OPREZ: Brak poguban za zdravlje

Božidar Alajbegović

3. veljače 2005.

OPREZ: Brak poguban za zdravlje

Pazi 'vamo: mudri australski znanstvenici objavili su da nije točno uvriježeno mišljenje da je brak dobar za zdravlje i da neudane ili razvedene žene imaju manje izglede doživjeti duboku starost. Daklem, svi vi koji svoj prstić za zlatni okov pripremate, pročitajte ono što slijedi i ... razmislite još jedared. Da ne bi poslije bilo: "nisam znao"

Praćenjem 2.300 Australki starijih od 60 godina znanstvenici sa sveučilišta Queensland u Brisbaneu otkrili su da su razvedene, udovice i neudane žene zdravije od udanih.

- Možda su udane žene iscrpljene od brige za supruge, rekla je Belinda Hewitt za The Sydney Morning Herald.

To baš nije laskav komentar, no u tome vjerojatno ima nešto istine. Istraživanje je provedeno u pravo vrijeme zbog rastućeg broja razvedenih žena, kojih je sada više od udovica. Od 1991. postotak razvedenih žena i onih koje žive odvojeno od svojih partnera, a starije su od 60 godina porastao je sa 6,3 na 9,6 posto u populaciji od 20 milijuna.

Hewitt naglašava da ispitivanje baca sumnju na tradicionalno uvjerenje da je brak najbolje rješenje za dug i sretan život. Starije žene koje su same, ističe, imaju aktivne živote i uključene su u zajednicu kao i drugi ljudi.

- One nisu skupina krhkih i usamljenih ljudi koji su svima na teret, dodala je Belinda.