Humanitarna akcija: POMOZIMO SANJI DOLEŽAL!

Božidar Alajbegović

5. siječnja 2006.

Humanitarna akcija: POMOZIMO SANJI DOLEŽAL!

Kao što možda znadete, naša je Vlada odlučila prestati uplaćivat sredstva u mirovinski fond 'umjetnicima' čiji godišnji prihod ne premašuje 100.000 kunića. Tu spada i Sanja Doležal, pjevačica, voditeljica, babysitterica, jednom riječju superžena. Udruga 'Mala performerska scena' u suradnji s portalom Kupus.net pokrenula je humanitarnu akciju 'za ona dobra stara vremena' u cilju prikupljanja love za Sanju, kojoj je to najpotrebnije

Dragi naši sugrađani;

kako je objavio dnevni tisak, veliki broj naših uglednih umjetnika nalazi se u teškom stanju. Neku cvrkavicu daje država, ali to nije dovoljno iako je redovito. Njihovo je stanje posebno teško u ove hladne zimske dane, kada hrana treba biti sve masnija a grijanje jače, jer su već zabilježeni brojni slučajevi ugibanja od pothranjenosti i pothlađivanja.

Hrvatice i Hrvati!

Sanja Doležal nalazi se među ovim dobrim ljudima. Ni nju život nije milovao. Ona pjeva unatoč financijskim problemima, slavi Novu godinu s vama na gradskim trgovima potpuno besplatno, iako ni njoj samoj ne cvjetaju ruže, u svom dječjem vrtiću ona čuva i zabavlja djecu za koju vi nemate vremena, a svakog je dana izložena i stresu u "Sanja showu", slušajući sve vas koji "imate priču".

Na takvu žrtvu spremni su samo veliki. A što ima kad se sve zbroji? Ni sto tisuća kuna godišnjeg prihoda. Zbog teške situacije država Sanji Doležal kao samostalnoj umjetnici mjesečno izdvaja za doprinose (mirovinsko i zdravstveno) bijednih 2000 kuna.

Istina o prihodu od "sto tisuća kuna" još je tužnija. Pravilnik o članstvu u Zajednici samostalnih umjetnika predviđa da dohodak od neumjetničkog rada ne smije biti veći od prosječne hrvatske plaće, što znači da Sanja na televiziji i u vrtiću godišnje zaradi manje od 50 tisuća kuna.

I umjesto da hrvatski mediji pokrenu akciju za bolji život legendarne hrvatske pjevačice, voditeljice i babysitterice, oni je razapinju u novinama, zajedno s Tonijem Cetinskim, Ivanom Pogorelićem, Maksimom Mrvicom i Danijelom Martinović koji, ipak složit ćete se, nisu bili prisiljeni poput Sanje uzimati i dodatne poslove ne bi li prehranili najbliže, skrpili kraj s početkom. Za razliku od tih iskorištavača svoga umjetničkog statusa, ona se vrijedno ustaje u pola šest (kao i "moja Milena") i priprema se prihvatiti tuđu djecu u vrtiću, a potom juri na RTL ne bi li slušala sve naše teške priče. Njezino je srce bez dna - sposobno primiti i razumjeti sve naše muke.

Pokažimo solidarnost. Hrvatska Oprah sada treba nas! Vratimo joj svu onu socijalnu osjetljivost kojom nas već dvije godine dariva. Budimo uz nju sad kad je to najbitnije. Omogućimo joj starost koju zaslužuje. Država, naime, plaća samo obvezne mirovinske fondove, ne i one dobrovoljne. Što znači da će i u dubokoj starosti Sanja Doležal morati živjeti od crkavice. I to će joj biti hvala za sve ono što je, uglavnom volonterski, dala ovoj zemlji.

Stoga, Mala performerska scena u suradnji s kulturnim portalom Kupus.net pokreće humanitarnu akciju "Za ona dobra stara vremena". Odazovite se akciji. Uplatite i vi koju kunu! Prikupljena sredstva transferirat će se izravno u dobrovoljno mirovinsko osiguranje velike hrvatske pjevačice, voditeljice i babysitterice Sanje Doležal, kako bi znala da nije sama i da je vampirski hrvatski mediji nikad neće moći raščetvoriti dok smo mi tu da je čuvamo. Pomozimo heroini! Pokažimo da još ima dobrih ljudi! Budimo vojska! Vojska solidarnosti i humanosti. I jedna kuna može pomoći.

Broj žiro računa Male performerske scene je:

2360000-1101795899

kod Zagrebačke banke, Zagreb

Pod "svrha" obavezno naznačiti "za ona dobra stara vremena".

Budite dobri, humani, plemeniti, pomozite divi sad kad joj je najteže i kad su se mediji urotili ne bi li njoj i njezinim kolegama uskratili i tu bijednu mirovinu koju je već odavno zaslužila svojim postojanjem.

Izvor: www.kupus.net