Pogledajte što o Sanaderovom uhićenju pišu i komentiraju u Srbiji, BiH i Sloveniji

Ivan Kegelj

10. prosinca 2010.

Pogledajte što o Sanaderovom uhićenju pišu i komentiraju u Srbiji, BiH i Sloveniji

Vijest o uhićenju Ive Sanadera dobila je priličan odjek u cijelom svijetu, a posebno je zainteresirale novinare u neposrednom susjedstvu - Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji ... Najtiražniji tamošnji mediji dali su popriličnog prostora Sanaderovom udesu. U komentarima čitatelja, pak, dominira za Hrvatsku pozitivno mišljenje koje se može sažeti u par rečenica: Kod Hrvata s pravnom državom nema zajebancije, kad će kod nas početi ovakva hapšenja. Elem, da ne duljimo, pogledajmo izvještaje medija u regiji i komentare njihovih čitatelja

SRBIJANSKI MEDIJI

Beogradske Večernje novosti temi Sanader posvetile su pristojan prostor na svojim internet stranicama, ali u komentiranje slučaja nisu se upuštale. Novinari Večernjih prepisali su informacije koje su prikupile hrvatske kolege i na tome ostale. Uz temu o Sanaderovom uhićenju dodan je i video njegovog privođenja u Austriji. Evo što o uhićenju misle čitatelji Večernjih novosti:

Miomir Maksimcev 10. decembar 2010. 20:28 #1461194
Čestitke hrvatskom pravosuđu. Nakon što sam pročitao za šta se sve tereti Sanader najednom mi je sve postalo jasno. Sve "države" SFRJ su tvrdile da su opljačkane i da je to razlog za otcepljenje. Sada se vidi da su svi bili u pravu. Svi smo bili opljačkani. Lopovi su uspeli da vičući "drz'te lopova" svu agresiju opljačkanih i ojađenih usmere ka, takođe, opljačkanim i ojađenim ljudima druge vere.

Teca Peca 10. decembar 2010. 17:37 #1461091
Bravo za hrvatsko pravosuđe!Dok si rekao ajnc-cvaj ukebaše Sanadera! Ne pomogoše mu ni kožne gaće! A Srbija i srpsko pravosuđe? Hitno zatražiti smenu svih naših pravosudnih organa i ministra, dovođenje novih pravnika sa pravnog fakulteta i hrvatske pravosudne instruktore da nauče našu mlađariju kako se radi u pravnoj drzavi!Bravo Hrvatska!!!


Beogradska Politika, pak, iz sata u sat pratila je situaciju u Hrvatskoj, a njihov izvještaj - razumljivo - također ne nudi drugačije niti novije informacije od onih što su ih objavili hrvatski mediji. Evo što o uhićenju kažu čitatelji Politike:

Rio Lobo | 10/12/2010 22:41
Verujem da Sanader neće biti izručen iz Austrije. Zamislite samo šta bi on mogao sve da otkrije. Najbolje bi i bilo da se sve završi na tome. Nema svrhe kopati po prljavom vešu i proslošti. Hrvatka je skoro dovršila svoje integracije u Europu NATO i gde sve treba pa neka se okrene tome.

sandra | 11/12/2010 11:44
Još jedan kojem je Hrvatska bila "iznad svega". Kao i Franceku. Zato su je doveli do prosjačkog štapa.


Na online izdanju Blica također su pratili događaje s bivšim hrvatskim premijerom, a klasičnom izvještaju prikačili su i anketu s pitanjem: "Da li verujete da će se Sanader vratiti u Hrvatsku?" Većina čitatelja - "ne veruje". Evo kako Blicovi čitatelji komentiraju događaje u Hrvatskoj:

bager / 10. 12. 2010. 20:50h
Susjedi, ostavite par mesta i za naše pa nek' tucaju "bratski" kao nekad, jer su iz iste škole izašli

bigserb /, 10. 12. 2010. 20:03h
ma ja čekam kad će ove naše da krenu da hapse

BiH MEDIJI

U najprodavanijem BiH listu Avazu vijesti o Sanaderovom uhićenju nema na naslovnoj strani online izdanja. Međutim, to ne znači da Avaz nije pozorno pratio zbivanja u Hrvatskoj. Prethodna dva dana Sanaderu su posvetili nekoliko tema i vijesti, a evo reakcija Avazovog čitateljstva:

Savatije Savovic 11/12/2010 11:45:38 
 A rovario po Bosni i Hercegovini. Drugovao sa Čovićem. Da je naš sistem kao u Rvackoj, koliko bi naših političara bilo u zatvoru. I vratili otetu imovinu. Znam direktora firme koji je pronevjerio do 2000. godine 17 mil km, proces pokrenut i stao. Koliko bi procesa za prihvatizaciju bilo.

adem Beg 10/12/2010 17:53:22
Ne znam šta će mu sad kad ga isporuče? Dali će mu nekretninu zaplijenit i račun stavit na nulu? A to bi trebali uradit! A zatim ga zaposlit kao utovarivača vreća sa kahvom na brod. ...

Mala Bosanka 10/12/2010 18:03:43
Koliko Bosna ima Sanadera??? Naši se kriju po Bosni - sebe i svoje imovinske kartice. Niko ne igra otvorenih karata od svih političara. Uzimaju, narod ih i dalje bira - ne treba se čuditi. Svi se znaju, jedan drogog štiti, jedan drugom čuvaju leđa. Jedino su tu jedan sa drugim dobri - pravi patrioti. ...


Najozbiljniji BiH dnevnik - sarajevsko Oslobođenje - slučaju Sanader posvetio je primjeren prostor, a vijest je istaknuta i na naslovnici internet stranice lista. I u slučaju Oslobođenja, objavljene informacije ne donose ništa novo u odnosu na one objavljene u Hrvatskoj. Čitatelje Oslobođenja slučaj je slabo zainteresirao. Niti jedan komentar nije zabilježen ispod teme o uhićenju bivšeg hrvatskog premijera.

SLOVENSKI MEDIJI

Vijest o Sanaderovom bijegu i uhićenju našla se na udarnom mjesto online izdanja mariborskih Večeri, pod naslovom: "Sanader premijer, ki je pobegnil iz lastne države." U istoj se daje pregled pisanja hrvatskog tiska u posljednja dva dana. Sudeći prema plasmanima vijesti koje su objavljivane u Sloveniji, ova tema slovenskim urednicima, a vjerujemo i čitateljima, više je nego zanimljiva. Evo jednog od komentara čitatelja Večeri:

Lefra / 11.12.2010 12:46:00
Ja kaj glavno, da je on svoje pokasiral, ter denar spravil na varno. Avstrijci pa mogoče že imajo pripravljeno za njega. Hrvati pa bodo morali še malo na njega počakati, kajti najprej bo šel čez Slovenijo, ga še naši malo z njim obračunajo (seveda, če bodo imeli oblečene hlače ne pa krilo), za pripravljeno celico na hrvaškem pa je še prezgodaj za misliti. Kajti tu je še vse možno, azil, beg, zavlačevanje i.t.d. Pa mnogo sreče Hrvateki z vašim bivšim predsednikom vlade.


Ljubljanska Mladina vijest o Sanaderu obrađuje pod naslovom: "Sanader se je predal v Avstriji." Vijest nije istaknuta na najjačem mjestu, ali urednici Mladine također su smatrali da zaslužuje naslovnicu. Jedna o čitateljskih komentara glasi:

2010-12-10 20:40:23 by 
A so ga prijeli ali se je predal? Hesni, ste novinarji. Neprecizni. Štiri polovice, iz katerih ne moreš narediti celote...


Sve o Ivi Sanaderu: DOSJE SANADER


Lupiga.com