Praktični savjeti za putnike na EXIT

Svjetlana Zorić

4. lipnja 2004.

Praktični savjeti za putnike na EXIT

Znam da smo već nekoliko puta govorili o jednom od najboljih ljetnih festivala u ovom dijelu Europe (Exit, opet, naravno), no ovaj smo put odlučili svim putnicima namjernicima reći neke važnije i praktičnije stvari, tipa kako doći do festivala, bojati se zbog hrvatskih automobilskih oznaka, gdje jeftino jesti, gdje otići za danjeg svjetla i hrpu ostalih bitnih potrepština

O festivalu Exit smo već pisali, u više navrata, ali smo vas u ovoj novici odlučili obavijestiti kako doći do njega, te upozorit na pojedine sitnice (koje život znače). Pa krenimo …

Najlakši način dolaska do Novog Sada je svakako automobil (neću vas lagati). Ako ste u frci da vam netko ne naruši ljepotu vašeg limenog ljubimca s kakvim ključem ili šrafcigerom zato što recimo imate zagrebačke registracije, budite bez brige. Nama se takve stvari još nikada nisu dogodile. Zapravo, mislim da su auti sa "Zg regom" sigurniji tamo, nego što su to u Splitu (na žalost, ali tako je). Ako baš želite možete i skinuti svoje registracije za vrijeme obitavanja u SiCG, ili parkirati se točno nasuprot hostela, gdje je uvijek netko na vratima, od 0 do 24h, tako da može pravovremeno reagirati, s tim da ga na kvalitetu i brzinu eventualne reakcije možete potaknuti jednim besplatnim pivom.

Slijedeći način dolaska do Novog Sada je vlak (autobus u ovoj priči ne predlažem zbog prevelikog čekanja na presjedanju u Vukovaru). Dakle, sjedate na vlak koji prometuje relacijom Zagreb - Beograd i silazite čim pređete granicu, u Sremskoj Mitrovici, te se ukrcavate na bus koji vozi svakih sat vremena. Bitna stvar je da sa sobom nosite eure ilitga evre, jer tamo nećete moći promijeniti kune u dinare, a bome ni konvertibilne marke. Ako vam se iz Sremske Mitrovice ne ide autobusom možete uzeti taxi, koji je u susjednoj nam državi iznimno jeftin. Takva vožnja, za finije guze, stoji 15 eura (podijeljeno na četiri osobe = bagatela).

Nikako ne idite vlakom do Beograda, pa onda iz Beograda u Novi Sad. To je skoro pa dupli put! Kada napokon stignete u Novi Sad, najlakši način da dođete na konačno odredište (prizorište EXIT-a) je taxi (opet ... šta se može kada je bezobrazno jeftin). Naravno da ih nećete startati odmah na samom kolodvoru, jer će vas u tom slučaju odrat'. Malo se prošećete nekih pet minuta, ugledate ga, dignete ruku i on je vaš, pojeftino!

Osim kampa, kao smještajnog objekta, imate i soluciju hostela koji za sva četiri dana (napominjemo kako EXIT traje samo četiri dana, na žalost) košta 37 eura. Rezervaciju istog možete obaviti preko službenog sajta (www.exitfest.org), ali požurite! Danja zbivanja najbolje je provoditi na Strandu, kupalištu na Dunavu ili na bazenima kod hotela Park ili možda odvalite neki izlet na Frušku goru pa se okupate u jezeru koje je nastalo tako što se kopao kamenolom i odjednom procurila voda. Savjetujem i posjet katakombama smještenim ispod tvrđave u četiri nivoa, od mogućih dvanaest, ali šta ćete, dalje ne puštaju.

Od restorana preporučujem "Kod lipe" (ili je možda "Dvije Lipe") koji se nalazi u samom centru, inače prelijepog, Novog Sada. Za  juhu, glavno jelo sa salatom i desertom tamo ćete platiti otprilike 15 kuna. Nije loš ni restoran "Fontana", nešto je skuplji, ali ne puno! Od fast food restorana preporuka je "Sendvaja do jaja" i "Indeks" – također vrlo jeftino.

U Zagrebu karte za EXIT možete kupiti u Hrvatskom ferijalnom savezu. Za sva četiri dana kartu ćete platiti 310 kuna. Švercanja nema, jer svaka karta, pressica ili akreditacija ima svoj bar cod koji se na ulazu poništava za taj dan. Znači možete jednom dnevno ući, izaći, ali ne i vratiti se. Opsjedanje tvrđave obavljajte u tenisicama, nikako u japankama ili nekoj sličnoj obući, ne samo zbog gužve, već i zbog neravnog terena, a ima i dosta za pješačiti (prošle je godine bilo 18 pozornica, a ove godine najavili su ih još više). Obavezno na tvrđavu ponesite jaknu ili nešto s duljim rukavima, jer pred jutro zna zapuhati vjetar, a i tvrđava je na otvorenom, širokom prostoru.  

I još nešto za kraj, ljudi često zaboravljaju provjeriti jednu od bitnijih stvari potrebnih pri odlasku u inozemstvo. Ne do Bog, ali nigdje ne piše da je nemoguće izgubiti putovnicu. Najbliža hrvatska ambasada nalazi se u Beogradu, ulica Kneza Miloša 62. Nadamo se da smo vam barem malo pomogli. Dobar povod i vidimo se tamo!!!