Indianapolis - Schumi, kišni čovjek

Grrrr...

29. rujna 2003.

Indianapolis - Schumi, kišni čovjek

Nakon VN Brazila jedva sam čekao kišu opet, jer je ona jamstvo zanimljive utrke. VN Indianapolisa je trebala odlučiti puno stvari i ispunila je svoju ulogu. U kišnim uvjetima vlada jedan vozač, apsolutni kralj kiše je Michael 'Rainman' Schumacher. Sedamdesetom pobjedom u karijeri je nadomak šeste, rekordne titule prvaka.

Pole position u subotu je osvojio Kimi Raikkonen ispred Barrichella, Panisa, Montoye… Michael Schumacher je bio tek sedmi. Prema mnogima pole je trebao osvojiti Trulli koji je uglavnom dominirao treninzima, ali na njegovu nesreću tokom warm up-a prije kvalifikacija u subotu izgubio je kontrolu nad bolidom i izletio. Odmah su počela podešavanja na rezervnom bolidu, ali očito nije bilo vremena i Trulli je bio tek deseti na kraju kvalifikacija.

 

Početak nedjeljne utrke za sve je bio zbunjujući jer nitko nije znao na kojim gumama startati. Pola sata prije utrke je pao pljusak, ali se staza već osušila. Najavljivalo se još kiše ali se nije znalo kad će ona početi. Svi vodeći su krenuli na slikovima, gumama za suho. Start je za Kimija prošao savršeno jer je zadržao svoju poziciju. Na startu je dobro krenuo i Panis koji se probio na drugu poziciju. Barrichello je opet potvrdio titulu kralja pehova jer mu mjenjač nije radio kako treba i morao je ručno mijenjati brzine umjesto automatskim putem. Pritom je izgubio vremena na startu i pao na petu poziciju. Njegov timski kolega je bio druge sreće te se dokopao četvrte pozicije. Montoya je bio sedmi iza Coultharda. Povratnik Ralf je brzo prešao Panisa i zauzeo drugo mjesto. Isto je napravio i Coulthard prešavši Rubensa. Montoya se približio Rubinhu i nakon ciljne ravnine krenuo je u pretjecanje. Na drugom zavoju dotakao je Barrichella i ovaj se zavrtio i završio u pješčanoj zamci iz koje se nije mogao izvući. Montoya je kasnije za ovaj incident dobio kaznu ulaska u boks. 

 

I dugo očekivana kiša počela je padati. Svi su pohrlili u boks na promjenu guma, netko malo prije, netko malo kasnije. Oni koji su išli ranije kao Button i Frentzen su profitirali, a oni koji su išli kasnije su se vrtjeli po stazi. I spomenuo sam Buttona koji se odjednom našao na čelu trke. Odmah iza njega vozio se Frentzen. Na prve kapi kiše navijači Ferrarija su burno reagirali jer znaju što radi Schumacher po kiši. Nitko se ne snalazi po kiši bolje od njega jer je lik sa šeste pozicije i relativno velikim zaostatkom uspio doći na prvo mjesto. Drugi su pak izlijetali i odustajali kao Ralf Schumacher, Olivier Panis, Mark Webber … Montoya je sa ulaskom viška u boks puno zaostajao i vidjelo se da od njegovog nastupa neće biti puno dobiti. Kimi se pokazao kao dobar vozač po kiši i uvijek je bio tu negdje pri vrhu. Kad je kiša prestala padati poredak se učvrstio. Schumacher naprijed, Kimi drugi, Frentzen iza njega. Nakon sat i pol vožnje Schumacher je odvozio i posljednji krug utrke na ogromnu radost Ferrarijeve momčadi. Raikkonen je osvojio drugo mjesto nakon pole postiona koji mu je davao realne šanse za pobjedu. Veliko iznenađenje je bio Frentzen na trećem mjestu. Švicarska momčad Petera Saubera je bila uzbuđena posebno jer je i Heidfeld osvojio peto mjesto što je ukupno deset bodova osvojenih na ovom GP-u. Bolid im se pokazao kao dobra kombinacija po kiši. Nakon dominacije na treninzima Jarno Trulli je uspio osvojiti četvrto mjesto dok je njegov kolega Alonso odustao. Šesti je prošao Giancarlo Fisichella kojemu su to prvi bodovi nakon pobjede u Brazilu. A ono što se u nas najčešće etiketira kao tragičar, možemo upotrijebiti u Montoyinom slučaju. Na kraju je završio sedmi, ali što je najbitnije, završila je i njegova borba za prvaka. Vjerojatno bi sve bolje izgledalo da nije pala kiša. Prvi svoj, a posljednji bod u utrci je osvojio Wilson. Činjenica je da je 11 bolida završilo utrku, ali iznenađenje je da su među njima bila i oba Minardija.

 

Sa ovakvim krajem utrke u SAD-u stvari izgledaju malo drukčije. Dosad glavni konkurent Schumacheru za naslov Montoya je izgubio sve šanse. Kimi Raikkonen je isto bio konkurent, ali nitko nije vjerovao da bi on mogao učiniti nešto. Situacija se okrenula, Kimi jedini ima šanse, uz Schumachera naravno, osvojiti prvenstvo. Iako to neće biti nimalo lako učiniti jer bi Schumacher trebao odustati u Suzuki, a Kimi pobijediti da bi bio prvak. Schumacheru je dovoljan bod (Kimi zaostaje devet bodova) na stazi koju voli i na kojoj je Ferrari dobar. Neki vjeruju da je već gotovo, Schumi je osvojio šesti naslov, ali vrijedi pričekati i tu posljednju utrku jer se svašta može dogoditi. Schumi može imati sudar na samom startu i sve bi ostalo na Kimiju koji bi trebao pobijediti. A ovu bitku u ratu gumara dobio je Bridgestone koji je pokazao da je bolji po kiši i hladnom vremenu.