Umjesto petardom po glavi s kaučem

Ivor Car

3. siječnja 2003.

Umjesto petardom po glavi s kaučem

Žabice, petarde, rakete, uobičajeni su rekviziti za proslavu Nove godine u Europi, zbog kojih svake godine u prvim ovogodišnjim vijestima slušamo o broju ozlijeđenih u novogodišnjim slavljima. U Južnoj Africi također slušaju isto, uz razliku kako su tamošnji ozlijeđeni nastradali u novogodišnjem bacanju kauča, televizora i sličnih stvari.
Svakakva čuda događaju se u novogodišnjoj noći, po tome je ta noć i poznata, a često se događaju i neka tragična čuda u kojima netko nastrada. Ne, nije tu riječ o propucavanjima kako je to slučaj u Hrvatskoj, već o sasvim drugim vrstama projektila. Naime, u najvećem južnoafričkom gradu Johannesburgu u tijeku proslave Silvestrova, zabilježeno je nebrojeno mnogo "ispaljivanja" projektila kao što su kreveti, televizori i slična inventura svakog stana. Uglavnom pod utjecajem obvezatnog novogodišnjeg šampanjca i još brda alkohola sa strane, "slavljenici" su bacavši krupne predmete kroz prozore ozlijedili 46 prolaznika. Najveći broj slučajnih žrtava dogodio se u kvartu koji je na lošem glasu, Hillbrowu.
Glasnogovornik tamošnje policije je izjavio da je bacanje krupnih predmeta kroz balkone i prozore već "tradicionalan" način proslave Nove godine u spomenutom kvartu, te kako je zbog povećanog broja policijskih patrola završetak stare i početak nove godine bio znatno mirniji nego prijašnjih godina. Ostaje nam samo da se pitamo, pa što li su to bacali tih prijašnjih godina? Kompletne stanove? Katove? Nije ni čudo što Johannesburg važi za jedan od najopasnijih gradova svijeta. Kod nas se sa starim namještajem ipak rade neke druge stvari!