi nismo, ipak dio Europe, tako se tjedan uvelike obilježava i kod nas. Sjetite se samo prošlotjedna dramatična premijerova poziva da se koristi javni prijevoz! Sve je to zapravo bio dio promidžbene kampanje za akciju koja slijedi i za:

Nagradno natjecanje "Život bez auta"

Uključite se u nagradno natjecanje "Život bez auta" Zelene akcije. Natjecanje započinje na sam Dan bez auta 22. rujna i traje dva tjedna, te nakon dostavljenih rezultata završava s nagradnim izvlačenjem, proslavom i konferencijom za novinare.

U natjecanje se može uključiti svaki građanin stariji od 16 godina, koji se obvezuje da će tijekom dva tjedna natjecanja barem dva putovanja automobilom zamijeniti s alternativom kao što je javni prijevoz, bicikl, pješačenje ili rad od kuće. Pa i nije tako teško, zar ne?

Prijave i detaljnija uputstva mogu se naći na stranicama Zelene akcije, a više o čitavom tjednu, zagađenjima i svemu što nam prijeti, a što je i potaklo obilježavanje ovakvog jednog tjedna, možete pronaći na portalu Hrvati.com - vijesti.