MINIMIZIRANJE PROBLEMA: Veliko čišćenje 'fudbalske bare' spalo samo na 'dva slova'

Igor Došen

4. ožujka 2013.

MINIMIZIRANJE PROBLEMA: Veliko čišćenje 'fudbalske bare' spalo samo na 'dva slova'

Europolovo istraživanje namještanja nogometnih utakmica je i u Hrvatskoj izazvalo veliku pozornost ljubitelja sporta, koja je, međutim, brzo splasnula. Spominjalo se 18 mečeva iz naše zemlje, no znatiželjnu je javnost umirio izvršni predsjednik HNS-a, Damir Vrbanović (jedan od Mamićevih poslušnika, koji povremeno „zalaje“ kada mu to gazda dopusti) tvrdnjom da se to odnosi na aferu „Offside“ i kako je „to za nas gotova priča“. No, Vrbanoviću matematika očito nije jača strana jer je spomenutom aferom obuhvaćeno samo 12 utakmica

Zagreb – Europolovo istraživanje namještanja nogometnih utakmica je i u Hrvatskoj izazvalo veliku pozornost ljubitelja sporta, koja je, međutim, brzo splasnula. Spominjano je, naime, bilo i 18 mečeva iz naše zemlje, no znatiželjnu je javnost umirio izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović (jedan od Mamićevih poslušnika, koji povremeno „zalaje“ kada mu to gazda dopusti) izjavom kako se to, zapravo, odnosi na aferu „Offside“, te kako je „to za nas gotova priča“. S tim se u vezi postavlja opravdano pitanje zašto bi Europol istraživao nešto što je u Hrvatskoj već dobilo sudski epilog?


Damir Vrbanović - matematika mu nije jača strana (FOTO: Nacional.hr)

U Vrbanovićevom je slučaju problematična i matematika jer je spomenutom aferom, vezanom za „kladioničarsko štimanje“ rezultata utakmica Prve Hrvatske nogometne lige u ožujku, travnju i svibnju 2010. godine, obuhvaćeno 12 utakmica. Od tog ih je broja bilo namješteno osam: Croatia Sesvete – Zadar 1:2, Slaven Belupo – Croatia S. 4:0, Rijeka – Croatia S. 4:2, Varteks – Croatia S. 4:1, Croatia S. – Zagreb 1:4 i Hajduk – Međimurje 4:1. U četiri je slučaja sve ostalo na pokušaju namještanja, a radi se o „tekmama“ Hajduk – Varteks, Varteks – Dinamo, Lokomotiva – Međimurje i Croatia Sesvete – Lokomotiva.

Prisjetimo se, nadalje, kako je pokretanje ovog postupka u Lijepoj našoj krenulo tek nakon „sugestija“ iz njemačke policije, čiji su istražitelji u svojoj akciji „dotaknuli“ i ovdašnje prvenstvo. O tome su obavijestili svoje hrvatske kolege, koje su tek nakon toga „bacile udicu“, koju su, barem što se tiče nogometaša, zagrizle, uglavnom, sitnije ribe, dok su one krupnije uspjele otplivati.


Čišćenje bare spalo na dva slova (FOTO: Novi list)

Minimiziranje ovog problema u RH je zabrinjavajuće jer su po mnogim indicijama brojne utakmice u HNL-u bile namještene i to ne samo vezano za klađenje, već i za osvajanje titula prvaka (Dinamo, Hajduk, Zagreb), plasman u Kup UEFA, o(p)stanak u ligi… I ova je sezona (2012./13.) (pre)puna sumnji u regularnost, ali nadležne institucije, svakako, neće poduzeti ništa radi „isušivanja močvare“. Iz UEFE prijete Hrvatskoj samo zbog ranijih (i eventualno budućih) izgreda navijača. Pošteno natjecanje njih, očito, pretjerano ne zanima jer bi se onda morali baviti, primjerice, i nepodopštinama u najjačim europskim ligama. 

U napadima iskrenosti su o „muljažama“ u hrvatskom nogometu svojevremeno govorili (sada pokojni) Stjepan Spajić, Zdravko Mamić i drugi nogometni funkcionari. Bivši čelnik Hajduka Hrvoje Maleš je, pak, „prokazao“ USKOK-u moćnike iz sudačke organizacije Željka Širića i Stjepana Djedovića, koji su mu tražili mito kako bi njegov klub imao pošteno suđenje. Potom su navedena dvojica i uhićena na djelu prilikom primopredaje novca, a ta akcija, koja je trebala biti veliko čistilište „fudbalske bare“, spala je, praktično, samo na ta „dva slova“.

Lupiga.Com