Čeka se odgovor na pitanje protivi li se izručenju

Ivor Car

10. prosinca 2010.

Čeka se odgovor na pitanje protivi li se izručenju

Samo tri mjeseca trajao je profesorski angažman Ive Sanadera, koji je sinoć po prvi puta u životu imao priliku spoznati kako je to prespavati iza rešetaka. Naime, dok je noćio u jedinici za zadržavanje austrijske policije u Salzburgu, dobio je otkaz sa njujorškog Sveučilišta Columbia, čim su saznali da je hrvatski „uglednik“ uhićen na austrijskom autoputu i da je uz zločinca Ratka Mladića postao najtraženiji bjegunac na Balkanu. Međutim, posebno zanimljivo bit će vidjeti je li bivši premijer „osigurao“ svoju imovinu

Ivo Sanader više nije suradnik Harrimanovog instituta pri njujuorškom Sveučilištu Columbia. Njegov poslodavac nogirao ga je čim je saznao da je hrvatski „uglednik“ uhićen na austrijskom autoputu i da je uz zločinca Ratka Mladića postao najtraženiji bjegunac na Balkanu. Nisu kao Hrvatska demokratska zajednica odlučili čekati pravomoćnost neke presude nego su odmah reagirali šturim priopćenjem. Perući ruke od okuženog profesora, priopćili su tek – „Nije više povezan s institutom. Nemamo više komentara“.

 
Privođenje dr. Ive na austrijski su (FOTO: YouTube)

Ključni događaj dana bit će izlazak bivšeg premijera pred istražnog suca Regionalnog suda u Salzburgu gdje će ga se upitati protivi li se izručenju u Hrvatsku. Naime, Sanader je preko više izvora poručio da se namjerava vratiti u Hrvatsku, pa čak i da je uhićen u trenutku kada se vraćao u domovinu pa će biti vrlo neobično ukoliko se usprotivi izručenju. No, u ovom slučaju koji je lišen svake logike, može se svašta očekivati, pogotovo imamo li na umu da se uhićenje navodno dogodilo na djelu autoputa koji vodi prema Salzburgu i dalje Njemačkoj, a ne prema Sloveniji i Hrvatskoj. U međuvremenu je na YouTubeu osvanula snimka Sanaderovog privođenja na sud. Doveden je bez lisica na rukama, a propisno dotjeran izlazeći iz policijskog automobila uspio je čak i kratko pozdraviti nekoga od snimatelja koji su ga čekali na ulazu u zgradu.

 
Doveden je bez lisica na rukama

Posebno zanimljivo bit će vidjeti je li bivši premijer „osigurao“ svoju imovinu, odnosno da li je istu prebacio na suprugu tako da mu je hrvatske vlasti ne mogu blokirati ili u slučaju kakve presude i oduzeti da bi se namirila šteta počinjenja kaznenim djelima koja mu se stavljaju na teret. Osim raskošnog stana u vili u Kozarčevoj, Sanader posjeduje stan u Splitu, vrijedan poslovni prostor na Trešnjevci i vinograd kraj Zaprešića. Dio imovine upisan je od ranije kao zajedničko vlasništvo sa suprugom Mirjanom. U imovinskoj kartici naveo je i ušteđevinu od 281.000 kuna i 25.000 eura, te od ranije naslijeđenih 105.000 eura. Tu su i dionice u tvrtkama Alia savjet, Perbujac i austrijski Prima Consulting, vrijedne ukupno nekoliko stotina tisuća kuna.

 
Policijski automobil kojim je Sanader dovezen na sud



Lupiga.Com