Nerazdvojni prijatelji iz prošlog života

Ivor Car

23. svibnja 2003.

Nerazdvojni prijatelji iz prošlog života

Nije lagano postati turističkom atrakcijom u nekom zabačenom dijelu Kambodže, ali svakako je to malo lakše ukoliko imate tri godine, sin ste zmaja iz prošlog života i imate prijatelja dugačkog četiri metra, od kojega se ne razdvajate.
Tko još ima prijatelja dugačkog četiri metra? Ili točnije upitano: Tko još ima prijateljicu dugačku četiri metra? Rijetki, a među te rijetke svrstao se i Oeun Sambat, neobični trogodišnjak iz Kambodže.
Njegova najbolja prijateljica je ženski piton imena Chamreun. Kako Oeun, zajedno sa Chamreun živi u zabačenom kutku Kambodže njegovi sumještani dobrano ispunjeni praznovjerjem smatraju kako on ima "supermoći" iliti kako je nadnaravno dijete, sin zmaja u prošlom životu. Takvo mišljenje se proširilo pa je ljubav zmije i dječaka prerasla u turističku atrakciju koju znatiželjnici dolaze vidjeti i iz udaljenih krajeva zemlje.
"S pitonom se igra još otkako je propuzao" – kaže dječakova majka, pritom ne pokazujući nimalo zabrinutosti što joj se sin igra s četiri metra hladnokrvne beštije, koja takvu djecu jede za doručak. Sretna je jer prema tradiciji njen sin bi već sa sedam godina mogao postati vidar.  Dalje majka kaže, kako ne zna narav odnosa svoga sina i zmije, ali ga povezuje s njihovim odnosom u prošlim životima. Jedno je sigurno, mali i zmija se vole, i nadam se da neće biti u pravu oni zlobnici koji će ovo prokomentirati s onom: Sve do jednom!