TRAFIKA PREDRAGA LUCIĆA: 'Ustaše, pička vam materina četnička'

Ivor Car

23. lipnja 2013.

TRAFIKA PREDRAGA LUCIĆA: 'Ustaše, pička vam materina četnička'

„Koga ćeš uhvatit da se pali na priče o nespojivosti ustaštva s nacizmom i fašizmom nego onoga kome je četništvo mjerna jedinica za antifašizam?! Valjda si skužio da će se hrvatski i srpski revizionisti uvijek lako dogovorit da su antifašisti bili svi osim partizana. I da će se ta povjesničarsko-istoriografska bratija, susljedno svojoj pameti, na kraju usuglasit i oko toga da su i Hitler i Mussolini bili veći antifašisti od Tita“, dio je dijaloga iz Trafike Predraga Lucića. Ovaj put tema je pokušaj Večernjeg lista da romantizira ustaški svjetonazor, što je „povjerio“ izvjesnom „vodećem“ srbijanskom povjesničaru, obožavatelju Draže Mihailovića


Večernji list polomio se ovih dana i objavio seriju tekstova ne bi li dokazao da ministarstvo nije bilo u pravu kada je povuklo preporuku za korištenje časopisa Vojna povijest u nastavi za osnovne i srednje škole zbog, ukratko, veličanja ustaštva. Časopis inače izdaje Styrija, odnosno Večernji, pa su tako angažirali i uglednog poštovatelja lika i djela Draže Mihailovića da hrvatskim čitateljima objasni što je fašizam, a što proživljavanje nacionalne romantike (FOTO: e-novine)

Zašto Večernji list pokušava zatajiti činjenicu da je posao sumiranja »romantičnog« ustaškog svjetonazora povjerio jednom od najglasnijih zagovornika rehabilitacije Draže Mihailovića?

– Zašto ti, trafikant, radiš i na današnji dan?

  – Zato što se Dan antifašističke borbe u novinama obilježava radno a ne svečano.

  – A šta bi ti: da se obilježava svečano a neradno?

  – Kad vidim kakva je poslovnost ovladala hrvatskim medijima, ne bi me začudilo ni da su neke novine danas izašle sa sloganom »Arbeit macht frei!« u zaglavlju... Evo, u jednim nam hrvatskim novinama prigodno predstavljaju »vodećeg srbijanskog vojnog povjesničara« koji nam tumači da ustaški pokret nije bio blizak ni fašizmu ni nacionalsocijalizmu.

  – Nego čemu je bio blizak? Zen-budizmu?

  – Evo slušaj: »Možda je najbolje ustaške svjetonazore sumirao ustaški pukovnik i general NDH Tomislav Sertić pred partizanskim istražiteljima nakon rata«. A sada poslušaj i to – kako »vodeći srbijanski vojni povjesničar« kaže – najbolje sumiranje ustaškog svjetonazora: »Što se tiče moga ustaškog uvjerenja, to nije ni u kakovoj vezi sa fašizmom i sa nacionalsocijalizmom. Ja sam svojim častnicima govorio da ustaški pokret nije identičan sa fašizmom i sa nacionalsocijalizmom, već da je to narodni pokret jednog naroda koji proživljava svoju romantiku u nacionalnom smislu«. Eto, toliko od pukovnika i generala Sertića u nadahnutom izboru »vodećeg srbijanskog vojnog povjesničara«, ekskluzivno za »najkvalitetnije novine u Hrvatskoj po mišljenju čitatelja«.

  – Mislim da znam koje to novine za sebe misle da su »po mišljenju čitatelja najkvalitetnije u Hrvatskoj«, pa se sukladno tom svojemu umišljaju i reklamiraju, ali ne znam tko je taj »vodeći srbijanski vojni povjesničar« čijom nas je nacional-romantičarskom poetikom ustaštva u predvečerje Dana antifašističke borbe počastio Večernjak...

  – To ti je dr. sc. Bojan Dimitrijević za kojega u Večernjaku još kažu da je »suator povijesnih knjiga«, što je – ima bit – dosta neobično za jednog povjesničara, dočim su njegovi hrvatski medijski promotori osjetili potrebu da posebno naglase taj podatak... Kažu još i da je gospodin Dimitrijević znanstveni suradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, te ga navode i kao jednog od autora knjige »Ustaška vojnica« – objavljene, ako nisi znao, u Večernjakovoj nakladi – ali je od svega kazanoga puno zanimljivije ono što su prešutjeli.

  – Zar se ima šta prešutjet o srpskom povjesničaru koji najboljim sumiranjem ustaškoga svjetonazora smatra idiotariju o »narodnom pokretu jednog naroda koji proživljava svoju romantiku u nacionalnom smislu«?

  – Ima, ima, itekako ima. Večernjak nam se propustio pohvalit da je njegov renomirani autor i suautor bio član »Komisije za utvrđivanje okolnosti ubistva đenerala Draže Mihailovića«. I propustio nam je navest kako gospodin Dimitrijević sumira svjetonazor vođe četničkoga pokreta. Evo slušaj: »Mihailović je daleko od toga da je bio bilo kakav fašista. On je bio ministar vojni, načelnik Đeneralštaba vojske Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata i lider pokreta otpora. Sasvim daleko od bilo čega što bi moglo da ga veže za fašizam. Pukovnik, a kasnije đeneral Mihailović, bio je sve samo ne kolaboracionista. Vodio je pokret otpora, s jedne strane, a sa druge strane Jugoslovensku vojsku u gerilskim operacijama. Stalno je bio u šumi, nikada nije sišao u grad, što na neki način potvrđuje da je njegova uloga pozitivna i da je kao takav nekad bio na čelu pokreta otpora koji nije bio komunistički. Iz činjenice da je komuniste imao za svoje protivnike slede svi negativni stereotipi o kojima smo čuli proteklih decenija«.

  – Jebote, po njemu ispada da Draža Mihailović nije predvodio četničke zločince nego udrugu ljubitelja šumskoga zraka.

  – Summa summarum ili šuma summarum, Večernjakov autor i suautor veli, a Večernjak prešućuje, da »Mihailoviću zaista treba odati svaku počast«, te da ga »treba potpuno rehabilitovati i vratiti mu zasluženo mesto koje ima u srpskoj istoriji 20. veka«.

  – Ali zašto Večernjak za tumačenje ustaškog svjetonazora angažira nekoga tko Dražu Mihailovića smatra toliko dražesnim?

  – A gdje ćeš nego među dražoljupcima pronać lika koji će pokazivat takav senzibilitet za »romantične vizije Ustaškog pokreta«?! Koga ćeš uhvatit da se pali na priče o nespojivosti ustaštva s nacizmom i fašizmom nego onoga kome je četništvo mjerna jedinica za antifašizam?! Valjda si skužio da će se hrvatski i srpski revizionisti uvijek lako dogovorit da su antifašisti bili svi osim partizana. I da će se ta povjesničarsko-istoriografska bratija, susljedno svojoj pameti, na kraju usuglasit i oko toga da su i Hitler i Mussolini bili veći antifašisti od Tita.

  – Ne zna čovjek, moj trafikant, šta bi na sve to rekao...

  – Čovjek itekako zna šta bi rekao, samo što ga nitko ne pita.

  – Hajde, šta bi rekao?

  – »Ustaše, pička vam materina četnička!« Završen citat.

Predrag Lucić

Lupiga.Com via www.novilist.hr