PRVI VIDEO VICE SRBIJE: Mladi i gay u Beogradu

Lupiga.Com

31. listopada 2014.

PRVI VIDEO VICE SRBIJE: Mladi i gay u Beogradu

U glavnom gradu Srbije, Beogradu, nedavno je održan prvi gay pride nakon četiri godine. Prethodni je marš, dakle onaj iz 2010. godine, propao zbog krvavih obračuna između nasilnih protivnika Povorke ponosa i policijskih snaga, a tom je prilikom, crne statistike kažu, ozlijeđeno 150 ljudi. Srbijanska podružnica svjetski poznatog portala Vice - kvalitetnog multimedijalnog websitea, koji se razvio iz magazina Vice osnovanog u Montrealu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća - odabrala je upravo temu nedavne beogradske parade za prava LGBTQ osoba kao svoj lokalni prvijenac. Nakon što pogledate video reportažu "Mladi i gay u Beogradu" shvatit ćete da je izbor Viceovih urednika bio odličan.

Srpske nacionalističke grupe okupile su stotine svojih članova prije održavanja parade kako bi protestirale protiv LBGT prava i pokušale spriječiti marš. Zbog straha da se nasilje iz 2010. godine ne ponovi, nekoliko tisuća interventnih policajaca i blindiranih vozila bilo je mobilizirano na gradskim ulicama uoči ovogodišnje povorke.

 

 

VICE News je u Beogradu nadzirao anti-LGBT proteste i upoznao članove srpske gay zajednice koji su se odlučili oduprijeti zastrašivanjima i marširati ulicama, bez obzira na rizike. Da je Balkan dolaskom Vicea u Srbiju dobio kvalitetan medij, svjedoči i činjenica da je ovaj video u prvih tjedan dana pogledalo više desetaka tisuća ljudi, a komentari ispod videa, nažalost, s druge strane svjedoče o količini mržnje u našem društvu. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube