ŽIVOT IDE DALJE: Nesvakidašnje viđenje 11. rujna iz perspektive Seana Penna

Mladen Barbarić

23. listopada 2013.

ŽIVOT IDE DALJE: Nesvakidašnje viđenje 11. rujna iz perspektive Seana Penna

Iako najpoznatiji po svojim glumačkim ulogama, Sean Penn je mnogo više od toga. Filmom se zapravo počeo baviti još u srednjoj školi dok ćemo vam ovdje predstaviti njegov uradak iz 2002. godine. Riječ je o međunarodnom projektu na kojem je sudjelovao i Danis Tanović, a koji se bavi 11. danom rujna te godine. Sean Penn u svojem će uratku predstaviti nesvakidašnje viđenje događaja čije se značenje, poput ćirilice u Vukovaru, rijetko interpretira izvan službene mitomanije. Inače, još u srednjoj školi sa susjedima Charliejem Sheenom i Emiliom Estevezom Penn je snimao kratke filmove, a okušao se i u novinarstvu te je izvještavao o iranskoj krizi te na Kubi intervjuirao Raula Castra.

Iako je najveću slavu stekao kao glumac u brojnim filmovima, Sean Penn je i fascinantni redatelj, borac za ljudska prava, novinar i hm ... nasilnik nad ženama. Točnije nad bivšom suprugom Madonnom koju je navodno svojedobno napao bejzbol palicom.

No, ovdje nismo radi obiteljskih razmirica već radi fascinantnog desetominutnog filma koji je Sean Penn režirao u sklopu međunarodnog projekta sastavljenog od 11 uradaka raznih režisera iz različitih zemalja. U društvu sa Sean Pennom te 2002. godine našli su se i nama dobro poznati Danis Tanović te Ken Loach. Svaki od filmova govori o napadu 11. rujna iz perspektive jednog režisera, a kao možda i najbolji odabrali smo onaj Seana Penna.

Kratkim filmom Penn se bavio još u srednjoj školi kada je sa susjedima Charliejem Sheenom i Emiliom Estevezom snimao slične uratke. Svestrani Penn okušao se i u novinarstvu te je tijekom 2007. godine izvještavao o iranskoj krizi za San Francisco Chronicle dok je dvije godine kasnije na Kubi intervjuirao Raula Castra. Lanjske godine se pak po Venezueli naslikavao s preminulim Hugom Chavezom dajući podršku aktualnom sirijskom režimu.

Sudeći po prijateljstvima koje gaji, nije teško pretpostaviti niti kakvog je tona njegov uradak o 11-om rujnu. No, dok ga ne pogledate otkriti ćemo vam tek kako je riječ o toploj priči sa sretnim završetkom bez obzira na tragediju. Napokon, život ide dalje.

 

 

 

Lupiga.Com