POŽARI U HRVATSKOJ: Vidljivi su iz svemira, potreba Domazeta Loše za dobrim psihijatrom također

I.K.

18. srpnja 2017.

POŽARI U HRVATSKOJ: Vidljivi su iz svemira, potreba Domazeta Loše za dobrim psihijatrom također

Srednju Dalmaciju i Crnu Goru jučer su zahvatili veliki požari, a najdramatičnija situacija zabilježena je u okolici Splita, odnosno Tivta. U Splitu su doslovno gorjela predgrađa, a zastrašujuće snimke stigle su iz prigradskog naselja Žrnovnica, gdje se vatra spustila do kuća. Da slučaj bude gori, vatra je zahvatila područje bivše kasarne JNA, koje je, više od 25 godina nakon rata, još uvijek minirano te vatrogasci nisu na tom mjestu mogli pristupiti gašenju požara.

ŠTO JE DAMIRA SNIMILA U ŽRNOVNICI: Moj bože, pakao se spustio na zemlju!

Ovdje valja reći da Hrvatska, osim zemaljskih vatrogasnih snaga, raspolaže sa šest kanadera i šest air traktora, ali su oni jučer ujutro zbog vjetra otežano djelovali. Posebice dramatično bilo je u kasnim poslijepodnevnim satima, kad su se požari doslovno spustili u Split, točnije u rubne splitske kvartove.

Dramatične fotografije na licu mjesta snimila je Damira Kalajzić, a njezine fotografije govore koliko je malo trebalo da vatra uhvati nekolicinu kuća u Žrnovnici.

Požar kod Žrnovnice (FOTO: Damira Kalajzić)

Na društvenim mrežama mogu se naći stotine upisa šokiranih turista, koji izražavaju žaljenje i nevjericu zbog požara. Također, diljem Hrvatske upućuju se čestitke vatrogascima, koji su junački odradili posao i požare do ranih jutarnjih sati uglavnom stavili pod kontrolu.

Na svoje su došli i "shizofreni domoljubi" poput visokog oficira Jugoslavenske narodne armije, a kasnije admirala Hrvatske vojske Davora Domazeta Loše, koji je situaciju s požarima iskoristio kako bi dao maha svojoj paranoji, lažnoj ili stvarnoj - to bi samo on i eventualno stručna lica iz oblasti psihijatrije mogli znati. Ovako je događaje na terenu definirao spomenuti paranoik opće prakse:

"Prvo pitanje koje morate postaviti je - što točno gori? Gori Boka Kotorska, gori Hercegovina i gori Dalmacija. To ne može biti slučajno. I to baš u vrijeme kada se po prognozama može znati da je u tijeku bura koja puše već četiri dana. Dakle, to je tipičan primjer asimetričnog rata protiv Hrvatske. To je rat bez vojnika, bez početka, bez bojišnice i bez bitke, ali je ipak rat, zato što se osvaja, u ovom slučaju ugrožava, jedno određeno područje. Od Boke Kotorske koju još zovu nevistom Jadrana gdje obitavaju Hrvati, do Hercegovine i Dalmacije, u kojoj su Hrvati i Dalmacije".

Dok je Lošo paranoizirao, Hrvatska demokratska zajednica na svom twitter profilu objavljivala je da je ona vodeća politička snaga u zemlji. O požarima će HDZ početi twittati tek kad su se i društvene mreže zapalile, a ono što je "narod" na Facebooku poručivao niti najmanje se ne bi svidjelo HDZ-u, kao niti njihovoj uzdanici na čelu države Kolindi Grabar Kitarović. "Dok Dalmacija gori, baba se kvarca", jedan je od duhovitijih upisa na ovu temu.

U svijetu politike najbolje se snašao i na situaciju odgovorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je inicirao sastanak zagrebačkih vatrogasnih društava, gdje je dogovoreno da se u Dalmaciju u ispomoć pošalje 250 vatrogasaca s navalnim vozilima.


Hrvatska gori, baba se kvarca, a Plenki je najljepši (SCREENSHOT: Twitter)

Snašao se i SDP-ov Ranko Ostojić, koji je izišao na teren pomagati vatrogascima, dok se njegov stranački šef Davor Bernardić oglasio preko Facebooka, oko 23 sata, zahvalivši vatrogascima na požrtvovnosti. U isto vrijeme, stotine ljudi organizirano i neorganizirano su pohrlile u pomoć vatrogascima, naročito na području Splita. Pristizali su iz svih dijelove Hrvatske, pa čak i s udaljenog istoka Slavonije.

Gorjelo je, rekosmo, i u Crnoj Gori, gdje je veliki požar zahvatio poluotok Lušticu, turističku meku koju su odavno zaposjele multinacionalne kompanije. vatra se širila kod sela Rose, na rtu Veslo, a požar se spuštao prema Mirištima i Žanjicama, jednom od najljepših dijelova bokokotorskog zaliva. Crna Gora ne raspolaže s vatrogasnim snagama kakvima raspolaže Hrvatska pa je crnogorska Vlada u pomoć pozvala i međunarodnu zajednicu.

Požari koji su jučer gutali borove šume, makiju, a ponegdje i kuće, doslovno su bili vidljivi iz svemira, o čemu svjedoči fotografija NASA-e.

I u Crnoj Gori, kao i u Hrvatskoj, dežurni paranoici putem društvenih mreža pozivali su na hapšenje "pripadnika raznih agentura", koji su optuženi za podmetanje požara. Kao da nam svima, uz ovakve prirodne nepogode, treba još i da tražimo vanjskog i unutarnjeg neprijatelja. Vatrogascima sretno, uz nadu da će situacija uskoro biti u potpunosti pod njihovom kontrolom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: NASA