PROFESORI PODRŽALI STUDENTE I SRUŠILI VIJEĆE: Dekanu bi sada ostavka bila jedini razuman potez

J.S.

22. rujna 2016.

PROFESORI PODRŽALI STUDENTE I SRUŠILI VIJEĆE: Dekanu bi sada ostavka bila jedini razuman potez

“Pozivamo sve kolegice i kolege da poštuju Statut Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) i ne sudjeluju u radu krnjeg i neregularnog Vijeća”, pročitao je profesor i član Vijeća Nenad Ivić proglas nakon kojega je većina nastavnika FFZG-a napustila sjednicu na koju predstavnike studenata nisu pustili. Pred vratima prema dekanatu stajali su zaštitari Sokol Marića, a iza njih stol s popisom onih koji smiju proći.

Neki su članovi Vijeća ostali na sjednici, a može li se ona nastaviti i postoji li za to potreban kvorum nitko od profesora koji su izašli nije znao odgovoriti. Pitanje je, naime, i kako će dekan Vlatko Previšić odrediti kvorum koji bi, kad je Vijeće u punom sastavu, trebao imati najmanje 45 prisutnih članova. No, na koncu je sjednica prekinuta.

studenti vijece ffzgPredstavnicima studenata nisu dozvolili ulazak na sjednicu Vijeća FFZG-a (FOTO: Lupiga.Com) 

Podsjetimo, Vijeće FFZG-a je na sjednici održanoj 16. lipnja pokrenulo postupak razrješenja dekana Previšića, a u skladu s odredbama Statuta uvjet za okončanje tog postupka važno je osigurati regularan rad Vijeća. Umjesto toga, dekan Previšić obratio se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koje je u roku od četiri dana dalo neobavezujuće mišljenje o neregularnom sastavu Studentskog zbora koje je, kao predstavničko tijelo studenata s delegatima u Vijeću imalo, izračunalo je nadzorno Ministarstvo temeljem Previšićeve predstavke, premali broj članova. Bilo je to dovoljno da Senat Sveučilišta u Zagrebu donese odluku o raspuštanju Studentskog zbora FFZG-a, no time se u pitanje dovode i sve odluke u čijem je donošenju takav Studentski zbor sudjelovao.

Kako su u svojem očitovanju naglasili nastavnici članovi Vijeća FFZG-a, radi se o svim odlukama donesenima u razdoblju od ožujka 2015. do rujna ove godine. Konačno, kako je upravo dekan prema Statutu odgovoran za regularnost sastava fakultetskog Vijeća, tako bi se Previšićeva revnost u obračunavanju s neistomišljenicima koji ga "ometaju u normalnom radu" mogla na koncu upravo njemu i vratiti kroz stegovni postupak u kojem bi morao objasniti zbog čega je Vijeće godinu i pol dana neregularno donosilo sve odluke, a ne samo jednu koja se izravno tiče dekanove sudbine na FFZG-u.

Odluku djela nastavnika da napuste sjednicu na koju je studentima bio zabranjen ulaz, iako su i studentske školarine bile jedna od točaka koju je trebalo raspraviti, ovacijama je dočekalo stotinjak studenata koji su se tiskali u uskim prolazima ispred zaštitara koji su se ispriječili na ulazu. Pred vratima zgrade FFZG-a stajao je špalir fotoreportera i kamermana kojima ulazak u zgradu nije dozvoljen. Zbog snimanja mobitelom također ste riskirali biti izbačeni, na što su zaštitari redovno upozoravali svakog tko je želio ovjekovječiti trenutak "ustanka" na ovoj akademskoj ustanovi.

FFZG sjednica vijecaNastavnike je na sjednicu Vijeća FFZG-a ispratilo stotinjak studenata (Foto: Lupiga.Com)

„Možda bi najbolje bilo da izađete van i pročitate očitovanje pred kamerama“, sugerirali su novinari.

„Pročitajte ga dva puta“, čulo se od okupljenih studenata koji su očitovanje htjeli čuti odmah. Bilo je među njima i nekoliko onih koji su tu zalutali slučajno, na putu prema referadi koja je, zbog izvanredne situacije na fakultetu bila zatvorena do završetka sjednice. Pa su se i sami pridružili negodovanju protiv ovakvog načina vođenja akademske ustanove. 

Čini se na kraju da nema tih zaštitara koji će uspjeti obraniti ugled dekana Vlatka Previšića pred njegovim studentima i dobrim djelom profesora s kojima na fakultetu radi. Suočen s tolikim otporom za dekana bi ostavka, izgleda, bila jedini razuman potez. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com