JOŠ DUŽI I JOŠ LUĐI: Krenulo „pozdravljanje proljeća“

I.F.

20. travnja 2018.

JOŠ DUŽI I JOŠ LUĐI: Krenulo „pozdravljanje proljeća“

Koncertom Stampeda sinoć je u Zagrebu zaključen prvi dan Welcome Spring Festivala pod sloganom „Pozdravimo proljeće u Zagrebu“. Bio je to tek prvi od ukupno 11 dana koliko će trajati festival na Strossmayerovom trgu koji je postao proljetna oaza.

„Ovogodišnji Welcome Spring Festival nastavlja u istom ritmu pokretanja kulture gospodarenja otpadom, s temom vode kao dragocjenog prirodnog resursa na koji otpad negativno utječe. Podsjećamo se da je voda izvor života i da je privilegija piti vodu iz slavine. Cilj festivala je potaknuti građane da odgovorno koriste prirodne resurse jer kroz otpad koji stvaramo neposredno utječemo na vodu, zrak, tlo, hranu i naposljetku zdravlje ljudi“, ukratko objašnjavaju organizatori iz Udruge Priroda za sve ciljeve i smisao Welcome Spring Festivala.

Kažu kako će i ove godine ova neobična manifestacija imati veseli ton, a uz napomenu da će ipak biti još bolji, još duži, još zabavniji i još luđi.

Reciklirano imanje
Njegovo veličanstvo - reciklirano imanje (FOTO: Welcome Spring Festival)

Osim obilja koncerata, o čemu ćemo nešto više reći malo kasnije, na festivalu će se održati brojna predavanja, u kojem će sudjelovati fakultetski profesori i aktivisti iz udruga koje djeluju na području zaštite okoliša i prirode. Jedan od zanimljivijih gostiju zasigurno je Rambo Amadeus. No, ovom prilikom nećete čuti njegovu muziku, već pametne savjete. Naime, Rambo koji je strastveni zaljubljenik u jedrenje, sa zainteresiranima će u srijedu u 17 sati podijeliti neka svoja iskustva. Naslov njegovog predavanja glasi: „Ideje do posljednjih izazova pred porinuće solarnog jedrenjaka“. 

U nedjelju nas očekuje također zanimljiva priča, a ispričat će je Matko Šišak iz Udruge ZMAG. Tema je prirodno graditeljstvo, što podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala, dakle - slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna, trska… U ZMAG-u o tome uistinu znaju jako puno. Dan poslije o kućnom kompostiranju govorit će Cvijeta Biščević, arhitektica i spisateljica.

Welcome Spring Festival
Jučer je održana i prva ovogodišnja predstava za djecu i one koji se tako osjećaju (FOTO: Welcome Spring Festival)

Iz mora događanja vrijedi spomenuti i zabavno edukativnu turu – „U potrazi za Francekima“. Za one koji možda ne znaju, Franceki su stare pumpe za vodu koje se još i danas može pronaći po Zagrebu, a koje uljepšava ekipa iz Pimp my pump. Bit će tu i nekoliko dječjih predstava – „Vodeni vrtuljak“, „Priča koja drži vodu“, „Prvo more“, „Milica na putu oko svijeta“, ali i radionice „Fluidnost pokreta“ – joga, do-in, badminton, ragbi i kubanski plesovi

Svaki dan festivala završit će s glazbom, a izvođači su vrlo šaroliko, od Stampeda koji je otvorio priču, preko Ede Maajke u ulozi DJ-a, a koji nastupa u subotu, 28. travnja, do Kuzme & Shaka zulu i Antenata. Što sve nudi Welcome Spring Festival otkrijte posjetom festivalskoj Facebook stranici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Welcome Spring Festival