KOBNI VIS: Britanska političarka popljuvana jer je u Hrvatsku putovala - vlakom

Ana Benačić

20. studenog 2014.

KOBNI VIS: Britanska političarka popljuvana jer je u Hrvatsku putovala - vlakom

Šefica Zelenih Engleske i Walesa, Natalie Bennett, našla se u neprilici zbog putovanja na Zelenu akademiju koja se ovo ljeto održavala na otoku Visu, a u kakvoj se nijedan naš političar nije našao, premda joj se prigovara rastrošnost. Naime, mediji su doznali da je na vlakove, odnosno "zemaljski" prijevoz od Londona do Visa potrošila 350 funti (oko 3,3 tisuće kuna) umjesto 90 funti (oko 860 kuna) koliko bi je koštalo putovanje avionom. Za put su joj trebala četiri dana. I dok je za naše pojmove potpuno suludo da bi neki političar sjeo u vlak, ona to radi iz uvjerenja.

Kako prenosi britanski Evening Standard, kritičari kažu da je Natalie Bennett "izgubila dodir s životima običnih britanskih obitelji", koje si ne mogu priuštiti ni vrijeme ni novac za ovaj tip putovanja. Dio politike Zelene stranke tiče se, među ostalim, i poskupljenja avionskih karata. Laburisti joj prigovaraju elitizam kada si većina Britanaca ne može priuštiti njene "fantazije". Bennett nije ni u jednom momentu poricala da joj je putovanje vlakom koštalo više od leta, za koji bi joj trebalo devet sati. Kaže da bi to opet napravila, jer avionom nije letjela zadnjih sedam-osam godina

VELIKA BRITANIJA - VELIKI PROBLEMI: Kako preživjeti od plaće u šestoj ekonomiji svijeta?

"Trebalo mi je 48 sati da doputujem onamo, ali spavala sam dvije noći i radila po danu. (U vlaku) mogu puniti svoj laptop i raditi za stolom, od kojeg si napravim fin ured", kaže ona. 

Porez na prljavi transport

Na Zelenoj akademiji na kojoj je gostovala i u sklopu koje je dala intervju Lupigi vezan za probleme radnika u Velikoj Britaniji, više je govornika problematiziralo upravo zračni promet zbog ogromnih emisija ugljičnog dioksida. Njezina stranka problematizira činjenicu da se zbog neekoloških i nezdravih vidova transporta - cestovnog i zračnog - u potpunosti zapostavljaju oni koji ne proizvode tolike količine CO2, kao što je prijevoz biciklom, pješačenje te željeznički promet. Kao što je to već dijelom riješeno u cestovnom prometu, Zeleni planiraju nametnuti porez aviokompanijama zbog štete koje rade okolišu.

Chemtrails nisu sredstvo kontrole uma poput HAARP-a, nego trag najprljavijeg oblika prometa (FOTO: Wikipedia)

Od 1990. godine do kraja prvog desetljeća novog milenija, avionski promet se udvostručio. S druge strane, njegova štetnost za okoliš nije značajno ublažena nikakvim izumom, kao što je to ipak napravljeno na polju cestovnog prometa, primjerice u slučaju automobila pokretanih na biogoriva ili električnih automobila i hibrida. 

Bennett je na svojim predavanjima više puta istakla da se Britanci ponašaju, odnosno zagađuju i troše prirodne resurse, kao da živimo na planetu koji je tri puta veći i bogatiji. Uzmemo li u obzir da ona, da bi manje naškodila okolišu, troši tri puta više novca i vremena na putu, pitanje je - tko fantazira više? Ovo ipak malo više liči na britansku kolektivnu fantaziju, nego Bennettičinu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com