Borba Davida i Golijata

Ivor Car

10. kolovoza 2004.

Borba Davida i Golijata

David VS. Golijat? Možda! Na prvi pogled ovdje je riječ o apsolutno nepravednoj borbi u kojoj ovaj, malo je reći, omanji borac, proklinje i K-1 i sve one koji u taj sport nisu uveli podjele na kategorije po težini. No, kao što znamo prvi pogled obično vara, a tako je bilo i u ovoj neobičnoj borbi kick-boksača i sumo borca, gdje je 115 kilograma vuklo na stranu ovog potonjeg

U ringu se nalaze Rick Roufus i Taro Akebono. Ne trebam objašnjavati kako je Rick ovaj manji, bivši svjetski prvak u kick-boksu i ostarjeli borac u K-1 turnirima, a ovaj drugi, malo krupniji, je proslavljeni havajski sumo hrvač Akebano, koji se odlučio okušati i u nekim opasnijim borilačkim vještinama. Njih dvojica su se ovog vikenda zajedno našli u ringu dvorane Bellagio, u Las Vegasu, gdje je održan turnir K-1 Battle of Bellagio.

Iako na prvi pogled, sudeći prema ovoj fotografiji, izgleda kako je riječ o nepravednoj borbi, gdje će Havajac satrt' jadnog malog Amerikanca, takvo nešto se nije dogodilo. Jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio je Rick Roufus. Akebonu je tijekom meča sudac dva puta oduzeo po jedan bod zbog naguravanja. Tako ovaj prvi sumo borac rođen izvan Japana, a koji je u tom sportu uspio dosegnuti sam vrh i "razvaljivao" sve protivnike, u natjecanjima K-1 još uvijek nije dobio niti jedan meč. Inače Taro Akebono teži je od Ricka Roufusa za nevjerojatnih 115 kilograma i viši za 23 centimetra. Da je ovakav ishod bio i više nego očekivan svjedoči i omjer na kladionicama uoči borbe, koji je bio 6:1 u korist Roufusa. Osjećao sam se kao dijete u pješčaniku, izjavio je Rick nakon borbe.