LUPIGA TV: Što je film?

Mladen Barbarić

11. rujna 2013.

LUPIGA TV: Što je film?

Svi koji su osamdesetih odrastali, malo na ulici, malo uz televiziju, možda se neće sjetiti imena, ali zasigurno će prepoznati glas, lice i, prije svega, izvrstan obrazovni serijal "Što je film" koji se tih godina emitirao na Televiziji Zagreb, legendarnog filmologa, profesora Ante Peterlića. Samo uvodna špica tog serijala nosi više duha i umjetnosti nego cijeli tjedni programi većine današnjih televizijskih kuća. No, snimiti špicu od tri minute u vremenu kada je vrijeme novac, danas je čisti trošak i za to više nema ekonomskog pokrića. Srećom, tehnologija i pokoji dobar čovjek na internetu spasili su ovaj fantastični serijal od zaborava i neumoljive logike tržišta.

Prvi jugoslavenski filmolog i teoretičar filma, Ante Peterlić od 1966. do 2006. godine je predavao teoriju i povijest filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te na Akademiji dramske umjetnosti. Krajem osamdesetih uredio je Filmsku enciklopediju te je utemeljio sveučilišnu nastavu filmologije u Hrvatskoj. U svojim emisijama znao je ugošćavati brojne filmske velikane poput, recimo, Orsona Wellesa. Preminuo je u srpnju 2007. godine.

U serijalu "Što je film" profesor Peterlić kroz 16 polusatnih epizoda odgovara na ovo pitanje osvrćući se na svaki segment filma. Na žalost, zbog autorskih prava YouTube je zabranio nekoliko emisija u kojima su korišteni segmenti iz filmova štiteći autorska prava, a zakinuvši nas za dio filmske i povijesne baštine.

Kinematograf
Što je film? (FOTO: Lupiga.Com)

Unatoč tome 10 epizoda ove izvanredne serije i dalje nam je dostupno te vas sa zadovoljstvom pozivamo da se prisjetite vlastitog djetinjstva i naučite ponešto o filmskoj umjetnosti. Ukoliko volite film i željni ste naučiti nešto novo spremite ovu stranicu i kad god uhvatite vremena vratite se po jednu epizodu ovog neponovljivog serijala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lupiga.Com