Pivo naše svagdašnje

Navar Glibotić

29. listopada 2005.

Pivo naše svagdašnje

U sljedećim redovima, ukoliko kliknete na ovu novicu, moći ćete pročitati opis domaćeg tržišta najpoznatijeg hmeljnog proizvoda. Tekst je apsolutno subjektivan i nepotpun, te se ne temelji na nekim stvarnim činjenicama, već na običnom feelingu. Sve u svemu, svi koji su barem jednom popili pivo, otiđite na "opširnije" i ostavite vlastiti komentar o pivima

Tržište piva izuzetno je važno u Hrvatskoj, svatko iole ozbiljan ili neozbiljan konzument je piva, bilo u manjim, umjerenim ili većim količinama. Zbog toga slijedi kratak osvrt na piva kao takva, mjesta za ispijanje piva i cijene.

OŽUJSKO - najpoznatije domaće pivo koje se konzumira u metropoli. No, u posljednje vrijeme mušterije se tuže da tu "nekaj ne valja". Jednostavno, iz nekog je razloga postalo slabije, ili se konkurencija pojačala. Uobičajena cijena je 10 kuna (slovima: deset kuna), a može se piti manje-više po svim birtijama, restoranima, kafićima, trgovinama i kioscima. Pivo za široke mase.

KARLOVAČKO - sila koja nastupa iz pozadine, kroz devedesete bilo u banani jer se naprosto pokvarilo. Pivo koje je drmalo Dalmacijom, u posljednje vrijeme sve snažnije drma na tržištu, jer je iskoristilo uspavanost Ožujskog koje je spavalo na lovorikama prošlosti. Za cijene i dostupnost čitaj Ožujsku, ali oduzmi deset posto.

ZLATOROG - pivo koje je krajem devedesetih pomelo domaću konkurenciju, ali tada je bilo strano, punilo se u Sloveniji. Prelaskom na domaće punionice, čitaj Split, kvalitetom pada, ali dobiva masovnost, pogotovo u Dalmaciji gdje Karlovačkom uzima tržište. Za cijenu i kvalitetu pristupa čitaj Karlovačko.

VELEBITSKO - subjektivno gledajući, najkvalitetnije domaće pivo, koje je i po svijetu dobivalo nagrade. Najveći problem svakako je dostupnost, jer je proizvodnja ograničena veličinom pogona u Lici. Zanimljivo da kvaliteta nije naplaćena krupno, jer se cijenom nalazi u rangu Žuje i Karlovačkog.

PAN - jedno vrijeme iznimno popularno, zbog jeftinoće do bola. Kako se puni gdje i Tuborg, dio tržišta imao subjektivni dojam kako okusom baca na svog skupljeg rođaka. U međuvremenu je opala prodaja, a i dostupnost. Cijena došla na razinu Ožujskog i Karlovačkog.

NIKŠIĆKO - strah i trepet domaćih pivara, crnogorsko pivo koje je prije rata slovilo za jebeno dobro. Posljednjih nekoliko mjeseci sramežljivo dolazi na domaće tržište, pravi se bum zapravo tek očekuje. Starosjedioci se najviše boje cijena, jer prema određenim informacijama, po nekim se kafićima prodaje po cijeni od osam kuna za pola litre (brojkama: 8 kuna).

TUBORG - prvo strano pivo koje se zapravo moglo nabaviti na tržištu kod nas. Kroz godine od ekskluzivnosti prešlo na prosječnost, nešto pokušavaju napraviti čestim promjenama etiketa i ubacivanjem novih okusa (Tuborg Gold). Može se kazati da zapravo živi na staroj slavi, jedina prednost mu je da je doista najjeftinije od svih uvoznih piva. Iako se puni u Koprivnici, stavljamo ga u koš sa stranima. Dostupnost dosta dobra.

STELLA - piće za curice, odnosno bar tako ispada. Većina osoba ženskog spola, kako zgodnih, tako i nezgodnih u slučaju da bira pivo, bira baš ovo. Dostupnost je veoma dobra, jer se puni u Zagrebačkoj pivovari, a ni cijena nije nerazumna, hajdemo kazati da je u prosjeku 12 kuna (slovima: dvanaest kuna). Pojedinci će za njega kazati da se žujiziralo, odnosno da je razlika između njega i Ožujskog samo u izgledu boce u kojoj se nalazi.

LEFFE - svojevrsno pivo za sladokusce srednje struje, ljude koji žele pokazati da nešto znaju o pivama, a nemaju love za put do irskih punionica. Aromatično pivo s cijenom između 15 i 20 kuna (slovima: petnaest do dvadeset kuna), koje se sve više širi po metropoli. No, dostupnost se još uvijek ne može označiti vrlo dobrom.

CARLSBERG - kako se reklamira kao "vjerojatno najbolje pivo na svijetu", čovjek bi pomislio da će se poput strijele probiti na domaćim policama trgovina i kafića. Ali, čini se ništa od toga. Je li zakazala reklama ili kvaliteta, neki drugi moraju zaključiti. Dostupnost osrednja, a cijena je zanimljiva, jer se kreće od dvanaest do osamnaest kuna (brojkama: 12-18 kuna).

HEINEKEN - pijača s uvjerljivo najboljim reklamama dobro se prodaje na domaćem tržištu. Ne konzumira ga se svaki dan i na svakoj pijanci, ali glavni razlog tome je cijena, 'ajmo kazati da je prosječno 15 kuna (slovima: petnaest kuna). Lako se pije, rijetko udara na glavobolju sutradan. Zastupljenost po dućanima i kafićima osrednja.

BAVARIA - najčešće se konzumira u malim pakiranjima od 0,25 litara (slovima: frtalj litre) i točeno. Dosta velik bum napravilo na početku čestim akcijama "Za malo-malo kuna pijte naše pivo", i od tada je dio tržišta jednostavno iz navike ostao na ovom nizozemskom, a ne njemačkom pivu, kako mnogi misle. Prisutnost na tržištu otprilike kao Heineken, a cijena prosječna oko 12 kuna za 0,33 litre (slovima: dvanaest kuna za trećinu litre).


Postoje još neka piva, ali pisanje o njima, autor ovih redaka ostavlja nekim drugim ljudima. Njemu su dovoljne i ove pive.