NJEGOVO VELIČANSTVO BICIKL: Posjetite Pedalafest i budite dijelom „kritične mase“

Lupiga.Com

29. svibnja 2014.

NJEGOVO VELIČANSTVO BICIKL: Posjetite Pedalafest i budite dijelom „kritične mase“

Festival posvećen njegovom veličanstvu biciklu održat će se od 5. do 7. lipnja u zagrebačkom Studentskom centru, a organizatori najavljuju kako će tri festivalska dana biti ispunjena vrlo raznolikim stručnim, zabavnim i glazbenim programom, naravno u znaku gradskog bicikliranja. Ulaz je, ne sumnjate, besplatan. Vrhunac festivala odigrat će se posljednjeg dana kada će se Zagrebom provesti „kritična masa“. „Vozit će se kroz cijeli grad i pokazati koliko ima zagrebačkih biciklista koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo“, poručuju organizatori iz Sindikata biciklista, dodajući da su uvjereni kako će ove godine biti najveselija kritična masa do sada.

„U vrijeme Pedalafesta Studentski Centar će postati pravi mali biciklistički grad, u kojem će se moći sudjelovati, naučiti, poslušati i doživjeti sve ono što čini kulturu urbanog bicikliranja“, kažu organizatori ovog trodnevnog događanja, koje se zainteresiranim nudi po vrlo pristupačnim cijenama – sasvim besplatno.

Festival organizira Sindikat biciklista, udruga koja djeluje već tri godine i zalaže se za poboljšanje uvjeta korištenja bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog gradskog prijevoznog sredstva. S obzirom da prema mišljenju Sindikata Grad Zagreb ne čini dovoljno kako bi biciklistička infrastruktura u gradu bila na zadovoljavajućoj razini, iako Zagreb ima sve preduvjete da bicikl postane glavno prijevozno sredstvo, na Festival su pozvani gosti koji će svjedočiti o sasvim drugačijim iskustvima.

Pedalafest Zagreb
Detalj s prijašnjeg festivala (FOTO: Pedalafest.eu)

Tako će zainteresirani imati priliku čuti kako je biciklistička infrastruktura riješena u Austriji, Španjolskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj i Danskoj, ali i tamo gdje su ta pitanja još uvijek u zapećku, poput Slovenije i Srbije. Govorit će se i o vrlo ključnim temama za ove krajeve, a to je krađa bicikala, kao i o poslovnim mogućnostima vezanim uz urbani biciklizam. Medijski pokrovitelj festivala, kao i vrijednosti bicikliranja je Lupiga, a sam festival organiziran je uz pomoć minimalnih financijskih sredstava i uz puno dobre volje, kako organizatora, tako i volontera te gostiju.

„Posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama, od popravljanja i ukrašavanja bicikala grafitima ili heklanjem, revije najotkačenijih bicikala do izrade soundsystema na biciklistički pogon. Jedini sportski dio programa bit će igranje bike-pola, a svi posjetitelji će moći naučiti i isprobati ga uz pomoć entuzijasta iz kluba Bike Polo Zagreb“, objašnjavaju iz Sindikata biciklista.

Za najmlađe, koji tek otkrivaju čari ovog ekološkog prometala, bit će organizirano nekoliko predstava, cirkus, pa čak i mala škola sigurnog bicikliranja. Pokrenut je i filmski dio programa u kojem će biti prikazane projekcije posvećene svakodnevnom korištenju bicikala, a autori filmova sudjeluju u utrci za osvajanje novog bicikla. Inače, rok za prijavu filmskog programa ističe sutra, stoga ako imate neki zanimljiv materijal, ne razmišljajte previše nego se prijavite. Informacije o prijavi mogu se pronaći na internetskoj stranici pedalafest.eu.

Kritična masa
Kritična masa (FOTO: pedalafest.eu)

Umjetnički program upotpunjuju i dvije izložbe – fotografije zagrebačkih biciklista i njihovih priča te izložba biciklističkih gradova u organizaciji danske ambasade – dok će zabavni dio obuhvatiti performere, akrobat i plesače, a neće nedostajati niti koncerata. Na otvorenju će zasvirati Penguin radio i Dementronomes, veseli mladi bend s odličnom brass sekcijom, a Pedalafest zatvaraju Ivana Picek, zbor Čipkice, popularni St!llness i omiljeni Antenat koji će tih dana zasvirati i na Festivalu Željezara.

„Posljednji dan vozit će se i kritična masa, za koju se predviđa da će biti najveselija do sada. Vozit će se kroz cijeli grad i pokazati koliko ima zagrebačkih biciklista koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo“, najavljuju iz organizacije. Detalje festivalskog programa možete pronaći na već spomenutoj internetskoj stranici pedalafest.eu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pedalafest.eu