VIDEO: Uoči "povijesnog" otvaranja H&M-a osvanula neobična "reklama"

Vjeran Grković

6. travnja 2011.

VIDEO: Uoči "povijesnog" otvaranja H&M-a osvanula neobična "reklama"

Ono zbog čega su godinama hrlili u Graz, Zagrepčani će napokon dobiti ovog četvrtka. Tog dana, naime, otvara se trgovački centar Cvjetni, a u sklopu njega i trgovina modne kuće H&M, na čak 1.500 četvornih metara. Vezano uz ovaj „povijesni“ događaj na YouTubeu je osvanuo zanimljiv filmić. Radi se o „promidžbenom“ spotu u kojem su, uz reklamne prezentacije novih kolekcija H&M-a, umontirane snimke nekih scena, koje će se još dugo pamtiti, kao što su priprema specijalaca i privođenje aktivista u Varšavskoj

Uzalud su danima brojni Zagrepčani okupirali Varšavsku ulicu, ne bi li spriječili projekt poduzetnika-vizionara Tome Horvatinčića. Podzemna garaža je niknula, a u četvrtak se otvara i centar „Cvjetni“. Elem, uzalud su građani skupili 55.000 potpisa. Horvatinčić će svoje poslovno carstvo svečano otvoriti, a ne treba ni sumnjati kako će masa istog časa nagrnuti u njega. Za taj dan Pravo na grad i Zelena akcija organizirali su možda i posljednje prosvjedno okupljanje u Varšavskoj ulici, s početkom u 11 sati, kako bi još jednom ukazali na niz nezakonitosti zabilježenih prilikom gradnje centra i devastaciju javnog prostora, te pokušali spriječiti da se nešto slično ne ponovi.


Na posljednjem prosvjednom okupljanju u garažu je "porinut" lijes s natpisom "javni interes"

Danas će im mnogi zamjeriti njihov angažman, jer se protivljenjem centru Cvjetno, protive i otvaranju novih radnih mjesta, gospodarskom oporavku i zdravom razumu, dok istovremeno i dalje mogu šetati Zrinjevcem i Tomislavcem. Zaključit će i kako je centar grada dobio modernu zgradu koja se savršeno uklopila među postojeće „štakornjake“, iako je dobar dio struke ocijenio da se izgledom Horvatinčićev centar nije nimalo uklopio na Cvjetni trg, već dapače savršeno tek odudara od ostatka trga. Na koncu će ih optužiti i da će odmah po završetku prosvjeda i sami zapaliti u centar.


Prosvjedi u Varšavskoj skupili su 55.000 potpisa građana

Međutim organizatori su u svojim ciljevima sasvim jasni i poručuju: „Izađimo na prosvjed i pokažimo da se i dalje protivimo devastaciji javnog prostora, otimanju pješačke zone te pogodovanjima i nezakonitostima! Izborimo se da se zaključci Skupštine Grada Zagreba iz veljače 2010. godine (zabrana izgradnje garaža i rampi u centru grada te smanjenje izgrađenosti blokova) ugrade u nadolazeće izmjene GUP-a kako se u Gradu Zagrebu više ne bi mogao ponoviti slučaj poput Cvjetnog i Varšavske!“.

Za kraj donosimo vam i obećani filmić

 


Lupiga.Com

FOTO: Zelena akcija