Pivski rekorderi

Kalimero

12. siječnja 2008.

Pivski rekorderi

Proteklih blagdanskih dana buljuk raznih sommeliera javno nam je preporučio koje vino, koji pjenušac trebamo piti, što uz njih trebamo jesti, gdje ih kupiti, kako ih otvarati, u kakve čaše točiti i slične savjete koji prostom puku izgledaju kao snobovsko prenemaganje. Navodni poznavatelji vina vole s potcjenjivanjem zboriti o pivu kao priprostom piću nedovoljno sofitisticiranog puka, a mi ćemo upravo na ovom mjestu prozboriti o pivu, i to o onom s rekordnom koncentracijom alkohola

U prednovogodišnjem raspoloženju buljuk raznih sommeliera i poznavatelja vina javno nam je preporučio koje vino, koji pjenušac trebamo piti u blagdanske dane, što uz ta vina trebamo jesti, gdje ih kupiti, kako ih otvarati, u kakve čaše točiti i slične savjete koji prostom puku izgledaju kao snobovsko prenemaganje. Navodni poznavatelji vina vole s potcjenjivanjem zboriti o pivu kao priprostom piću nedovoljno sofitisticiranog puka. Ostavimo po strani poslovicu kako je pivo piće careva i seljaka. Tek lupimo kontru vinopijama koji su nam nudile "pristojne buteljke za samo 300 kuna".

Dakle, za pivo ne samo da vrijedi isto što i za vino, pa se određene vrste piva mogu sljubljivati s određenim jelima, nego pivo svojom snagom može nadmašiti vino, pa u pijenju treba biti veoma oprezan, a potrude li se pivari i cijenom mogu nadmašiti vinare. Evo kratkog pregleda najjačih (i ne baš jeftinih) piva ...

Najjače pivo na svijetu dosad proizvod je Utopias MMII, poznate bostonske pivovare Sam Adams. Nitko zdrave pamet neće se s tim pivom poigravati i neće ga lokati nego piti. Utopias MMII sadrži 24 posto volumnog alkohola.

Kratka povijest: proizvedeno je prije sedam godina, a najjačim pivom na svijetu tada je napunjeno samo tri tisuće boca.

Cijena: kako bi rekao sir Oliver, prava sitnica. U trgovinama (ono malo njih u koliko je pivo distribuirano) sto dolara po boci. To je zapravo cijena za sretnike. Na internetskim aukcijama vrijedilo je pravilo jedna boce = jedna tisuća dolara

Pivari iz Sam Adamsa i inače su poznati po tome da vole stvarati neobično jaka piva i rušiti rekorde. Kada su stvorili Utopias MMII srušili su vlastiti rekord koji su postavili proizvevši Millenium. Pivo posebno kreirano za 2000. godinu ima 21 posto volumnog alkohola. Inicijalno je također proizvedeno tri tisuće boca, ali malo kvaliteta, malo činjenica da je svaku bocu potpisao osnivač pivovare Jim Koch, a malo prigoda (prelazak milenija ipak nije svakodišanji događaj) i sretniji pivopije kupovali su bocu po 200 dolara. Onda su krenule i internetske aukcije. I prva internetski prodana boca Milleniuma dostigla je cijenu od skoro pet tisuća dolara. Sva sreća da je dolar oslabio u posljednjih nekoliko godina.

Zadržimo se još malo kod rekorderske ekipe iz Bostona. Upravo su oni 1994. godine nadmašili rekord možda i najslavnijeg jakog piva na svijetu Samichlausa, i danas najjačeg svjetskog lager piva. Tada su proizveli Triple Bock koji je na kraju imao 17,5 posto volumnog alkohola. Inače, nijedno od Sam Adamsovih piva nikada nije bilo dostupno na hrvatskom tržištu.

Domaćim pivopijama od svih tih jakih piva jedino je, koliko-toliko, dostupan spomenuti Samichlaus, pivo koje sadrži 14 posto alkohola. Glasoviti Samichlaus nije nitko drugi neko Sveti Nikola na švicarskoj varijanti njemačkog jezika. Tako snažan Samichlaus prvi je put proizvela pivovara Hürliman iz Züricha. Pivo se proizvodi točno na Sv. Nikolu, dakle 6. prosinca, a pušta u prodaju točno godinu dana kasnije. Prvi Samichlaus proizveden je 1979. godine, a pušten je u prodaju godinu kasnije.

Na žalost pivopija Hürliman nije uspijevao redovito proizvoditi to pivo, ali na njihovu sreću proizvodnju i recepturu preuzela je austrijska pivovara Schloss Eggenberg tako da se posljednjih godina pivo redovito proizvodi i distribuira. Standardno se puni u boce od 0,33 litre i u Hrvatskoj se kod specijaliziranih trgovaca može kupiti po cijeni od 25 kuna za bocu. Međutim, Schloss Eggenberg puni i posebne ograničene količine Samichlausa u specijalno dizajnirane boce. Takav Samichlaus specijal, punjen u boce od dvije litre, također se može kupiti i u Hrvatskoj, a boca košta nevjerojatnih 950 kuna. Za kraj, kako bi rekao onaj bavarski kreten iz televizijske reklame - Šifjeli!