NAKON KRIZE SU JOŠ BOGATIJI: Tri posto najimućnijih i dalje „jaše“ na leđima ostatka građana

Mladen Barbarić

5. rujna 2014.

NAKON KRIZE SU JOŠ BOGATIJI: Tri posto najimućnijih i dalje „jaše“ na leđima ostatka građana

"Udio zarade i bogatstva koje drže imućne obitelji na najvišim su razinama u modernoj povijesti. Dobici su koncentrirani samo na gornjih jedan posto stanovništva ili čak pola postotka kojima se prihod i bogatstvo povećalo", rezultati su novog istraživanja američkog Federal Reserve Districta (Sustav federalnih rezervi). Tri posto najbogatijih stanovnika Sjedinjenih Država prebrodilo je krizu i njihovi su prihodi počeli rasti, pa su se prošle godine vratili na 30,5 posto ukupnih prihoda. Međutim, krizu je puno teže podnijelo onih 90 posto stanovništva, a evo što kažu konkretne brojke.

Novo istraživanje koje je američki Federal Reserve District (Sustav federalnih rezervi – FED) jučer objavio u svom izdanju Federal Reserve Bulletin, a koje se bavi analizom podjele bogatstva u američkim kućanstvima od 2010. godine, čini se, potvrđuje kako je Marx bio u pravu.

"Podaci pokazuju da je udio zarade i bogatstva koje drže imućne obitelji na najvišim razinama u modernoj povijesti. Dobici su koncentrirani samo na gornjih jedan posto stanovništva ili čak pola postotka kojima se prihod i bogatstvo povećalo", stoji u studiji koja se, između ostalog, bavi analizom oporavka nakon gospodarske krize 2007. godine.

Početkom krize, 2007. godine, najbogatijih tri posto Amerikanaca zarađivalo je 31,4 posto ukupnih prihoda dok je taj iznos kroz tri krizne godine pao na 27,7 posto koliko bilježe 2010. godine. No, već prošle godine dobar dio pada su nadoknadili i vratili se na 30,5 posto ukupnih prihoda.

bogatstvo
Kretanje prihoda (ILUSTRACIJA: federalreserve.gov)

Prema najnovijim podacima FED-a, krizu je puno teže podnijelo ostalih 90 posto stanovništva. Njihovi su pak prihodi u 2013. godini iznosili 52,7 posto. Ako uzmemo u obzir kako su prihodi "srednjeg sloja" (preostalih sedam posto) mahom stabilni i kreću se oko 16,8 posto u proteklih četvrt stoljeća, podaci FED-a govore da se najbogatijih tri posto oporavilo od krize na račun donjih 90 posto čiji su prihodi pali za 2,8 posto, upravo onoliko koliko su narasli prihodi u top tri posto.

Za razliku od prihoda koji su u posljednjih 25 godina padali i rasli, i najbogatijima i najsiromašnijima, bogatstvo je padalo samo siromašnim Amerikancima. Od 1989. godine do 2006. godine polako, a potom prilično rapidno do današnjih dana kada donjih 90 posto ima tek 24,7 ukupnog bogatstva. Pad od 8,5 posto gotovo je identičan rastu najimućnijeg sloja koji se ugurao u svega tri posto stanovništva. Njihovo je ukupno bogatstvo od 1989. godine konstanto raslo čemu se ni posljednja kriza nije ispriječila.

siromaštvo
Kretanje bogatstva (ILUSTRACIJA: federalreserve.gov)

Od 44,8 posto ukupnog bogatstva koliko je gornjih tri posto u Americi imalo 1989. godine, kroz sljedeće 24 godine taj se udio povećao za 9,6 posto te su prošle godine bogati posjedovali 54,4 posto ukupnog bogatstva u SAD-u.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija:Pixabay