OGLASILA SE SARAJEVSKA AKADEMIJA: „Oštro ćemo sankcionirati seksualno uznemiravanje“

I.F.

19. siječnja 2021.

OGLASILA SE SARAJEVSKA AKADEMIJA: „Oštro ćemo sankcionirati seksualno uznemiravanje“

Već dugi niz godina svojevrsna je javna tajna da su mnoge studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu žrtve seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, a da su počinitelji njihovi profesori. Međutim, ova priča jučer je prestala biti javnom tajnom, već nešto o čemu se govori. 

Naime, nakon što je skupina djevojaka, među kojima je i poznata glumica Milena Radulović, zbog seksualnog zlostavljanja policiji prijavila Miroslava Miku Aleksića, vlasnika poznate škole glume u Beogradu, brojne glumice iz cijele regije odlučile su iznijeti svoja iskustva sa seksualnim predatorima. Na desetke takvih svjedočenja jučer je objavljeno na Facebook stranici Nisam tražila, koja je pokrenuta kako bi se skrenula pažnja na ono što su glumice proživjele i time barem malo promijenila atmosfera u društvu gdje je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prešutno odobravan, podržavan i potaknut predrasudom da je u toj profesiji takvo ponašanje prihvatljivo.

NAKON ISTUPA MILENE RADULOVIĆ: Glumice iz cijele regije dijele svoje ispovijesti o seksualnom uznemiravanju

SEKTA MIKE ALEKSIĆA: Kako nas je maltretirao „uvaženi“ učitelj glume, dok je čaršija ćutala o tome

Najviše svjedočanstava stiglo je iz Sarajeva, a govore o zlostavljanju i uznemiravanju na tamošnjoj Akademiji scenskih umjetnosti. U njima se posebno apostrofira osobu koja zbog svojih (ne)djela nikad nije sankcionirana, nego je, naprotiv, nagrađena visokom pozicijom na Akademiji.

„Na prijamnom ispitu za glumu, ja i još desetak djevojaka koje smo prošle u uži krug, sjedile smo samo u gaćicama i jedna po jedna je ustajala i stajala dok je profesor kružio oko nje, dodirivajući je štapom, a potom i rukom po leđima, nogama, vratu i ramenima. Osjećala sam da to nije u redu, ali toliko sam htjela upisati glumu i baviti se poslom o kojem maštam od najranijeg djetinjstva. I poslije, kad sam upisala studij, taj profesor je neprimjereno dodirivao mene i moje kolegice. Brzo smo saznale od starijih kolegica da je to već godinama tako, da se o tome godinama priča, ali da nitko ništa ne poduzima. Taj čovjek ne da nije kažnjen, nego je danas prodekan za nastavu na istom fakultetu“, jedno je od tih svjedočanstava. 

U jednoj drugoj ispovijesti objavljenoj na istom mjestu i očito o istoj osobi navodi se kako su se studentice godinama na prijemnom ispitu morale skidati do gola, sve dok za to nisu saznali drugi profesori, nakon čega je taj oblik zlostavljanja prestao. Upravo na nereagiranje Akademije požalilo se više glumica u svojim svjedočanstvima. Stoga je teško povjerovati da nadležni na Akademiji nisu znali za predatora u svojim redovima te da su tek sada, kada su svjedočanstva nezaustavljivo prodrla u javnost, odlučili reagirati. 

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo
U brojnim svjedočanstvima tvrdi se da su profesori na Akademiji znali što se događa (FOTO: GoogleMaps)

„Potaknuti postovima na Facebook stranici Nisam tražila, mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU“, oglasili su se sa sarajevske Akademije priopćenjem objavljenim na njihovim internetskim stranicama

U priopćenju napominju da su reagirali „instantno“ po saznanjima te su formirali prostor od povjerenja za sve studentice i studente kako bi mogli prijaviti sva „eventualna nedolična ili nasilna ponašanja“. Također, navode da se Akademija obavezuje svako takvo ponašanje oštro sankcionirati.

„Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada“, zaključuju u svom priopćenju, pozivajući da se svi slučajevi koji spadaju u „opisane kategorije“ prijave u pravnu službu na e-mail sekretar@asu.unsa.ba.

Spomenuto svjedočanstvo u kojem se tvrdi da su profesori na Akademiji znali što se događa, glasi ovako: „Tad već nisam bila studentica, već mlada kolegica, kada mi je jedan bivši profesor u kafani pričao o tome kako je izbačen sa prošlog fakulteta na kojem je predavao jer ga je studentica optužila za seksualno uznemiravanje, pri tom mi se vrlo neumjesno upucavajući, iako je znatno stariji od mene i ima porodicu. Godinama je taj isti profesor skidao studentice do gola na prijemnom ispitu, sve dok za to nisu saznali i drugi profesori. Od tada je ta praksa prestala. A pomenuti profesor, ni heroj ni zločinac, sada je kažnjen funkcijom prodekana na istom tom fakultetu.“

O kakvim se traumatičnim iskustvima radilo svjedoči jedna druga glumica, koja je, među ostalim, napisala ovo: „Ako ti profesor na prijemnom kaže da se moraš skinuti gola do pasa da ti pogleda kičmu dodirujući te sa štapom slušaj svoj želudac koji se prevrće. Nikada nećeš moći izbrisati iz sjećanja uznemirene oči kolegica dok jedna drugu hrabrite da skinete grudnjake. Kada vas isti taj profesor godinama kasnije odvede na bazen i dok vas 'uči' kako da plutate stavi tvoj nožni palac u svoja usta, ti tada potoni. Duboko. Zaroni i drži dah dok god te voda ne opere od srama i gađenja koje osjećaš prema sebi. Ako imaš 18 godina i primljena na Akademiju i studiraš ono što voliš, moraš da zapamtiš da nije uredu da ti profesor dođe na čas u alkoholiziranom stanju pa ti šapuće na uho dok vas tjera da se igrate gluhih telefona i piše 'volim te' na leđima dok stojiš na daskama koje život znače. A pošto taj događaj nije bio dovoljan da se taj profesor ukloni sa obrazovne ustanove, on se opet pojavljuje u alkoholiziranom stanju i čuješ ga kako se dere 'gdje su moje djevojčice'. Tebe će odmah obuzeti strah i napad anksioznost i pokušat ćeš se sakriti i pobjeći u drugu prostoriju gdje te neće naći. Tu ćeš čekati da on uđe u vježbaonicu pa onda ti se iskradaš i trčiš po spas. Jednom prilikom ćeš gledati studentsku predstavu i jedan glumac će imitirati tog profesora kako je pijan. Zvuk tog glasa i intonacije će u tebi probuditi taj dan i tijelo će se sjetiti kako se je osjećalo. U tom trenutku ćeš doživjeti napad panike. Zapamti molim te da je to uredu. Tijelo mora da ozdravi. To što si ti provela godine govoreći sebi da pretjeruješ, da izmišljaš, da će te drugi osuđivati, da će te gledati kao izdajnika, kao lažljivca, kao slabu i osjetljivu personu, neće promijeniti istinu. Smatram da si hrabra što si provela 4 godine s ovim ljudima i nalazila opravdanja za njih kako bi ih mogla pogledati u oči. Iako si na odbrani diplomskog rada pokušala da skreneš pažnju artikulišući da zbog odnosa kakvog neki profesori imaju prema studentima si zamrzila u jednom trenutku školovanje i tu ustanovu. Bila si napadnuta. Jedan od ovih profesora je bio u komisiji, isti taj koji ti je pisao po leđima ti je rekao da to izmišljaš, da to radiš jer si nesigurna i projiciraš mržnju na njih jer si zla. Ostala dva člana su isto bili muškarci. Zbog toga ti je smanjena ocjena i svako te je napao jer mrziti tu ustanovu nisi smjela.“

Milena Radulović
Svojim javnim istupom Milena Radulović pokrenula je lavinu reakcija (FOTO: Wikimedia/Track & Field Serbia)

Njena kolegica u svojoj ispovijesti napisala je kako joj je unaprijed rečeno da će prijemni na Akademiji scenskih umjetnosti biti mučan i kako mora biti spremna da će je tražiti da se skine i prihvatiti za normalno da je profesori „zaskakuju“. Točno su je upozorili na određene profesore, ali i na to da je neke profesorice neće podnositi jer je lijepa i talentirana. Prijemni je položila, a profesor ju je pozvao da ide s njim „na planine“, što je ona odbila. Te godine je, kaže, srušena na njegovom ispitu.

„Tad smo mislili da je takav odnos normalan, svi smo punoljetni, odrasli ljudi, valjda se s punoljetnima smije tako ophoditi i da je akademija zahtjevna i da se ne smijemo žaliti već raditi što se od nas traži te da nas se tako čeliči. Gore od svega toga mi je pak bilo, što su me mnoge kolegice ismijale, što mi mnoge kolegice, sa klase drugog profesora, nisu vjerovale, što su u komentarima bile mizoginije od najgorih muških šovinista, što je također uvažena profesorica čiji je muž dekan na akademiji govorila svojim studenticama, pa vi imate samo lijepa tijela, i ništa više, a pogledajte mene ... Sad čitam kako se kolegice bune i protiv seksizma na sceni a profesor njihov/naš režira predstave koje podilaze našoj širokoj masi uvijek na vrlo jeftin način da se sve seksualizira, da se žene udare po stražnjici, da ih se 'drapa', faćka, aludirajući na seks konstantno, sve je svedeno na balkansko poimanje odnosa prema ženi“, dio je tog svjedočanstva. 

Ukoliko vam ovo nije bilo dovoljno, evo još jedne ispovijesti s istog mjesta: „Dok sam se spremala za prijemni ispit na akademiji čula sam razne priče. Priče tome šta je poželjno a šta ne. Kako kod kojeg profesora treba i šta svako od njih posebno gleda. Ništa od toga nije zvučalo naročito čudno osim jedne stvari. Rekli su mi da u užem izboru jedan profesor navodno zbog provjere leđa, zahtjeva da se studentice skinu. U tom trenutku nisam previše obraćala pažnju na to jer sam svim srcem željela da samo budem u užem izboru i pokažem da zaslužujem priliku, pa makar i gola na prijemnom. Ako su mogle sve valjda mogu i ja. Tako sam razmišljala. Dobila sam priliku. Jedan od 5 dana na prijemnom ispitu je bio i taj dan provjere fizičkih sposobnosti kod gore spomenutog profesora. Rekao nam je da se skinemo, sve osim gaćica. Za gaćice valjda nije bilo opravdanja. Rekao je da mora pregledati da li imamo tetovaže i da li su nam leđa kriva. Imao je neki dugi štap sa kojim je to mjerio. U jednom trenutku je rekao da se nagnem naprijed i onda je prstima pršljen po pršljen dirao. Da se razumijemo, moja leđa jesu kriva i zbog njih sam u više navrata odlazila specijalistima koji me nikad na taj način nisu pregledali. Taj osjećaj ne znam opisati. Nekako kao da ti se odjednom javi tinitus. Pišti ti u ušima neizdrživo, i sve poprimi drugu dimenziju i znaš da nešto ne valja ali kao što rekoh, želiš napraviti sve da dobiješ priliku baviti se poslom o kojem sanjaš. Tri godine nas je taj isti profesor podučavao fizičkoj spremnosti i svaku priliku je koristio da nas dodirne pod izlikama 'moram ti malo guzu uvući dok radiš stoj' uz more popratnih gnjusnih komentara. Borilačke vještine je na nama demonstrirao. Nikada na dečkima. Srušio bi nas i onda bi sjeo na nas i držao nam ruke iznad glave i onda bi dečkima vrlo zadovoljno rekao 'vidiš kako je sad nemoćna'. Studentice su ovo komentarisale između sebe. Ovo je bila neka vrsta javne tajne. Priča se da se isto dešavalo unazad 15 godina i više, ali nikad ustanova nije odreagovala da bi zaštitila studentice. Svih komentara i situacija se više ne mogu ni sjetiti, pospremila sam ih baš duboko, i kad sam mislila da sam jedna snažna žena sa samopouzdanjem odjeknula je Milenina priča, a moja prva pomisao na cijelu situaciju je bila upravo taj profesor. Čovjek misli da je sa nekim stvarima završio bez da se obračunao, ali ovo mi je dokaz da tako nešto nije održivo. Čula sam da je unazad par godina ukinuto skidanje na prijemnom a i da su se komentari smanjili. Lijepo. A da li je taj profesor bio sankcionisan? Ne bih rekla. Drage kolegice, kad god se nađemo u situaciji u kojoj se pitamo da li je nešto okej ili ne, startno trebamo pretpostaviti da nije. Za sve hrabre Milene i one koje samo trenutno još nisu spremne, definitivno, sigurno niste same!”

Nešto o situaciji na akademiji imali su za reći i muške kolege.

„Doživio sam to da na Akademiji profesor dovede prijatelja koji nema veze sa akademijom i zajedno sa njim komentariše izgled djevojaka. Više puta sam im zajedno sa drugim kolegama sa klase nudio direktnu pomoć i podršku da mu se suprotstave. Bilo je i diskretnog dodirivanja, upakovanog u pomoć pri rješavanju zadatka. Bojale su se suprotstaviti se. Počeli smo javno govoriti o tome pred drugim profesorima. Sankcija nije bilo. Samo se na sve zaboravilo brzo, uz prestanak navalentnog ponašanja i pipkanja na početku spomenutog profesora, barem na našoj klasi“, napisao je jedan glumac koji je završio sarajevsku Akademiju. 

Javila se i poznata redateljica, Jasmila Žbanić, poručujući glumicama i studenticama glume da se predatorima suprotstave isključivo pravnim putem, odnosno putem nadležnog državnog tužiteljstva s kaznenom prijavom. Savjetovala im je da se pokušaju organizirati u što većem broju i ponudila da osigura pravnu pomoć ukoliko se žene odluče na kaznenu prijavu.

Jasmila Žbanić
Jasmila Žbanić ponudila je da osigura pravnu pomoć (FOTO: HINA/EPA/Urs Flueeler)

„Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organizovanja uspjele ste pokrenuti važan proces - ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena. Hvala vam“, zaključila je Žbanić. 

Za kraj evo i još jednog iskustva u kojem se izražava skepsa prema mogućoj konačnoj pravdi i barem maloj satisfakciji za žrtve, a u kojem anonimna glumica napominje da je profesora zajedno s kolegicama prijavila, ali se nakon njihove prijave nije dogodilo ništa.

„Došla sam iz druge države na prijemni u Sarajevo gdje do tada nikad nisam bila i gdje nisam imala nikoga. I ja sam bila polu gola u toj prostoriji gdje su druge cure bile okrenute leđima. Nisam htjela da skinem brus i rekla sam mu to na šta mi je on rekao- pa molim Vas, zar niste došli da budete glumica? (uz smiješak) U tom trenutku imam 18-19, profesora ispred sebe dosta starijeg, želim samo proći prijemni, ruka mi je nesvjesno i skoro automatski skinula brus i ja sam stajala ispred njega i pokušavala da zadržim barem njegov pogled govoreći neke gluposti a on je iako sam ga gledala u oči gledao u moje grudi i smješkao se. Trudila sam se da zaboravim na to, stidiš se, crveniš, ali vjeruješ da će samo brzo proći i neće se ponoviti. Ponavljalo se, pa čak po dva puta onima koje su išle i na drugi rok. Čudno je samo kako se svi nešto zalažu za ženska prava, čak se i trenutna frka napravi kao i kad smo prijavile tu osobu, a ustvari sve ostane na heštegu i statusu koji skuplja (prašinu) lajkove. Iskreno se nadam da ovaj put neće“, zaključila je glumica.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay