DESNICA OPET GRABI KOPLJE: Sabor se povukao iz Alke zbog pokroviteljstva predsjednice Grabar-Kitarović

Hrvoje Šimičević

30. svibnja 2015.

DESNICA OPET GRABI KOPLJE: Sabor se povukao iz Alke zbog pokroviteljstva predsjednice Grabar-Kitarović

Politički skandali koji se povezuju uz Sinjsku alku ove su godine počeli znatno ranije nego inače. Hrvatski sabor povukao je pokroviteljstvo nad jubilarnom 300. Alkom zato jer se predsjednica Republike Hrvatske početkom svibnja obvezala da će također biti pokroviteljica manifestacije na kojoj je oduvijek pokroviteljstvo dodjeljivano samo jednoj instituciji, što propisuju i pravila Alke. Predsjednica je prihvatila poziv Organizacijskog odbora Viteškog alkarskog društva, premda je Sabor davne 2009. godine pristao na istu zamolbu.

Odluku o povlačenju donijelo je prije tri dana predsjedništvo Sabora, pod obrazloženjem kako ne žele "segmentirati" pokroviteljstvo na više političkih institucija. Time je poništena odluka koja je donesena za vrijeme HDZ-ove parlamentarne većine, kad je Organizacijski odbor Alke pozvao Sabor da bude pokrovitelj "proslave 300. obljetnice čudesne obrane Sinja", koja "obuhvaća i 300. obljetnicu Sinjske alke i Gospe Sinjske".

Sabor je pokroviteljstvo nad svim tim događajima potvrdio prije pola godine. No nakon što su, kako nam je neslužbeno rečeno, iz medija saznali da je pokroviteljica postala i Kolinda Grabar-Kitarović, odlučili su se povući iz svega.

"Kako je predsjedništvo početkom svibnja ove godine došlo do saznanja da je predsjednica Republike Hrvatske potvrdila pokroviteljstvo nad 300. obljetnicom Sinjske Alke, o čemu organizatori nisu obavijestili Predsjedništvo Hrvatskoga sabora, predsjedništvo je zaključilo kako se time derogira zamolba upućena Hrvatskome saboru 30. prosinca 2008. godine, te je predsjedništvo 27. svibnja povuklo svoju Odluku o pokroviteljstvu", službeno su nam odgovorili iz Sabora, izražavajući želju da proslava cjelokupnog događaja protekne u dobrom ozračju.

kolinda grabar kitarović
Na mjesto predsjednika Sabora došla je predsjednica Republike (FOTO: Hina)

Nije im pritom poznato zašto je organizator odlučio da predsjednica bude pokroviteljica, ako je stvar sa Saborom dogovorena godinama prije toga. Na pitanje kako onda komentiraju činjenicu da je predsjednica prihvatila pokroviteljstvo, neslužbeno nam je odgovoreno da vjerojatno nije znala za angažman Sabora.

U više smo navrata pokušali doći do izjave predsjednice, ali njen glasnogovornik nije odgovarao na naše telefonske pozive. No zato je predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić bio poprilično iznenađen povlačenjem pokroviteljstva. Štoviše, nije ni vjerovao da je do toga došlo.

"Mi takvu odluku još nismo dobili. Sabor je pokrovitelj", rekao je Jukić, da bi nakon naše, nekoliko puta ponovljene konstatacije kako imamo službenu potvrdu da se Sabor doista povukao, prvi čovjek alkarskog društva kazao kako je to "bespotrebna odluka".

"Bez veze je sve to. Nadam se da neće biti tako i da ćemo se uspjeti dogovoriti. Ipak je riječ o 300. obljetnici", kazao nam je. Nakon što smo ga pitali zašto su tražili pokroviteljstvo kod predsjednice, ako je ista stvar dogovorena sa Saborom 2009. godine, a potvrđena uoči predsjedničkih izbora, Jukić je rekao da ne bi o tome preko telefona.

U dokumentu pod imenom "Pravila Alke", piše da je pokrovitelj jedna institucija, što je dosad i bila praksa. U nezavisnoj Hrvatskoj to su bila tri bivša predsjednika, a prije toga Predsjedništvo SFRJ, Josip Broz Tito, Karađorđevići, car i kralj Franjo Josip... Osim što čestita slavodobitniku na pobjedi i uručuje mu dar, pokrovitelj ili njegov predstavnik održava "prigodan govor", koji je u prošlosti nerijetko služio kao platforma za političku samopromociju govornika. Umjesto Josipa Leke, ove će, dakle, godine ta čast pripasti Kolindi Grabar-Kitarović.

Premda je pitanje pokroviteljstva nad kulturnim manifestacijama u normalnim okolnostima stvar od sporednog značaja, u slučaju sinjske viteške igre situacija je znatno drugačija, budući da je u zadnjih 15 godina Alka u više navrata bila poligon za primitivne političke obračune i puzajuće državne udare. Utoliko i ne čudi da je VAD-ov poziv predsjednici za pokroviteljstvom izazvao prije mjesec dana burne reakcije dijela predstavnika lokalne politike. Najžešći je bio predsjednik sinjskog SDP-a Stipe Jadrijević Cvrlje, koji je napisao da je Alka politička kulisa HDZ-a, što je po njegovom mišljenju potvrđeno i traženjem pokroviteljstva u Uredu predsjednice.

“Sve je evidentnije da smo svi mi samo jako dobro pripremljene i zavedene kulise još bolje politički osmišljene predstave u kojoj njezini glavni akteri netom prije izbora za predsjednika RH pokroviteljstvo za 300. Alku nude Saboru RH koji to pokroviteljstvo naravno prihvaća, dok se nakon pobjede kandidatkinje HDZ-a isto to pokroviteljstvo nudi, bez ikakvog valjanog objašnjenja, predsjednici RH koja naravno isto objeručke prihvaća”, poručio je tom prilikom Jadrijević Cvrlje.

Mirko Norac
Ratni zločini Mirka Norca ne krnje njegov dobar glas, sugeriraju iz VAD-a (FOTO: Novilist.hr)

Odluka inače koincidira sa zahtjevima Lupige da se Sabor očituje oko činjenice da će biti pokrovitelj manifestacije koju organizira društvo čiji je član Mirko Norac, pravomoćno osuđeni ratni zločinac. No iz Sabora su nam rekli da naši zahtjevi nemaju veze s njihovom odlukom.

RATNI ZLOČIN I DOBAR GLAS: Sabor zbog Norca razmatra sponzorstvo jubilarne Sinjske alke, predsjednica i premijer šute

ZID ŠUTNJE I IGNORIRANJA U SLUČAJU NORAC: Hrvatska predsjednica potvrdila pokroviteljstvo Alke, premijer još uvijek šuti

"Ovu Odluku nipošto ne treba dovoditi u vezu s vašim upitom i/ili očitovanjem VAD-a o statusu g. Mirka Norca", poručili su iz Sabora, dva dana nakon što su dobili odgovor alkarskoga društva, kojeg su zamolili da se očituje glede Norčeva statusa. 

Sam VAD, kojeg ovaj portal već tjednima bezuspješno traži komentar o Mirku Norcu, odgovorio je Saboru kako on nije počasni član niti počasni vojvoda, već samo "član Skupštine", što "nije protivno Statutu VAD-a".

Zanimljivo je, međutim, da članak 20. rečenog Statuta navodi da se odluka o isključenju članova donosi „ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas”, što, dakle, sada i službeno potvrđuje da VAD smatra kako ubojstvo civila za koje je Norac osuđen ne predstavlja "djelo koje krnji dobar glas".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia