STRANI MEDIJI O SANADEROVOM BIJEGU: Reuters izvijestio da se sprema Sanaderovo hapšenje

Ivan Kegelj

9. prosinca 2010.

STRANI MEDIJI O SANADEROVOM BIJEGU: Reuters izvijestio da se sprema Sanaderovo hapšenje

Na ovom mjestu Lupiga vam donosi nekoliko napisa stranih medija i svjetskih novinskih agencija o zahtjevu za skidanje imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu, odnosno o njegovom bijegu preko slovenske granice. Prvi je reagirao Reuters, a velikom brzinom slijedili su ga i drugi svjetski mediji. U ovom trenutku najveće svjetske agencije prikupljaju informacije te uskoro možemo očekivati nove izvještaje, koji će govoriti o Sanaderovom bijegu u inozemstvo

Vijest o zatraženom skidanju imuniteta i njegovom bijegu do sada je objavilo preko stotinu svjetskih medija. Među njima su: Reuters, AP, BBC, Forbes, Fox news, The Canadian press, M &S News, The Washington Post, worldbulettin.net, Boston Globe, Atlanta Journal ...

Većina svjetskih medija oslanja se na kratku agencijsku vijest koju je dao AP.

Forbes: Trenutačno nije jasno gdje Sanader namjerava otići, ali poznato je da ima tvrtku u Austriji, a nedavno je putovao i u SAD. Niti Sanader niti njegovi predstavnici trenutačno nisu dostupni za komentar.  

M&C News: Sumnje i optužnice do sad su podnošene protiv Sanaderovih saveznika i prijatelja, a odnose se na mutne privatizacijske dealove i ilegalna plaćanja kojima su osiguravali privilegije u dobivanju poslova. 

Reuters: Hrvatski državni tužitelj koji vodi istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zatražio je skidanje njegovog saborskog imuniteta. Skidanje imuniteta traži se radi procesuiranja bivšeg premijera. Tužitelji nisu specificirali zbog čega konkretno traže skidanje Sanaderovog imuniteta. Nadležno parlamentarno tijelo imunitet bi bivšem premijeru moglo skinuti već poslijepodne. Podsjetimo, Hrvatska je u obračun s korupcijom krenula prošle godine, u skladu sa zahtjevima Europske unije, nakon što je Sanader odstupio s mjesta premijera. Hrvatska se nada da će pregovore s Unijom završiti do kraja iduće godine.

The Washington Post: Hrvatska policija izvijestila je da bivši premijer Ivo Sanader napustio zemlju nekoliko sati nakon što je Glavni državni odvjetnik zatražio skidanje njegovog zastupničkog imuniteta. Policijski glasnogovornik Krunoslav Borovec rekao je da je Sanader Hrvatsku napustio preko graničnog prijelaza sa Slovenijom. Rekao je da policija nije imala načina da ga zaustavi na legalan način, zbog toga jer nije izdan nalog za Sanaderovo hapšenje. Član parlamentarnog tijela nadležnog za pitanje imuniteta rekao je da je tužitelj zahtjev za skidanje imuniteta dostavio jutros, ali odbio je reći zbog čega je zahtjev podnesen. Ustvrdio je da je to povjerljivo. Hrvatski mediji Sanadera optužuju za korupciju.


Priredio: Lupiga.com