NIJE  POLITIKA  ŠTIKLA: Odavno mi ništa nije bilo tako žao, kao što mi je sada žao što mi ministrica Holy nije ni rod ni pomoz' bog

Jagoda Kljaić

7. lipnja 2012.

NIJE POLITIKA ŠTIKLA: Odavno mi ništa nije bilo tako žao, kao što mi je sada žao što mi ministrica Holy nije ni rod ni pomoz' bog

Odavno mi ništa nije bilo tako žao, kao što mi je sada žao što mi ministrica Mirela Holy nije ni rod ni pomoz' bog. Vidim da je spremna ne samo okrenuti telefonski broj jednoga prijatelja za drugoga, držeći se one narodne: prijatelj moga prijatelja je i moj prijatelj. Nego je odlučna učiniti i korak više, napisati pismo i tako ostaviti pisani trag, pokazujući da nije završila ni osnovni tečaj komuniciranja u političkom miljeu. Ni Ivo Sanader nije ostavljao pisane tragove, kud će onda Mirela, ajme, kako nije ništa naučila

Volim „otkačene“ osobe, cijenim one što imaju stila koga se ne odriču ni u ministarskoj fotelji. Zato mi je jako simpatična jedna ministrica i baš mi se svidjelo kad je nedavno proklizavala na otvaranju likovne kolonije u Zaboku. Ma stvarno moraš imati stila doći u planinarsku kuću u štiklama od deset centimetara. Uza sve to, mislim da je ministrica dobar stručnjak u svojoj djelatnosti i da zna što radi, kratkoročno i dugoročno. Samo, nije za politiku, jer ne razumije da ministarska fotelja istovremeno znači i političku fotelju i da jedno bez drugoga ne ide. Nije sagledala dovoljno široko što to sve ulazi u zaštitu okoliša. Jer, ulazi sve oko nas.


Odlučna i za korak više (FOTO: Novi list)

Elem, odavno mi ništa nije bilo tako žao, kao što mi je sada žao što mi ministrica Mirela Holy nije ni rod ni pomoz' bog. Vidim da je spremna ne samo okrenuti telefonski broj jednoga prijatelja za drugoga, držeći se one narodne: prijatelj moga prijatelja je i moj prijatelj. Nego je odlučna učiniti i korak više, napisati pismo i tako ostaviti pisani trag, pokazujući da nije završila ni osnovni tečaj komuniciranja u političkom miljeu. Ni Ivo Sanader nije ostavljao pisane tragove, kud će onda Mirela, ajme,  kako nije ništa naučila.

KONFABULATOR: Ministrica Holy predlaže Vladi izbacivanje koze iz hrvatskog grba

NAKON ODLASKA ZLATKA KOMADINE: Ostaje li lego konstrukcija stabilna?

POUČAK FERDELJI: Molim bez poštapalica, engleštine i bez podcjenjivanja

Napiše tako predsjedniku uprave Hrvatskih željeznica ćitabu u kojoj moli da, jednostavno rečeno, ne dadne otkaz poslovnoj  tajnici, zato što je supruga stranačkoga kolege. Pod bilo kojim uvjetima, čak i ako je višak radne snage, i bez obzira na cijenu, političku, naravno. Pa da mu je to rekla u četiri oka, mogli bismo i ne povjerovati. Po pravilu: riječ na riječ. Ali, postoji pisani trag i dokaz. I tu je ministrica pala na ispitu, pa vjerojatno neće stići do diplomskoga.


Ešalon komandira Zorana Milanovića (FOTO: Novi list)

Pri padu u ovim štiklama vrlo je vjerojatno da je ministrica polomila noge. Što je, objektivno, velika šteta. Za ešalon kojim komandira premijer Zoran Milanović. Nije bilo bezopasno ni onda kad je isključivao one iz trećega ešalona, odnosno Vladimira Ferdeljija. Tektonski poremećaj, manji, nastao je kad se sam isključio jedan iz prvoga ešalona, Zlatko Komadina. Sad je opet red na premijera, latice se otkidaju po sistemu: voli me, ne voli me. Bude li posljednja latica cvijeta koji se zove ministrica zaštite okoliša ona - ne voli me, slijedi trajno isklizavanje iz ove Vlade. Vjerujem da će stručnjakinja lako naći posao, možda i u nekoj europskoj organizaciji za zaštitu okoliša, u kojoj neće morati nikoga konkretnoga štititi, nego, onako imaginarno, cijeli planet. To je manje politički opasno.

Ipak, ne mogu prežaliti što nemam takve prijatelje. Pa da sam imala tu privilegiju da radim, dobivam redovito plaću, regres i božićnicu. Oh, da je netko napisao pismo, iz ministarske fotelje, da me treba zadržati na poslu. Gdje bi mi danas bio kraj. Što tek o ovoj prepisci misle svi oni koji će dobiti otkaz u Hrvatskim željeznicama. Još bi korisnije i zanimljivije bilo mišljenje svih radnika otpuštenih samo u vrijeme vlade ove Vlade. Netko je u njoj trebao samo pisati pisma. Bar bi izgledalo pravedno. Nije politika štikla. Pa je teže izabrati model koji paše. Ovaj bi za ministricu Holy mogao biti potpuno neodgovarajući. Vjerojatno i za poslovnu tajnicu u upravi Hrvatskih željeznica. Uvijek se, pri otklizavanju jednoga, povuče još nekoga.

Lupiga.Com