Zavrzlame kod formulaša!

Grrrr...

13. kolovoza 2003.

Zavrzlame kod formulaša!

Opet uslijed ljudskih poteškoća, formulaška vijest kasni! Zašto je pukla guma na Ferrariju? Ron Dennis kaže da zna. Michael Schumacher nije propisno pretekao Trullija? Ralf će tužiti FIA-u i pomagati Montoyi? Montoya u McLarenu? Mika ponovo u F1? Dogodine bez VN Kanade? Ferrari spreman na pobjedu? Obične istine ili nabrijavajuće laži?

Michael Schumacher je svjestan da ga je puknuće gume u Njemačkoj možda koštalo prvenstva. Bridgestone se odmah bacio na analizu i izašli su sa zaključkom da je s gumom bilo sve u redu. Prema njima Schumi je najvjerojatnije naletio na nešto što mu je probilo gumu. Ron Dennis, šef McLarena, ne slaže se s tim i izlaže svoju teoriju: 'Kockali su se u promjeni strategije sa tri na dva ulaska u boks i nije se isplatilo.' Još je dodao da su gume na Ferrariju radile na granici i da trebamo obratiti pozornost da je pukla stražnja lijeva guma: 'To je ona koja je najopterećenija ovdje u Njemačkoj. Riskirali su i platili cijenu.'
Dennis je obratio pozornost na još jednu stvar, a to je Schumijevo pretjecanje Trullija u borbi za drugo mjesto pri kojem je Michael izašao sa staze po asfaltnom dijelu i prešao Trullija. 'Preteći me mogao samo na način da iskoristi asfaltirani dio izvan staze, a svi znamo da postoji pravilo koje to zabranjuje', objasnio je Jarno Trulli. S tim se slaže Ron Dennis i kaže da je jedina neobična stvar na VN Njemačke upravo bilo to pretjecanje. Novinari su ga pitali nije li isti potez napravio i njegov vozač David Coulthard na što je ovaj odgovorio da postoji razlika jer Coulthard nije osvojio poziciju.
Trullijev kolega iz Renaulta, Alonso je bio frustriran nakon utrke jer nije smio preteći Jarna, a bio je brži. Momčad je naložila samo da drži poziciju. Trullijev komentar je bio da su njih dvojica prijatelji i da nema problema, a ionako ga ne bi uspio preteći, prema Trulliju.
Ralf Schumacher se žalio na odluku FIA-e o kažnjavanju zbog sudara na startu. Kazna je startanje deset mjesta unatrag od mjesta koje osvoji na kvalifikacijama. Na stazi u Mađarskoj to je ogroman hendikep jer je pretjecanje jako teško. Ralf je također izjavio da je spreman pomoći Montoyi u osvajanju prvenstva iako ga srce vuče prema bratu. 'U igri su veliki novci i treba misliti na svoju momčad', kaže. Ističe da još ima nade i za njega, zaostaje za starijim bratom 18 bodova. Za Montoyu nema snova o prvaku, jer kaže da još ništa nije riješeno, svašta se može dogoditi.
Montoyu se spaja sa McLarenom i 20 milijuna dolara odštete. Iako u Williamsu sve negiraju još je neizvjesno gdje će Montoya. Ali sigurno će, ako Montoya prijeđe, kombinacija Montoya – Raikkonen biti jedna od najjačih u F1. Montoya zarađuje tri puta manje novca nego Ralf. U slučaju da se transfer dogodi, Coulthard gubi mjesto komu ni bivši kolega Mika Hakkinen ne daje velike šanse iako kaže da je Coulthard uvijek bio brz, ali ga je Kimi jednostavno pojeo. Pitali su Miku da li se vraća u F1. 'Ne, to je gotovo.'
Kanada je izgubila svoj Grand Prix zbog zabrane reklamiranja duhanskih proizvoda. Direktor kanadskog GP-a Normand Legault je rekao da je dobio pismo od Berniea gdje lijepo piše da od Kanade sljedeće godine nema ništa. Bernie odgovara da kalendar za 2004. godinu još nije objavljen i da ne zna za priče o ukidanju utrke u Kanadi koja se održava u Montrealu na stazi Gilles Villeneuve od 1977. godine. Vjerojatno je da se Legault malo požurio sa iznošenjem te vijesti u javnost tako da se sad Bernie pravi lud. Slično se dogodilo i sa VN Belgije koja je izbačena iz ovogodišnjeg kalendara zbog iste stvari. Ali sljedeće sezone se Belgija vraća jer su shvatili koliko novca donosi F1. U Kanadi to iznosi oko 40 milijuna dolara.
Bernie Ecclestone misli da vozači dobivaju previše novca. On bi to riješio na način da se novci dobivaju prema zaslugama, tj. prema osvojenim bodovima. Uvjeren je da je to puno bolji način plaćanja jer bi vozači bili motiviraniji. Bernie je kudio vozače koji nisu mahali navijačima na kraju VN Njemačke. On bi takve u budućnosti kažnjavao.
U Ferrariju najavljuju kako će u Mađarskoj biti teško, ali se nadaju da neće biti teško kao i u Njemačkoj. Za Monzu će biti spreman novi aerodinamični paket, ali do tada u Ferrariju priznaju da neće možda biti u prilici za pobjedu. Utrka je za dva tjedna. Staza nije omiljena među vozačima jer je užasno spora i nema prilike za pretjecanje pa uvelike podsjeća na Monte Carlo. Više o stazi i nove vijesti pročitajte za tjedan dana.