IVICA TODORIĆ IZ NAFTALINA: Prije 12 godina jedva krpao kraj s krajem, a danas je 'težak' 4,4 milijarde kuna i sve bogatiji

Vjeran Grković

3. travnja 2013.

IVICA TODORIĆ IZ NAFTALINA: Prije 12 godina jedva krpao kraj s krajem, a danas je 'težak' 4,4 milijarde kuna i sve bogatiji

Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, unatoč krizi, za 700 je milijuna kuna bogatiji nego lani, kaže to Forbesova lista. Konzumovi bonovi koje su i ove godine u brojnim državnim poduzećima podijeljeni kao uskrsnice, zasigurno će mu pripomoći da održi svoje bogatstvo, a do prije samo 12 godina, po vlastitom je priznanju, jedva krpao kraj s krajem. „Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kćer i da tata nema penziju…“, požalio se tada u intervjuu za preminuli Vjesnik. Tom prilikom se čudio na pitanje je li miljenik vlasti i zaželio da Hrvatska ima još više tajkuna. Pravi je trenutak da ovaj razgovor izvadimo iz naftalina

Citiranu izjavu gdje se žali da zapravo skoro pa jedva preživljava, Ivica Todorić izrekao je prije 12 godina, u studenom 2000. godine, u intervjuu Vjesniku. Od tada do danas Todorić sve skupa nije dao intervjua koliko je prstiju na dvije ruke. U sasvim neobaveznoj formi tadašnja novinarka Vjesnika Snježana Rajačić vlasniku Agrokora postavila je desetak pitanja, uglavnom sasvim benigne prirode, a sasvim slučajno ovo arhivsko blago našlo se u Lupiginom posjedu.


"Živim u stanu od roditelja, nit' imam para na računu, vozim auto od firme i to je - istina" - Ivica Todorić

Intervju je, primjerice, otvorila s pitanjem pijete li kavu, na što je Todorić, koji je gotovo na sva pitanja odgovarao tek s rečenicom ili dvije, odvratio da kavu ne pije, ali da voli popiti ruski čaj s medom. No, osim što je s nacijom podijelio svoje navike, objasnio je i da ne smatra da je njegovo vrijeme skupo, već bi prije rekao vrijedno. „U dobroj sam poslovnoj kondiciji, pa je i to možda jedan od razloga”, govorio je tada Todorić, potvrdivši da malo spava i da je u uredu već u osam ujutro, a da se kući vraća tek na središnji Dnevnik, nerijetko i kasnije.

BOJKOT: Stranica 'Ne dajem pare Todoriću' poziva na izbjegavanje Agrokorovih proizvoda i usluga

KONFABULATOR: Ivica Todorić predao ponudu za kupnju USKOK-a

LUPIGIN SERIJAL - NEDODIRLJIVI: Ivica Todorić, prvi među nejednakima

„Da bi se u životu uspjelo morate znati što hoćete i postaviti određeni cilj koji treba biti dostižan. Naravno, da mora zadovoljavati i vaše realne mogućnosti. Ne mogu si ja sad iz nebuha zamisliti kako ću otići na Mount Everest ne razmišljajući, recimo o tom činu. Za takav pothvat nužni su vam suradnici, pravi tim ljudi.Naravno da je tu uključeno i veliko odricanje od onog lijepog. Tu u prvom redu mislim na malo provedenog vremena s obitelji”, odao je tom prilikom najbogatiji Hrvat recept svoga uspjeha, koji, kako ćete primijetiti ne uključuje snažnu podršku vlasti i pogodovanje države na svakom nivou. Upravo se na to referirala i sama Vjesnikova novinarka upitavši ga – „Govori se da ste miljenik sadašnje vlasti? Je li to točno?”. No, takvu je mogućnost Todorić odbacio, rekavši da je ukupan posao Agrokora s državom na godišnjoj razini samo dva posto. “Pa zbog čega bi onda takav miljenik silno trebao državu?”, upitao se Todorić kao da nije dobro shvatio postavljeno mu pitanje i potom se pozvao na milijune kupaca. No, epohalni dio intervjua tek slijedi.


"Pa nismo krivi što, zasad, imamo sladoled koji hoće svi jesti ili mineralnu vodu koju hoće svatko piti" (FOTO: Vjesnik)

”Smatram se bogatim čovjekom upravo stoga što imam stabilnu i zdravu obitelj. Inače, bogataš nisam ni po jednom kriteriju. Vrijeme u zadnjih deset godina, u smislu stvaranja osobnih vrijednosti, doista - nije bilo moralno. Nedavno je rečeno, kako će Vlada mjeriti nekakvo bogatstvo. Osobno neću moći zadovoljiti nijedan kriterij. Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kćer i da tata nema penziju teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem”, požalio se čovjek koji danas vedri i oblači ne samo Hrvatskom, već i regijom. Kako se radi o vremenima prije nego je, uz podršku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića,  osposobio hotel, svoju današnju rezidenciju Kulmerovi dvori, govori i sljedeći pasus. “Živim u stanu od roditelja, nit' imam para na računu, vozim auto od firme i to je - istina. Imam ono što sam imao i prije 90.. Sve sam uložio u Agrokor, samo za razliku od nekih, moje dionice još vrijede i još nisam propao. Pa nismo krivi što, zasad, imamo sladoled koji hoće svi jesti ili mineralnu vodu koju hoće svatko piti. Sada smo uspješni, ali čovjek ne može ništa unaprijed garantirati. Uostalom, po Hrvatskoj zapošljavam ljude, u Londonu 30. studenoga, pak, potpisujem ugovor o sindiciranom kreditu koji će mi odobriti svjetske banke, a radi se o 300 milijuna maraka. Znači li to, onda, da imam dobre veze s engleskom kraljicom, Chiracom, ili Schröderom? Ivica Todorić je u dobrim odnosima sa svim ljudima, posebice onima koji pridonose boljitku i razvoju naše države”, nastavio je Todorić, kao i mnogi slavni Hrvati, govoreći o sebi u trećem licu. Iz činjenice da ovaj pasus ima riječi kao gotovo cijeli ostatak intervjua s 14 pitanja, može se naslutiti da ga je ovo pitanje pomalo uzrujalo, ako ne i naljutilo.


"Daj Bože, da tajkuna u budućnosti ima što je moguće više" (FOTO: Vjesnik)

Ubrzo je došao i kraj ovog razgovora, te je Todorić još stigao samo definirati pojam „tajkun”. „Pouzdano mogu ustvrditi, da su tajkuni jedini uspješni dio hrvatskog gospodarstva. Bez njih nema prosperiteta naše države. Daj Bože, da tajkuna u budućnosti ima što je moguće više”, analizira Todorić ni ne sluteći još gdje će nas većina tih uspješnih tajkuna odvesti, a na pitanje smatrate li sebe tajkunom, zaključio je – „Smatram se uspješnim poduzetnikom. Ukoliko to podrazumijeva tajkuna, onda ja jesam tajkun”.

Lupiga.Com