KREĆE ČAROLIJA: Priuštite svojoj djeci nezaboravna filmska iskustva

M.Z.

28. rujna 2022.

KREĆE ČAROLIJA: Priuštite svojoj djeci nezaboravna filmska iskustva

Kao i svake jeseni, već sedmu godinu za redom, posebna nam je čast upoznati vas s djelićem čarolije koja će u sljedećih pet dana „posjetiti“ Zagreb u obliku filmskog festivala za djecu KinoKino

Početak sedmog izdanja ovog festivala koji vaša djeca ne bi trebala propustiti, zakazan je za danas u 19 sati. I to odmah hitom. Naime, program KinoKina otvara hvaljeni film „Kapa“, pobjednik dječjeg programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Uz projekciju u Kinoteci bit će organiziran i razgovor s filmskom ekipom koju za ovu priliku predstavljaju redatelj Slobodan Maksimović, mali glumci Gaj Črnić i Kaja Podreberšek te njihov stariji kolega, dubrovački glumac Frane Mašković.

„Kapa“ je božićni film čija priča prati dječaka Erika, kojeg zovu Kapa, a koji zbog problematičnih roditelja živi u domu za nezbrinutu djecu. Iako mašta o tome da Božić provede s roditeljima, ipak ga dočekuje s nepoznatom bogatom obitelji te djevojčicom Lučkom. Lučka za Božić želi sestru i psa, a ona i Kapa će u Badnjoj noći sresti Djeda Božićnjaka. Međutim, iza sjede brade naizgled dobroćudnog „debeljka“ skriva se maskirani provalnik i tu kreće dječja pustolovina

„To je jedna dirljiva i poučna priča o prijateljstvu između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve“, reći će redatelj filma Slobodan Maksimović. 

Inače, „Kapa“ je jedna od dvije manjinske hrvatske koprodukcije koje ćemo moći vidjeti na festivalu. Druga je film „Leto kad sam naučila da letim“ o kojem smo na Lupigi već imali prilike pisati, a koji je režirao Radivoje Andrić, starijim čitateljima poznat kao redatelj filmova „Munje“ i „Kad porastem biću kengur“. 

Proglašen je najboljim europskim filmom na ovogodišnjem festivalu BUFF u švedskom Malmöu, dok je na Pula Film Festivalu osvojio nagradu publike za najbolji film u međunarodnom programu. Adaptacija je to istoimene hit knjige dječje spisateljice, Jasminke Petrović, s kojom smo nedavno na Lupigi vodili zanimljiv razgovor. Glavni lik u filmu je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je, čini se, najdosadnije ljeto ikada, jer će ga provesti bez interneta, na otoku daleko od kopna, u društvu dvije starice. Ipak, Sofijino ljeto bit će sve samo ne dosadno. 

A to je tek početak bogatog programa ovogodišnjeg KinoKina. Bit će tu i animiranih filmova i komedija i pustolovina, sve namijenjeno djeci do 14 godina starosti.

„I ove godine donosimo presjek najvažnijih dugometražnih igranih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, raznolikih žanrova i tema, kojima je zajednička neustrašivost njihovih glavnih junaka i junakinja u borbi za bolji svijet. U konkurenciji za najbolji film festivala ukupno je sedam naslova, a među njima su i njemački 'Noćna šuma' o dvojici dječaka koje u potrazi za izgubljenim ocem put vodi u divljinu za tragovima drevne legende i gdje zajedno prevladavaju strahove i pronalaze hrabrost, litvanski 'Srce leptira' o dječaku Jouzapasu koji zbog svoje tajne trpi zadirkivanje vršnjaka i dane provodi u društvu svojih zujavih ljubimaca, a život mu se preokrene naglavačke kada u grad stigne nova djevojčica, te danski znanstveno-fantastični film 'Moj brat robot' o 12-godišnjoj Alberti kojoj je škola totalna koma, a njezin stari medvjedić-android Robbi prava sramota, no sve se promijeni kada za rođendan dobije najbolji poklon ikada – najnoviji model humanoidnih robota koji još nisu ni izašli na tržište“, najavljuju organizatori KinoKina.

Kao i svake godine o najboljim filmovima odlučivat će i profesionalni i dječji žiri, a posjetiteljima je namijenjeno da odaberu dobitnika nagrade publike. U profesionalnom žiriju ovogodišnjeg festivalskog izdanja našli su se glumica Dijana Vidušin, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro te znanstvenik i radijski voditelj Boris Jokić, dok dječji žiri čini petero zagrebačkih srednjoškolaca koji obožavaju filmove. 

„Kako bismo za svoju najmlađu publiku izabrali najbolje, ove godine smo zagrabili u blještavu riznicu osamdesetih, desetljeće koje je obilježio procvat fantasy filmova za djecu i mlade, i u suradnji s kinom Kinoteka u popratnom programu 'Klasici' donosimo hit naslov, 'Labirint', film Jima Hensona s Davidom Bowijem i Jennifer Connelly u glavnim ulogama - kultni fantasy mjuzikl“, objašnjavaju iz KinoKina. 

Vrijedi dodati i kako je ulaz na projekciju „Labirinta“ koja će se održati u subotu, 1. listopada, u 19 sati, potpuno slobodan, a besplatne karte možete preuzeti na blagajni Kinoteke. 

Organizatori napominju da male posjetitelje i njihove roditelje očekuje i još jedno izdanje popularnog programa "Moj prvi odlazak u kino". Radi se o programu osmišljenom za predškolske klince i klinceze koji se po prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu i koji će nakon uživanja u čaroliji filmske projekcije dobiti male diplome koje će im ostati kao vrijedna uspomena na njihovo prvo kino iskustvo.

„Želimo najmlađoj publici pružiti poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino pretvarajući ga u mjesto učenja, druženja i zabave. Kako bi festivalsko vrijeme bilo ispunjeno ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić Čanak, redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka 'Uzbuna na Zelenom Vrhu', održat će radionicu na kojoj će polaznici smišljati scenarij za kratki film, dok će na radionici 'Dizajnirajmo plakat' mladi polaznici dobiti priliku dizajnirati plakat za vizual domaće kratkometražne produkcije koja nam je ove godine u posebnom fokusu, a vodi je dizajnerica Maja Kolar iz kolektiva Oaza“, zaključuju iz KinoKina.

Osim ovih radionica, po već prokušanom receptu, održat će se i radionica za nastavnike pod nazivom „Od Kina do učionice“. Taj se program razvio kao nastojanje KinoKina da sustavno prati tijek implementacije kurikularne reforme i da dugoročno gradi suradnju audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave. Stoga će predavači biti stručnjaci u području razvoja filmskog obrazovanja i filmske pismenosti, Ana Đordić i Uroš Živanović, a radionicu KinoKino realizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Više informacija o programu i samom festivalu možete pronaći na službenim stranicama KinoKina, dok se ulaznice za projekcije mogu kupiti na već dobro uhodanoj online platformi www.kupiulaznicu.zff.hr.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KinoKino