ROTO LUDILO: Kako smo svedočili uskrsnuću srbijanske ratne propagande

Bojan Tončić

7. listopada 2015.

ROTO LUDILO: Kako smo svedočili uskrsnuću srbijanske ratne propagande

Nisu se ostvarili snovi srpski nacionalista, sumanutih kartografa, vojnih i političkih mrzitelja, te civila na privremenom dobrovoljačkom dopustu - neće biti rata, privremeno je ukinuta blokada hrvatsko-srpske granice, jedino je hrvatski premijer Zoran Milanović nastavio vređanje Srba, ali će se država-matica Srba uzdržati agresije na Hrvatsku. Iako je, prema pisanju beogradskog Kurira, malo nedostajalo da dođe do pucnjave oko Šarengradske ade (za neupućene, toponim spornog razgraničenja dve države, na Dunavu), Hrvati su se, naravno, povukli, jer je Srba bilo više, ali sada to i nije tako važno, budući da žute tiskovine slave "pobedu" izvojevanu u Briselu, obznanjuju "poraz ustaša" i prete tužbama zbog izgubljene dobiti srbijanskih firmi.

Krajem septembra, dakle, imali smo priliku da ponovo vidimo kakve su bile namere velikosrpskih nacionalista i da se podsetimo notorne činjenice da se istinski nacionalista, a pogotovu najpodliji među njima, oni "umereni" ("Umereni nacionalista isto je što i aligator - vegeterijanac", zapisao je s početka ludila devedesetih Bogdan Tirnanić). Hrvatska je blokirala granicu sa Srbijom, posegla i za neshvatljivom zabranom ulaska Srba, nostalgija za krvavim vremenima se probudila. A onda - paf! Ništa od istinskog, realističnijeg šmiranja borbe za srpstvo, nema pozivara, ne laju noću kere ni na koga, osim na neku razočaranu bratiju koja se vraća iz bircuza i zaurlava "Nije mala, nije mala, triput ratovala/I opet će, i opet će, ako bude sreće". 

Stare karte, puške, bombe, livorveri ...

E, ne bi sreće, bar ne prave, milozvučnih konstatacija "Vukovar je danas razrušen, ali slobodan grad" (Miodrag Popov, Radio televizija Srbije, izveštaj dan nakon pada Vukovara), ili "Pored bolnice su poređani srpski leševi. Uglavnom srpski." (ratni izveštač RTS Nino Brajović, današnji generalni sekretar Udruženja novinara Srbije).

A baš je dobro krenulo, glavne jurišnice državne televizije Mila Štula i Milijana Baletić pripremile su maskirni stajling, Rada Đokić, već ima napisane priloge o zagrebačkom Zoološkom vrtu, te Vrtu i Akvariju u Osijeku, u kojima su tigrovi, lavovi i pirane nahranjeni srpskim mesom, kao svojedobno u Pionirskoj, u Sarajevu. Dragovoljci počeli popis nesrećno neupotrebljenih kašikara i čišćenje automatskih pušaka, tandžara, "šaraca", u Akademiji se na Kartografskom departmanu, tik do kabineta Dobrice Ćosića, ne gasi svetlo.

Dobrica Ćosić
U Akademiji se na Kartografskom departmanu, tik do kabineta Dobrice Ćosića, ne gasi svetlo (FOTO: e-novine)

A sve je bilo mirno do ponedjeljka 21. septembra, tabloidi su razvlačili hinjeni sukob haškog optuženika Vojislava Šešelja i njegovu mržnju upućenu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, priču o Nikolićevom vanbračnom detetu, misterioznoj Holanđanki i poznatoj starleti koje su, navodno bile Nikolićeve ljubavnice, dok nisu pominjale decu. Iživljavali su se i na dan ranije održanoj Paradi ponosa, pripisujući organizatorima da dobijaju velike novce iz inostranstva, ali i iz srbijanskog budžeta. "Pederi šetaju, Srbi plaćaju", postarao se Informer da plasira na naslovnicu nespornu činjenicu, odričući pederima pravo da budu Srbi, ali to nije tema ovog napisa. Tema je najava teksta u kojem saznajemo za tajni plan Hrvata "C plus". Naslovna je konstrukcija, ispostaviće se, uvod u roto-ludilo, "Milanović: Migrante noću gurati u Srbiju, Mađarsku i Sloveniju". Izvor uobičajeni, "kako saznajemo", i "jedan od naših sagovornika". Ima ih dovoljno da ustvrde, a Informer prenese kako je Milanović rekao saradnicima da "u migrantskoj krizi ne važe pravila i zakoni". Blic je još neinformisan, na naslovnici su nesreća srbijanske novinarke, sreća, odnosno udaja pevačice Goce Tržan, hapšenje batinaša na Gej prajdu.

Već u utorak, 22. septembra, Informer iznosi nove kvalifikacije: "Nova ustaška provokacija" stoji u nadnaslovu, a naslov je "Hrvati objavili Srbiji carinski rat". Večernje novosti upozoravaju u ime naroda na to da "Evropa hoće da nam vrati izbeglice" i najavljuju tužbu zbog blokade prelaza. Blic je i dalje poluzainteresovan, i ovaj žuti dnevnik piše o navodnoj nameri Brisela i EU: "Možda vam vratimo 150.000 izbeglica", ali mu je interesantnije to što su se košarkaši Srbije opuštali uz 12 litara skupe votke. Istog će dana Danas, nastaviti jezivo dosadno referatsko kompiliranje agencija, nojevsku zainteresovanost iz peska i kolektivno komentarisati situaciju u Grčkoj. 

Idiot bez Dostojevskog

Promeniće, pomalo Blic kurs i već u sredu 23. septembra zaključiti na naslovnici "Hrvatsku trese srpski ultimatum". Kurir patriotski najavljuje: „Ne damo da nas gaze“ (nadnaslov) i „Srbija uvodi sankcije Hrvatima“ (naslov). Na istom su fonu i Večernje novosti kojima je top priča pod naslovom "Srbija se brani rampom za robu iz Hrvatske". 

U četvrtak 24. septembra, srbijanski će čitatelji "saznati" ključne stvari o hrvatskom premijeru i o nekim novim ustašama, atmosfera je - konačno - nalik onoj iz 1991. godine, kada su tenkovi JNA cvećem i pesmom ispraćeni put Slavonije, u odsudnu bitku za osvajanje Vukovara. Tada je štampa, uistinu, bila krvoločna, ali pristojnija, nije bilo tabloida. "Hrvatski premijer je idiot", naslov je Kurira, "objašnjen" u nadnaslovu "Napravio haos na Balkanu". Kurir objavljuje i fotografiju ljutog ministra srbijanske policije koji poručuje: "Iz Hrvatske u Srbiju ni ptica ne može da preleti". Informer poručuje "Banda ustaška - uvode nam blokadu, a žive od nas" i "Carinski rat - ko gubi ko dobija: Hrvati u Srbiji imaju 200, a Srbi u Hrvatskoj tri firme". Večernje novosti ("Spuštene rampe za robu iz Hrvatske") i Politika (Pismo Aleksandra Vučića čelnicima EU: Hrvatska podriva regionalnu bezbednost), kao i Blic i Danas, ostali su na informacijama. 

Kurir
Devedesetih je štampa, uistinu, bila krvoločna, ali pristojnija, nije bilo tabloida (SCREENSHOT: Kurir)

Politika će, međutim, za razliku od krvožednih tabloida, pokazati bedni vrhunac licemerja u petak, 25. septembra, naslovom "Hrvatska kakvu smo želeli da zaboravimo". Novine koje su tokom agresije Srbije na Hrvatsku porušile sve standarde ljudskosti u pisanju i uređivanju, utemeljujući svoju, suštinski nepromenjenu uređivačku i kadrovsku politiku, nešto "žele". Fašistoidni proizvod koji je udarnički radio na usponu Slobodana Miloševića i režima; urednici i jurišnici koji su taj režim bezočno koristili za svoje, privilegije stečene podržavanjem sumanutog poretka i podsticanjem besmislenih, nadasve tragičnih ratova, eto, žele neku drugu Hrvatsku. Da, želite da pamtite onu u koju ste ispraćali dobrovoljce, pljačkaše, državne desperadose, Arkanove zveri i rezerviste pohvatane u noćnim lovovima. Razumljiva želja bednika, ali ne i trošenje državnog novca na njih. 

"Hrvatska mora da popusti", najavljuju Večernje novosti od petka istinsku pobedu; Blic "savetuje": "Milanoviću smiri strasti i otvori granicu". Isti Milanović je u Kurirovom nadnaslovu "odlepio", "Milanović: Srbi vi ste varvari! Vućić uzvraća: Na ludilo ne odgovaramo". Informer će toga dana upozoriti na "Ustaški udar na Srbiju", objavljujući na naslovnoj strani fotomontažu i naslov "Milanović Pavelić", na kojoj je polovina Milanovićevog lica prekrivena Pavelićevim. Konačno, ne smemo da propustimo ni ilustraciju pisanja tabloida Alo: "Milanović: Srbi su Varvari"; "Idi, bre, leči se !", savetuje Alo

Još jedna epska srpska pobeda

Nakon delimičnog ukidanja blokade, srbijanski mediji su odlučili da proglase epsku pobedu, u kojoj je, naravno, važno da je "Hrvatska poražena", kako i glasi naslov Večernjih novosti; Kurir se ustremljuje na glavnog vinovnika spora, nadnaslov: "Orao pao, orao pao", naslov: "Milanović izgubio rat protiv Srbije". Neće baš sve proći nekažnjeno, anticipira Blic; "Milanoviću, ukrao si nam 15 miliona evra", a Informer je već manje krvoločan, Carinski rat, srpska pobeda: "Šah - mat za ustašu" (autogol bi bilo pogrešno, srbijanski premijer Vučić je svojedobno bio prvak Beograda u šahu, u mlađim kategorijama), uz najavu priče holandskog novinara "Sirijce drže kao u konc-logoru".

Tenzije se na kratko spuštaju, u nedelju nas potresa to što je, navodno, ministarka uprave i lokalne samouprave Kori Udovički bila na strani Milanovića, Kurir se raspojasao na čitavoj naslovnoj strani, teoretski uglavnom manje poznatim grafičko-leksičkim bravurama: "Ovo je ludilo mozga - Za koga radi Kori Udovički - Ministarka na Vladi branila Milanovića - Skandal - Potpredsednica Vlade žestoko se pobunila protiv kontramera kojima je Srbija odgovorila Hrvatskoj na zatvaranje granice - Dačić prvi otkrio da je neko u Kabinetu bio protiv mera koje je podržala cela Evropa".

Večernje novosti
Hrvatska poražena - zaključuju Večernje novosti (SCREENSHOT: Večernje novosti)

U ponedeljak, 28. septembra, čitamo o Beogradu na vodi, Kurir se vraća vanbračnoj temi "Mrka: Toma je seks mašina!", ali tu je Informer da podseti kako nije sve još gotovo "Ustaše iz Zagreba ponovo prete: Hermetički zatvaramo granicu prema Srbiji", ali i na novi talas migranata: "Iz Libana stiže 1.100.000 izbeglica".

Gotovo sve se uklopilo u propagandnu matricu devedesetih, pomahnitali urednici i novinari, ustaše, izbeglice, Kori Udovički, predvodnica "pete kolone" (tako je jedan od prvaka SNS nazvao opozicione lidere u Skupštini), koliko li je još izdajnika i plaćenika, blokada granice. Pogled na naslovnice, međutim, cinično zvuči, ali gotovo da deluje ohrabrujuće, u odnosu na sadržaj iza njih, procene, analize predviđanja.

Evropa je, međutim, direktno stala uz Srbiju, ne preko posrednika poput Petera Handkea, ili Danijela Šifera; pokvarila je priču o tome koliko Srbe svi mrze, dok jedino oni vide da su u pravu. Blokada granice - savršeni neplanirani eksperiment, koji dokazuje prisustvo duha puštenog iz boce nedavnih devedesetih godina prošlog veka. Spiralu, valjda, nepobedive mržnje, koja ostavlja bez reči. I odsustvo razuma, ali to je već druga priča. Njemu ovde poodavno nema mesta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: esanjoaquin.com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".