Tko tu koga laže i što je tu prava istina: 100.000 eura za Coloniju i eto ti trakavice

Ivor Car

6. prosinca 2004.

Tko tu koga laže i što je tu prava istina: 100.000 eura za Coloniju i eto ti trakavice

Tko tu koga laže i što je tu prava istina, pitanja su koja se nužno postavljaju u svakoj predizbornoj kampanji. Zadnjih nekoliko dana sve češće slušamo 'ko će za koga pjevat', a samo je HDZ sa svojim kandidatom iz svega uspio napraviti pravu trakavicu. Sve je počelo kada je "Večernjak" neslužbeno objavio kako će Colonia nastupati za HDZ, i to za tričavih 100.000 eura. Potom se priča mijenjala iz dana u dan

Cijelu lavinu pokrenuo je tekstić objavljen 4. prosinca u Večernjem listu, a koji se bavi koncertnim aktivnostima u službi predizborne kampanje. Među ostalim, spomenuto je, neslužbeno naravno, kako će najbolje plaćeni izvođači ovogodišnje predizborne kampanje biti grupa "Colonia" kojoj će HDZ dati 100.000 eura da na nekoliko skupova uveseljava birače Jadranke Kosor. Novinari Večernjaka "priču" su probali provjeriti kod obje strane, ali nisu dobili ni potvrdu, ni demantij informacije, kako od Indire Vladić-Mujkić, pjevačice Colonije, tako i od glasnogovornika Vlade i direktora kampanje Jadranke Kosor, Ratka Mačeka.

Takav novinski tekst nije mogao proći, a da ga ne "oporezuje" HDZ, odnosno izborni stožer njihove predsjedničke kandidatkinje. Odmah sutradan, u nedjelju 5. prosinca, oglasio se svojim priopćenjem, koje kaže: "Izborni stožer najodlučnije odbacuje tvrdnje izrečene na naslovnoj stranici i u tekstu priloga Magazin današnjeg Večernjeg lista o tobožnjem honoraru od 100.000 eura za grupu Colonia. …  Suprotno od tvrdnji u tekstu kampanji gospođe Kosor nastupat će prijatelji koji nastupaju besplatno ili za simbolične novčane iznose. Tijekom priprema za predizbornu kampanju razgovarano je, između ostalih hrvatskih estradnih zvijezda i s grupom Colonia no nije postignut dogovor niti je potpisan ugovor, te ta grupa neće nastupati u predizbornoj kampanji Jadranke Kosor."

No, ne bismo mi živjeli tamo gdje živimo kada bi ovo bio kraj, jer priča ima svoj nastavak, objavljen opet u Večernjem listu, ovaj put od 6. prosinca. Saznajemo kako je točno da Colonia neće nastupati na predizbornim mitinzima HDZ-ove kandidatkinje, a prvu informaciju o prekidu te suradnje dobila je Indira Vladić-Mujkić, 4. prosinca, u subotu navečer, što je, dakle, nekoliko sati nakon što je izašao prvi tekst u Večernjaku o spornoj temi, te nekoliko sati prije nego što će HDZ odaslati svoje priopćenje.

"Žanko me nazvao i kazao da odustaju od suradnje zbog teksta u Večernjem listu. Pojasnio je da ih je afera s ministrom Žužulom stajala jako puno te kako si daljnju lošu reklamu ne mogu priuštiti", kaže Tomislav Jelić, Colonijin menadžer kojeg je Žanko, inače producent Kosoričine kampanje, nazvao u subotu u 22.45 h i službeno mu objavio prekid suradnje. Dalje, stoji u Večernjaku, "Jelić, nadalje, tvrdi da je sve dogovoreno u petak 4. prosinca, te da mu je žao što ponuđeni ugovor tada nije i potpisao. Što se tiče cijene, Jelić kaže da je prvi dogovoreni iznos "prilično premašivao 100.000 eura" te da je pokrivao 18 velikih koncerata. Skraćivanjem kampanje i iznos se smanjivao. Je li ugovorena cijena bila spornih 100.000 eura nije želio reći pravdajući se činjenicom da je cijena nastupa poslovna tajna."

Za kraj, Ratko Maček je još jednom opovrgnuo sve Jelićeve navode nazvavši ih smiješnima. "Ovo prvi put čujem. S Colonijom nije postignut dogovor. Ja ni o kakvom potpisivanju ugovora ne znam ništa. U petak se pregovaralo, ali dogovor nije postignut"

Tko tu koga laže i što je prava istina, možda uspijete zaključiti iz završnog pasusa Večernjaka: "Inače, u subotu je Maček tvrdio kako s Colonijom u posljednjih mjesec dana nisu pregovarali. Kad smo zatražili kontakt s Draženom Žankom, koji je, prema tvrdnjama iz banda, u subotu navečer otkazao suradnju grupi Colonia, kratko je odgovorio: Dražen Žanko nije ovlašten razgovarati s medijima.".