Sjeća li se netko telefonskih govornica?

Mladen Barbarić

17. prosinca 2007.

Sjeća li se netko telefonskih govornica?

Zagriženog zaljubljenika u fudbal pomisao na Lyon asocirat će tek na tamošnjeg prvoligaša i nogometnu legendu Juninha Pernanbucana. Ipak, ovaj gotovo dvomilijunski grad slovi kao središte gastronomije, a poznavatelji filmske industrije graknut će kako je tamo još krajem 20. stoljeća postojala preteča Hollywooda. No, u Lyonu smo po nekom posve drugom poslu. Tamo se naime nekako našla telefonska govornica preuređena u akvarij

Djelo Benot Deseillea i njegovog kolege Benedetta Bufalina utemeljeno je na jednoj vrlo zanimljivoj premisi. Naime, legenda kaže kako je jedan od maštovitih mladića stajao naslonjen na telefonsku govornicu čekajući nekog ili nešto. Vrijeme je kratio pokušavajući iz džepa izvući žvaku koja mu se zalijepila za stare kino ulaznice, kovanice i - mobitel. Tada mu je sinulo kako, pojavom ove naprave, telefonske govornice imaju smisla koliko i tabletić na televizoru te je odlučio nazvati svog kolegu i - djelo je pred nama.

Telefonska govornica preuređena u akvarij sa živopisnim tropskim ribama postavljena je na ovogodišnjem Lyonskom festivalu svjetla održanom od 6. do 9. prosinca. Prema riječima autora, umjesto da razgovaramo sa znancima preko mobitela, ova nas govornica poziva na bijeg od poslodavaca koji su nas tako ljubazno počastili službenim komunikatorom, a sve ne bi li nas službeno mogli kontaktirati u bilo koje službeno i neslužbeno doba. Dakle, prijatelje posjećujte, bili oni u tropima na drugom kontinentu ili u zgradi do vas na drugom katu.

Što bi rek'o Tonči Huljić, put putujem ili u francuskoj verziji Kate Ryan voyage, voyage ...