Financijski mag Borislav Škegro nedjeljom u dva

Ivor Car

7. prosinca 2003.

Financijski mag Borislav Škegro nedjeljom u dva

Nakon prošlotjedne emisije "Nedjeljom u dva" gdje je Aca ugostio saborskog zastupnika Cro Copa, ovog tjedna nasuprot Aci sjeo je, na prvi pogled, manje atraktivan gost - financijski mag Borislav Škegro. No, ispostavilo se kako Škegro nikako nije bio manje atraktivan od borca u ultimate figtu. Njegovi aduti bili su Tuđman, skrivena boca, PDV, gospodarstvo i nacionalizam

Evo i drugi tjedan za redom nekom slučajnošću zapade me da gledam emisiju Aleksandra Stankovića, "Nedjeljom u dva". A ispada da je spomenuta emisija vrlo dobra, ili u najmanju ruku Aca bira dobre goste, pa sam tako opet potaknut da o njegovoj emisiji ispišem par redaka.

Činilo se kako će današnji gost biti mnogo manje zanimljiv od prošlotjednog gosta, Mirka Filipovića, bez obzira na to što je riječ o Borislavu Škegri na televiziji mnogo traženom licu, jer baš njega su tražili da gostuje u nekim emisijama, i to čak tri puta u razdoblju od 1999. godine do danas, ali on se naravno nije dao. Neće on biti topovsko meso u emisijama koje za svoj cilj imaju dokazati da je HDZ kriv što pada kiša čak i kada ona ne pada.

Što smo to mogli očekivati od Borislava Škegre, nekadašnjeg HDZ-ovog ministra financija koji je imao tu sreću ili nesreću da uvede onu famoznu stopu PDV-a zbog čega ga mnogi još uvijek spominju sa kletvama na usnama? Što očekivati od nekoga tko je svoju karijeru obilježio kao čovjek koji je snimljen kako skriva bocu alkoholnog pića ispod sakoa? E pa kao prvo za očekivati je da će taj političar tu neugodnu epizodu sa bocom pića spomenuti u kontekstu, eto, kako kod nas čovjeka mogu pokopati na osnovu nekih nebitnih stvari, a kao jedna od njih za Škegru je svakako ta "prokleta" i "glupa" boca. No, bocu na stranu, meni osobno najzanimljiviji dijelovi razgovora sa Škegrom bili su oni o pokojnom predsjedniku svih Hrvata, pa čak i onih u HDZ-u, Franji Tuđmanu. Dobili smo odrješito NE na pitanje je li Tuđman bio autokrat, ali Škegro baš i nije znao u skladu sa svojim odgovorom objasniti zašto onda Tuđman jednom zgodom nije htio priznati rezultate izbora u Zagrebu. Kaže dalje kako Franjo nije mnogo baratao s ekonomijom, pa da zbog toga nije ni insistirao da u ekonomskim pitanjima njegova bude zadnja. Htio je Franjo poslušati druge. Njega se moglo uvjeriti u nešto, ukoliko je taj netko znao i smio probati uvjeriti predsjednika, te ako je predsjednik uvažavao onoga tko ga u nešto pokušava uvjeriti.

No, zanimljivije (vjerovali ili ne) i od toga je Škegrino trkeljanje (nažalost to moram tako nazvati) o uzajamnoj prožetosti gospodarstva i nacionalizma. Naime, po Škegri gospodarstvo jača sa rastom nacionalizma, odnosno što smo nacionalno raspoloženiji to nam je gospodarstvo jače. Stoga je potpuno na mjestu pitanje jedne od studentica nazočnih u studiju, pa ne bi li onda hrvatsko gospodarstvo trebalo cvjetati, s obzirom na razvijeni hrvatski nacionalizam. Ne treba ni spominjati da na to pitanje Škegro nije imao odgovora, niti ga ja pokušao dati, pa se prebacio na nesretno hrvatsko stanje u europskom integriranju. Tako kaže da nam ne daju da uđemo u EU onda kada to zaslužimo, nego tek kada nam "oni" to dopuste, te smatra on, nećemo ući tamo ništa prije Srbije i Crne Gore, bez obzira što oni uz sve probleme koje imamo mi, imaju još i 1001 drugi problem. Ali Škegro je druker, on druka, žestoko navija za naše u nepostojećoj utakmici između "nas" i "njih". Kaže on da mi moramo prije ući u EU. Moramo biti bolji.

Vrhunac trkeljanja bila je izjava kako uopće nije sigurno je li Dubrovačka banka u onoj aferi izgubila neku pinku. Objašnjavao je Škegro kako sad pa to, ali ja jednostavno taj sklop izrečenih misli nisam mogao shvatiti, možda zato jer mi u glavi još uvijek odzvanja državnih 900 milijuna kuna nestalih u saniranju tog problema, koji eto, na kraju uopće nije bio problem. Zapravo, ispravljam se, nije uopće sigurno je li bio problem.

Ovoga tjedna majstori i irgeti u "Nedjeljom u dva" nisu uspjeli sastaviti tako dobro pitanje u telefonskoj anketi, zbog čega niti na HT-u niti na HRT-u nisu mogli zadovoljno trljati ruke. Ovaj put zabilježeno je niti 6 000 telefonskih poziva, što je nekoliko puta manje nego u prošlotjednoj emisiji kada je više od 31 000 poziva odlučivalo treba li se Mirko Filipović baviti politikom. Dakle, pitanje je bilo "Treba li se PDV smanjiti s 22% na 20%", a Borislav Škegro je uoči emisiji prognozirao 65% glasova za NE smanjenju PDV-a. Rezultati su ga demantirali:

 

DA                                 NE
4957                              1715

                                74%                               26%


Još samo, za svaki slučaj, i ovaj put da spomenem kako niti jedna od navedenih izjava nije citat, već su to redom moje slobodne interpretacije.