USRED ZAGREBA: Romi zapjevali ustaške pjesme!

A.B.

17. listopada 2015.

USRED ZAGREBA: Romi zapjevali ustaške pjesme!

"DNO - desnica novih obećanja", ime je predizbornog performansa u sklopu kojega su Siniša Labrović, Bruno Isaković i Ina Sadić u srcu glavnoga grada Hrvatske napravili ono što se mnogima čini nezamislivo, ali tek na prvi pogled.

Naime, centrom Zagreba orili su se ustaški pokliči i pjevale hard-core fašističke pjesme poput "Evo zore, evo dana" - pred nosom policajaca. Naime, pod dirigentskom palicom konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića skupina Roma iz Međimurja otpjevala je u subotu popodne ispred zagrebačkog kina Europa čitav repertoar iz bogatog fundusa hrvatskih povika mržnje poput "Za dom spremni!", "Mi Hrvati" - ali i "Mamiću Cigane".

I tako su Romi, po uzoru na uvriježene scene na stadionu, iz petnih žila zazivali vlastiti pogrom: "Ubi', ubi', ubi' Cigana!". Zapjevali su i "Evo zore, evo dana", budnicu ustaških koljača, koji su taj pogrom i sproveli u djelo za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

Policija nije mrdnula pendrekom, a zašto - Labrović nije htio objašnjavati, već je pozvao da se nadležnim institucijama postavi to pitanje. 

Smisao ovog performansa je upozorenje na jačanje ekstremnog nacionalizma i fašizma u Hrvatskoj.

"Fašizam i ustaštvo su kod nas potpuno normalizirani. Fašizam je OK i sve je više u modi", izjavio je Labrović, zamjerajući "svijetu inteligencije", akademicima i biskupima, koji umjesto da rade na suzbijanju takvih navada, daju svoj poticaj, što se moglo vidjeti na primjeru inicijative da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni pozdrav Oružanih snaga Hrvatske. 

"Nadam se da nam neće Hrvati više govoriti Cigane", poručio je jedan od sudionika performansa. 

"DNO - desnica novih obećanja", najavili su umjetnici, treba "dati svoj obol raspravama o pitanjima nacionalnih, vjerskih i rodnih manjina".

 Tradicija i domoljublje

"Politička je kampanja uzela maha, obećanja postaju sve nerealnija, a već u sljedećem javnom nastupu ne zna ih se ni nabrojati. Kako ne bismo ostali promatrači šarade jada, a u svjetlu političkih skretanja udesno i mi zauzimamo svoje mjesto u političkoj areni - i to na poljima koja su (pravim) Hrvatima najbitnija: tradicija i domoljublje", naveli su u pozivu.

Labrović je pripadnike romske manjine uključio u performans kako bi postavio pitanje o ljudskim pravima i jednakim mogućnostima za sve Hrvate; Bruno Isaković uključuje pripadnike navijačkih skupina koji će kroz svoja iskustva 'na tribini' progovoriti o homofobiji i rasizmu kako na sportskim terenima tako i unutar navijačkih skupina općenito. Ina Sladić se, kako su najavili, "laća najosjetljivijeg momenta povijesti od stoljeća sedmog, pokušavajući prizvati hrvatski san na oči naroda koji najradije gleda unazad".

U sklopu inicijative održat će se i radionica rada s publikom u izvedbenim umjetnostima voditeljice Mojce Jug iz Slovenije, kustosice Mladog levog festivala u Zagrebačkom plesnom centru, zatim radionica koju će voditi njemačka dramaturgija i kustosica Heike Albrecht, ali i predavanje ravnateljice centra POGON i predsjednice Upravnog odbora Zaklade “Kultura nova” Emine Višnić pod nazivom "Dobre prakse s novom publikom" u galeriji Showroom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HRT/screenshot