Tko se usudio šuškati o Šušku?

Ivor Car

15. travnja 2010.

Tko se usudio šuškati o Šušku?

Na kakve sve reakcije možete naići ukoliko se samo drznete napisati pokoju riječ o hrvatskim “velikanima” iz Domovinskog rata, kakav je primjerice Gojko Šušak, najbolje govori svježi primjer iz kojeg je sasvim jasno kako takva osoba vrlo lako može postati „ološ“. Upravo to se dogodilo novinaru Novog lista koji je jučer dobio uvrjedljivo pismo, od inače redovnog čitatelja te tiskovine

Pismo koje je jučer stiglo na adresu zagrebačkog dopisništva Novog lista, poslano je samo dan ranije iz Rijeke, odnosno istog dana kada je u tim dnevnim novinama izašao kratak osvrt na inicijativu nekoliko nevladinih udruga o preimenovanju zagrebačke Avenije Gojka Šuška.

„Ološe – da nije bilo Gojka Šuška ti bi danas živio u Velikoj Srbiji – tako drsko pisati o čovjeku koji je stvarao i stvorio - hrvatsku državu je neprijateljski – drzak – odnos – takvi kao ti pozivaju na sukob – govor mržnje pozivaju na 1945 – kad su tvoji partizani ubijali svakog tko je bio za stvaranje NDH – ti si mlad pa si zaluđen ti si neprijatelj srami se“ napisao je nepoznati Riječanin kojem ovo nije prvi put da šalje obožavateljska pisma novinarima Novog lista.

Za razliku od nekih prijašnjih razglednica i pisama ovo je čak vrlo blago intonirano i ne zvuči prijeteće. Obožavatelj obavezno piše velikim slovima i udbaškim rječnikom, a voli se poigravati podvlačenjem, izostavljajući pri tome bilo kakvu interpunkciju. Inače, njegovu reakciju, izazvao je osvrt naslovljen s „Tko je nama Gojko Šušak“, a koji i nije pretjerano oštar i zasigurno bi o mračnom djelu Šuškovog lika mogao bi još štošta reći. „Sporni“ komentar u nastavku pročitajte u cijelosti …


Zagrebačka Gradska skupština u predstojećem razdoblju suočit će se s još jednim zahtjevom za preimenovanje Avenije Gojka Šuška. Podnose ga nevladine udruge Dokumenta, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mirovine studije, a podršku su im spremni dati i u Vijeću gradske četvrti Maksimir. Iako će mnogi ustvrditi da se ne radi o osobito bitnom pitanju, na simboličkoj razini ono ipak ima svoju težinu. Gojko Šušak, naime, jedan je od glavnih aktera promašene politike koju je prvi predsjednik Franjo Tuđman vodio prema Bosni i Hercegovini, a njezina posljedica krvavi je hrvatsko-bošnjački rat.

Osim toga, Gojko Šušak bio je poznat i prepoznat kao jedan od glavnih zaštitnika divljaka koji su minirali kuće građana srpske nacionalnosti, a niti procesuiranje ratnih zločina počinjenih od strane pripadnika Hrvatske vojske nije mu bilo po volji. Da nije umro, velika je vjerojatnost da bi se za Šuška također našlo mjesta na suđenju za ratne zločine u Haagu, i to na optuženičkoj klupi. Za simpatizere politike kakvu zagovara desnica, Šušak je, međutim, opjevani heroj, kojeg je sama providnost upoznala s predsjednikom Tuđmanom. Za pretpostaviti je da će zahtjev za preimenovanjem njegove ulice na desnoj strani političkog spektra biti dočekan na nož. Pitanje je kranje jednostavno: Tko je nama Gojko Šušak, crna mrlja ili svijetla točka bliže povijesti? Sama činjenica da postoje ovakvi prijepori govori nam da smo u zatvorenom krugu iz kojeg se ne znamo izvući.