Hrvati ostaju bez JMBG-a

Ivor Car

19. rujna 2002.

Hrvati ostaju bez JMBG-a

Čini se kako će mladi naraštaji Hrvata biti uskraćeni za lagano pamćenje svog jedinstvenog matičnog broja građana, koji se u budućnosti neće nalaziti na osobnoj iskaznici RH. Tako su jučer zborili hrvatski sabornici, odnosno većina njih. No, neće se na osobnima naći niti medicinski podaci kao što je bilo namjeravano. Razlozi? Zloupotreba, a i jugoslavenski je!
Većina nas je bila prisiljena zapamtiti svoj JMBG usljed silnih policijskih provjeravanja, kao i raznoraznih birokratskih potreba. No, bilo je otprilike lagano zapamtiti taj 13-znamenkasti broj, budući se nalazio na našim osobnim iskaznicama. Ubuduće neće biti tako, sudeći po današnjem saborskom danu. Tamo se raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici. Uglavnom su hrvatski sabornici raspravili kako se više na tom dokumentu neće nalaziti JMBG. Kako bi taj prijedlog bio dobro raspravljen pobrinuli su se zastupnici vladajuće koalicije, te HSP-a i HKDU-a, koji su glasali za spomenutu promjenu. No, JMBG neće potpuno ispariti, već će biti pretočen u svojevrsne šifre koje bi se našle na novim osobnima i koje bi mogle čitati samo za to ovlaštene državne službe.
Glavni razlog zbog kojeg gubimo JMBG je mogućnost njegove zloupotrebe, a izmjenu je predložio Tonči Tadić u ime Kluba zastupnika HSP/HKDU. Tonči smatra kako je potrebno izmisliti neki novi broj pomoću kojeg bi posao birokracije bio olakšan, a ne koristiti prastari jugoslavenski sistem JMBG-a. Iz HSLS-a Vladu su optužili za financijsko opterećenje građana, koje će nepobitno izazvati izdavanje novih, odnosno zamjena starih osobnih. U toj stranci jednostavno ne vide koja je važnost tog broja i koji su to načini njegove zloupotrebe.
Iako se dosta govorkalo o tome, na osobnima se neće naći niti medicinski podaci, kao što su krvna grupa, Rh faktor i podaci o donaciji organa. Razlog zbog kojeg će to biti tako, je također moguća zloupotreba tih podataka. Kad smo već kod donacije organa, spomenimo kako se Hrvatska približava europskom prosjeku po broju davatelja organa. Europski prosjek je između 12 i 14 davatelja na milijun stanovnika, a Hrvati su već na broju 8, što će reći otprilike 32 u cijeloj državi. Prije deset godina taj broj je bio znatno manji, tek 2,5 davatelja.
Vratimo se na osobne i saopćimo vam jednu dobru vijest, a ta je da je predložena manja svota kojom će biti kažnjeni oni koji se usude nenositi osobnu. Umjesto drakonskih kazni od 1 500 do 2 500 kuna, predloženi su znatno manji iznosi, od djelomično prihvatljivih 100 kuna. Kazni podlažu svi stariji od 16 godina, kolika je dobna granica za posjedovanje osobnih iskaznica. Sljedeći put kad čujete: "Dobro večer, osobne!" ....