Za Annale "Punjene paprike za Bačvice"

Ivor Car

9. kolovoza 2005.

Za Annale "Punjene paprike za Bačvice"

Budući su pozvani na sudjelovanje na splitskom Adria Art Annaleu, a tamo se nisu mogli pojaviti, jučer su Tom Gotovac, Vladimir Dodig v.d.Trokut, Jusuf Hadžifejzović i Damir Čargonja, u Zagrebu, Splitu i Rijeci organizirali dislociranu umjetničku akciju. I dok je Tom udobno zavaljen u fotelju svoga doma čekao da ga se pronađe, Čargonja je u riječkom Palachu za splitske Bačvice pripremao punjen paprike

Kako se nisu mogli pojaviti na Adria Art Annaleu u Splitu, četvorica hrvatskih umjetnika - Tom Gotovac a.k.a. Antonio Lauer, Vladimir Dodig v.d.Trokut, Jusuf Hadžifejzović i Damir Čargonja - organizirali su jučer, točno u podne, dislociranu sinkroniziranu umjetničku akciju. Tom i Trokut u Zagrebu, Hadžifejzović u Splitu, a Čargonja u Rijeci.

Inače, još u subotu je otvorena međunarodna umjetnička manifestacija 18. Adria Art Annale tijekom koje će se izložiti više umjetničkih radova, ponajviše instalacija na tematiku roda, spola, nacionalnog, vlasti, rata, terora, seksualnosti, siromaštva, globalizma, feminizma, … Kako stoji u konceptu Annalea u radovima se izbjegava bilo kakva estetizacija i akademizirana konceptualnost.

I dok je Tom Gotovac u performansu "Traži se" najavljenom u zagrebačkoj Krajiškoj ulici na broju 18, udobno zavaljen u fotelju sjedio u svom stanu nekoliko kućnih brojeva dalje i čekao da ga netko nađe, Damir Čargonja u košulji je s natpisom "Palach" spremao punjene paprike za Bačvice, baš u tom najpoznatijem riječkom klubu.

Kako nismo u mogućnosti prikazati vam fotografije ostalih umjetničkih akcija, zadržat ćemo se samo na "Punjenim paprikama za Bačvice", Damira Čargonje. Dakle, …