10 najboljih hrvatskih proza 2000. - 2004.

Božidar Alajbegović

3. ožujka 2005.

10 najboljih hrvatskih proza 2000. - 2004.

Žiri Jutarnjeg lista odradio je zanimljiv eksperiment. 25 proznih naslova koji su u prethodnih 5 godina ušli u finale njihove nagrade za najbolju prozu godine, žiri je sada ponovo ocijenio i tako je nastala lista od 10 najboljih hrvatskih proza objavljenih između 2000. i 2004. godine. Osim te liste u nastavku vam donosimo i listu po izboru nižepotpisanog piskarala

Žiri Jutarnjeg lista koji je prošloga tjedna po peti put odabrao najbolji prozni naslov godine (podsjećam, aktualni laureat je Boris Dežulović za roman Christkind) odradio je zanimljiv eksperiment. 25 proznih naslova koji su u prethodnih 5 godina ušli u finale nagrade Jutarnjeg lista žiri je sada, s odmakom ponovo ocijenio i tako je nastala lista od 10 najboljih hrvatskih proza objavljenih od 2000. – 2004. godine.

Lista izgleda ovako:

 1. Zoran Ferić – Anđeo u ofsajdu
 2. Dubravka Ugrešić Muzej bezuvjetne predaje
 3. Robert Perišić Užas i veliki troškovi
 4. Miljenko Jergović Dvori od oraha
 5. Josip Mlakić – Kad magle stanu
 6. Goran Samardžić – Šumski duh
 7. Boris Dežulović – Christkind
 8. Davor Slamnig Topli zrak
 9. Daša Drndić – Leica format
 10. Marinko Koščec Wonderland

Analizom liste otkriva se nekoliko vrlo zanimljivih činjenica. Naime, nepunih 10 dana nakon dodjele ovogodišnje nagrade Dežulovićevom Christkindu, Samardžićev Šumski duh bolje je plasiran od svog prethodno spomenutog direktnog takmaca (!). To će vjerojatno dodati ulje na vatru onima koji žiri optužuju za protekciju prema EPH autorima.

Druga je zanimljivost to da je Perišićeva zbirka priča Užas i veliki troškovi danas bolje plasirana od Slamnigovog Toplog zraka koji je 2002. godine Perišiću “oteo” nagradu. Također je interesantno kako Kirinov Album nije uopće ušao među najboljih 10 iako je 2001. godine bio laureat.

Dakle, kao što vidimo, prolaskom vremena neki naslovi dobivaju, a drugi gube na kvaliteti … ili možda žiri s godinama dolazi pameti.

Inače, lista najboljih 10 proznih knjiga u zadnjih 5 godina po izboru nižepotpisanog piskarala izgleda ovako:

 1. Miljenko Jergović – Dvori od oraha
 2. Zoran Ferić – Anđeo u ofsajdu
 3. Robert Perišić – Užas i veliki troškovi
 4. Daša Drndić – Leica format
 5. Josip Mlakić – Kad magle stanu
 6. Miljenko Jergović Buick Rivera
 7. Miroslav Mićanović – Trajekt
 8. Dubravka Ugrešić – Muzej bezuvjetne predaje
 9. Marinko Koščec – Wonderland
 10. Boris Dežulović – Christkind / Josip Mlakić Živi i mrtvi