ZA NJU NIJE BILO MJESTA U MUŠKOM SVIJETU: Ovo je žena koju svijet jednostavno mora upoznati

Petar Majstorović

30. kolovoza 2013.

ZA NJU NIJE BILO MJESTA U MUŠKOM SVIJETU: Ovo je žena koju svijet jednostavno mora upoznati

Jeste li ikad čuli za Alice Guy Blache? Niste? E pa niste ni mogli. I to samo zato što je bila iznimno talentirana i sposobna žena. Priča o njenom fascinantnom životu godinama je bila zagubljena, a njeni radovi skupljali su prašinu. Međutim, zahvaljujući dvojcu talentiranih filmaša i osviještenim ljudima koji su bili spremni, umjesto lajkova podrške, donirati financijska sredstva, svijet će upoznati njenu priču te će Alice Guy Blache napokon zauzeti mjesto koje joj i pripada, a koje joj je početkom 20. stoljeća nepravedno oduzeto, jer za uspješnu ženu u muškom svijetu nije bilo mjesta.

Jeste li ikad čuli za Alice Guy Blache? Niste? E pa niste ni mogli. I to samo zato što je bila iznimno talentirana i sposobna žena.

Priča o fascinantnom životu prve filmske redateljice godinama je bila zagubljena, skupljala je prašinu zajedno s njenim filmovima. Sve dok na njeno ime slučajno nisu naletjeli Pamela Green i Jarik van Slujis. I odlučili da svijet mora upoznati njenu priču.

Pamela Green
Pamela Green i Jarik van Slujis skupili su dovoljno materijala i financijskih sredstava za snimanje dokumentarca (SCREENSHOT: YouTube)

Bacili su se na istraživanje, koje je trajalo više od dvije godine. Tijekom svoje bogate karijere Alice je snimila više od 1.000 filmova, a veći dio tih materijala i dalje je izgubljen. Kada je umrla 1968. godine, Alice je bila uvjerena da samo tri njena filma još postoje na trakama. Pamela i Jarik pronašli su ih više od 130.

Čim su skupili dovoljno materijala, i shvatili da u rukama imaju priču koja jednostavno mora biti ispričana, bacili su se na snimanje dokumentarca. No, najprije su morali prikupiti dodatna sredstva. Napravili su priloženi video zapis i pokrenuli kampanju putem Kickstartera, internetskog servisa za lansiranje projekata.

Alice Guy Blache
Za uspješnu ženu nije bilo mjesta u muškom svijetu (SCREENSHOT: YouTube)

Cilj im je bio prikupiti donacije u iznosu od 200.000 dolara, koliko im je potrebno da dovrše film o Alice. Za samo 31 dan, između 27. srpnja i 28. kolovoza, skupili su 219.263 dolara. Sredstva je odlučilo donirati 3.840 ljudi.

Zahvaljujući njima, Alice Guy Blache napokon će zauzeti mjesto koje joj pripada u filmskom panteonu, a iz kojeg ju je povijest početkom 20. stoljeća izbrisala. Jer za uspješnu ženu nije bilo mjesta u muškom svijetu.

 

 

 Lupiga.Com