KOMENTAR DRAŽENA CIGLENEČKOG: Pokazali smo tim pederima!

Ivor Fuka

2. prosinca 2013.

KOMENTAR DRAŽENA CIGLENEČKOG: Pokazali smo tim pederima!

Još je u subotu novinar Novog lista, Dražen Ciglenečki, napisao komentar u kojem točno predviđa rezultate jučerašnjeg referenduma na kojem je većina birača podržala inicijativu da se Ustavom definira kako je brak životna zajednica muškarca i žene. U neobično suvislom komentaru Ciglenečki objašnjava zašto se od danas ništa neće niti promijeniti niti pogoršati, osim, dodat ćemo, žalosnog osjećaja u koliko netolerantnom i povodljivom društvu živimo. Zbog čega smatra da nedjeljni gubitnici na referendumu ne moraju očajavati, niti pobjednici imaju razloga za neobuzdano slavlje, pročitajte u njegovom komentaru koji prenosimo u cjelosti.

Kad DIP objavi da je uvjerljiva većina birača podržala da se i Ustavom definira da je brak životna zajednica žene i muškarca, Željka Markić i Tomislav Karamarko moći će dignuti čaše: Pokazali smo tim pederima!

Mislit će pritom i na homoseksualce i na Milanovićevu vladu koja se izjasnila – protiv. Svijet će im se u tom trenutku činiti divnim. Kako je Karamarko najavio, nakon nedjelje mnoge će stvari biti drukčije.

Druga će, pak, referendumska strana tonuti u depresiju jer, eto, Hrvati su se legitimirali kao uskogrudan narod, a konzervativan pokret koji prijeti da će cijelo društvo odvesti još dublje u nazadnjaštvo dobit će snažan zamah. Nije se s tim lako nositi. Ali, suprotno Karamarkovim nadama, od ponedjeljka se zapravo ništa neće promijeniti niti pogoršati. Ni pravno ni politički.

Željka Markić
Sasvim pogrešno vjeruje da je tu temu, ugradnjom braka u Ustava, za vječnost skinula s dnevnog reda (FOTO: Lupiga.Com)

Niti jedan građanin neće izgubiti pravo koje je imao do referenduma. U Hrvatskoj ne postoje istospolni brakovi, pa novom ustavnom odredbom neće ni biti stavljeni izvan snage. Kukuriku koalicija, uostalom, nije ni namjeravala legalizirati gay brakove. Ali, "U ime obitelji" i HDZ sasvim pogrešno vjeruju da su tu temu, ugradnjom braka u Ustava, za vječnost skinuli s dnevnog reda.

Činjenica je da Zakon o referendumu nalaže da se odluka donijeta referendumom raspisanim temeljem potpisa birača može izmijeniti samo drugim referendumom. No, taj se zakonski članak može u Saboru jednostavno ukinuti.

I za ovakvu vrstu referenduma može se propisati samo to da godinu dana nakon njega nadležno državno tijelo ne smije mijenjati pravni akt koji je posljedica referendumske odluke. To znači da bi parlament još do kraja mandata mogao iz Ustava izbrisati brak.

Glasaj protiv
Ni nedjeljni gubitnici ne moraju očajavati (FOTO: FaH)

"Protiv" se deklariralo 100 zastupnika, tek jedan manje od dvotrećinske većine. Pravno je, dakle, možda i matematički to moguće. Druga je stvar hoće li se Kukuriku koalicija u to upuštati.

Nadalje, uskoro se uvodi institut životnog partnerstva kojim će istospolni parovi dobiti čak veća prava nego im sada pripadaju. I to je potvrda da nije sve tako crno.

Što se političke situacije tiče, sigurno je da će HDZ pokušati kapitalizirati uspjeh referenduma, tvrdeći da je narod porazio Vladu i da su stoga jedina opcija prijevremeni izbori. Od toga, međutim, neće biti ništa.

Osim toga, HDZ-ov trijumfalizam ozbiljno remeti potpisivanje za referendum o ćirilici koje danas završava. I u slučaju da vukovarski Stožer prikupi dovoljno potpisa i ako ostanu kratki bit će to težak teret za HDZ.

Tomislav Karamarko
Je li Karamarko doista pravi materijal za lidera vukovarske Hrvatske? (FOTO: FaH)

Karamarko je stavio svoj potpis, ali je članovima poručio da učine po slobodnoj volji. Graniči to s izdajom borbe protiv ćirilice. Ako ne bude nužnih 450 tisuća potpisa, počet će sumnje je li Karamarko doista pravi materijal za lidera vukovarske Hrvatske.

Ako potpisa ipak bude koliko treba, Karamarko će, kao čovjek koji želi ograničiti prava nacionalnim manjinama, postati suspektan međunarodnoj zajednici. Zbog svega toga, niti nedjeljni gubitnici moraju očajavati, niti pobjednici imaju razloga za neobuzdano slavlje.

Dražen Ciglenečki

Lupiga.Com via www.novilist.hr