NIŠTA NIJE GOTOVO: Tisuće neonacista demonstrirale s bakljama po Ateni

Ana Benačić

31. siječnja 2015.

NIŠTA NIJE GOTOVO: Tisuće neonacista demonstrirale s bakljama po Ateni

Baklje, megafoni, bubnjevi, ćelave glave, maskirni detalji, gdjegod i YMCA estetika, zastava po glavi tisuća prosvjednika, pjesme, organizirani autobusni prijevoz, monolitno i militantno skandiranje posjetitelja mitinga u prosjeku od jedne minute - crno je ogledalo pobjede Syrize u Grčkoj. Zlatna zora imala je večeras svoj godišnji miting posvećen trojici vojnika koji su poginuli 1996. godine na Egejskom moru u grčko-turskom konfliktu, a koji služi mobilizaciji nacionalističkih snaga u toj zemlji. Ovo je prvi takav komemorativni skup nakon pobjede radikalne ljevice na izborima, istim izborima na kojima je i Zlatna zora (također) trijumfirala - postala je treća snaga u parlamentu, prva nakon poraženog "grčkog HDZ-a", Nove demokracije.

Nada? Da. Oduševljenje? Ne baš. Tako bi se najkraće moglo sažeti raspoloženje među ljevičarima u glavnom gradu Grčke, koji je dom polovici stanovništva cijele zemlje. Iako u parlamentu dominira "zasad" nekorumpirana Syriza, koja u samom svom naslovu ima riječ "radikalna" - od Politehničkog fakulteta do okupljanja antifašista na trgu Omonoia, rijetki su ti optimisti koji trijumfalno proglašavaju početak boljeg vremena za sve nakon godina mučenja sa mjerama štednje.

Skup tisuća antifašista (FOTO: Lupiga.Com)

Oni su ti koji govore "zasad", a na oprezu su prije svega zbog njihovog koaliranja sa Nezavisnim Grcima, populističkim otpadnicima Nove demokracije, ali i uspjeha Zlatne zore na izborima - treće po snazi partije u Grčkoj i Syrizine moguće alternative, koja s razlogom može uplašiti svakog dobronamjernog čovjeka u Europi. Pogotovo kad su u "komemorativnom" izdanju.

Atena je u subotu, naime, imala dva skupa - jedan zakazan u 19 sati, u organizaciji Zlatne zore koja obilježava pogibiju vojnika 1996. godine i kao da žali što iz toga nije proizašlo neko ozbiljnije klanje, te protuskup koji je počeo dva sata ranije. 

Čistačice protiv mjera štednje (FOTO: Lupiga.Com)

Premda su se oko 17 sati na trgu Omonoia okupile tisuće antifašista, među kojima ima anarhosindikalista, trockista, pa i organiziranih čistačica koje su se udružile nakon masovnog otpuštanja u Ministarstvu financija zbog outsourcinga, Zlatna je zora imala zastrašujuću demonstraciju snage, usprkos marširanju solidarnih snaga do zgrade parlamenta. 

Antifašisti pred parlamentom (FOTO: Lupiga.Com)

Policija ih je, prema do sada poznatim informacijama, uspjela zadržati na pristojnoj udaljenosti od Zlatne zore i nije došlo do njihovog međusobnog okršaja, koji, sudeći po burnoj nedavnoj prošlosti ovoga grada, ne bi bili lijep prizor. Naime, poznato je da se policija - među kojom ima i do 50 posto glasača Zlatne zore - znala pridružiti pripadnicima ove desničarske, protofašističke stranke u obračunu s antifašistima, koji ne mogu bez protivljenja tolerirati njihovo orgijanje po gradu.

Ipak, nitko nije htio ponovno izbijanje sukoba. Ni antifašisti - zbog svijesti o još uvijek nedovršenoj, jedva započetoj obećanoj transformaciji "duboke" države, odnosno prijelaza represivnog aparata u ruke Syrize - a, čini se, niti protofašisti. U prošlosti su znali biti neugodni i prema novinarima, pogotovo fotoreporterima, no kada je cilj pokazivanje mišića, novinari nisu smetnja. Na skup nisu došli samo nabildani neonacisti - veći dio su bili građani kakve se u bilo kojem trenutku može sresti na ulici, zatim poklonici starije generacije, dok su neki od posjetitelja na trgu Rigilis poveli i sitnu djecu, kojoj su u ruke također stavili baklje i zastave. 

Dijete na skupu Zlatne zore s improviziranom bakljom u ruci (FOTO: Lupiga.Com)

Među antifašistima, onima koji su na glavama uglavnom imali kapuljače, marame i skijaške maske, mogle su se vidjeti i poneke zastave sa drškama koje lako mogu poslužiti kao palice. Slično je bilo i sa Zlatnom zorom - velika većina, ako ne i više od 90 posto, imala je u rukama štapove sa krpama omotanim na jednome kraju, prelivenim petrolejem. 

"Ne, nećemo ništa loše raditi", kazala je jedna mlada sudionica skupa, na pitanje što točno drži u ruci. "To je za poginule", pojasnila je i složila se sa zaključkom da zapaljivi štap u rukama poklonika ove partije u ovoj prigodi služi kao svijeća.

Wannabe grčki Duče (FOTO: Lupiga.Com)

Skup protofašista u prosjeku je svake minute odjekivao jednoglasnim odgovaranjem mase na huškačke pokliče govornika, a aktualni lider stranke, ćelavi i militantni Nikolaos Mihaloliakos, koji je na čelo stranke stupio nakon hapšenja većine vrhuške zbog različitih zločina - od paljevina, iznuda, brutalnih napada na imigrante do ubojstava, uključujući likvidaciju repera Pavlosa Fyssasa, doveo ih je do ekstaze govorom o naciji. Govor je, dakako, bio usmjeren protiv Turaka, pripadnika nacije s kojom je Grčka umalo ušla u rat zbog ubojstva trojice vojnika 1996. godine, odnosno krize Imia, no kritiziralo se i Amerikance, "boljševike" i cioniste...


Evo (Zlatne) zore, evo dana (FOTO: Lupiga.Com)

Prvi red do govornice bio je rezerviran za mladež Zlatne zore, koja je držala njihove crvene zastave sa stiliziranom svastikom. Iza njih stajao je špalir ćelavaca koji su u vojničkom stavu mirno čekali signal sa stejdža da zapale svoje baklje, a nakon toga - tisuće isključivo plavobijelih grčkih zastava vijorile su se u rukama posjetitelja skupa. 

Mladež Zlatne zore (FOTO: Lupiga.Com)

Sat i pol vremena trajala je ta pobožna interakcija između govornika Zlatne zore i nacionalističkih prosvjednika, isprekidana tek improviziranim "MC-jima", koji su najavljivali smjene na pozornici. Kada se govorancija privela kraju, Mihaloliakos je signalizirao da je vrijeme za paljenje baklji. U minuti je trg Rigilis bio obavijen dimom i smradom gorućeg petroleja.


Skandiranje (FOTO: Lupiga.Com) 

Povorka se ubrzo zatim počela kretati u ritmu bubnjeva do skulpture Maratonca, gdje su protofašisti - na zapovijed Mihaloliakosa, koji je po završetku demonstracije (moći) Zlatne zore izbio na čelo - disciplinirano odložili zastave i baklje na travnjak koji okružuje skulpturu staklenog trkača. Uto se stvorio i kamiončić u koji je trebalo prebaciti sve te prikupljene baklje i zastave, što se poslušno i odradilo, ponovno pod dirigentskom palicom ćelavog vođe. 

Skup se tek tada raspustio do kraja, a na povratku prema Syntagmi mogle su se vidjeti kolone autobusa, koje su čekale prosvjednike da se vrate svojim kućama nakon obavljanja svoje nacionalne dužnosti. 

Do tada se već razišao skup koji je svoju šetnju prema parlamentu počeo na trgu Omonoia. Oni očekuju od nove vlasti da zbog antisocijalnog ponašanja zabrani Zlatnu zoru, premda računaju koja bi nakon toga uslijedila - još više "pravedničkog", mučeničkog bijesa i kukanja za slobodom izražavanja, makar ono značilo poticanje na nasilje. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com