Upoznaj kvart da bi ga više volio + nagradna igra

miro@lupiga.com

28. siječnja 2004.

Upoznaj kvart da bi ga više volio + nagradna igra

Prvenstveno bih se želio zahvaliti uredniku i velikom čovjeku koji me pohvalio. Svoju nagradnu pohvalu ja ipak poklanjam pjesmi o kravljem, pilećem i inom ludilu, koju je sročio RR u svojoj novici. Toliko o tome, a sada o pravoj temi novice, koja će vas natjerati da se zapitate volite li dovoljno svoj kvart. Novica namijenjena lokalpatriotima i o onima koji će to postati nakon ovoga

Sjećate se “Ratnika podzemlja”? Epska priča o preživljavanju u kvartovima. Tamo su momci sa žudnjom iščekivali dolazak u svoj kvart. E, tada nisu imali Interneta, a danas vam baš pomoću njega otkrivamo zagrebačke kvartove. Jeste li s Trešnjevke ili Zapruđa? Volite li Dugave ili Travno? Gdje je bolje, u Španskom ili Travnom?

Kako ne bi ispalo da neki kvart više volim (najbolja mi je je Trešnjevka-Trešnjevka rools!), krenut ću nasumce od Španskog. Na adresi www.spansko.net možete naći osnovne informacije o Španskom, izuzetno popularni popis otvorenih trgovina, kolumne, forume, itd. Kao posebnost izdvajam interaktivnu mapu s popisom ulica u kvartu (ako trebate negdje ići sredit nešto :-)). Zanimljiva stranica s mnoštvom informacija. Osim one da u tom kvartu živi legenda nedjeljnog malonogometa, Dany. (Trešnjevka hooligans).

 

Legendarni zagrebački kvart Dubrava, smjestio se na adresi www.dubrava.tk. Glavna oznaka ove stranice su pomalo depresivne vijesti iz života kvarta (citat prenesen sa sajta : ”Kad crknete, imamo i dobro groblje "Miroševac" u koje vas možemo smjestiti, ali pošto je skoro cijelo popunjeno požurite s umiranjem, jer bi u protivnom mogli završiti na "Markovom polju" u Sesvetama. Ako vam se žuri, otiđite na okretište u Dubravi, jer tamo imate velike šanse poginuti pošto svako malo nekog zgaze jer nam je okretište prekrasno uređeno”). Osim ovih neveselih podataka, tu se još nalazi dio o GNK-u Dubrava i to je manje više to. Svakako pročitajte poneku novicu iz Dubrave.

Preći ćemo Savu, pa nas eto već u poznatom Zapruđu, domu mnogim dragim ljudima ili kako kaže vlasnik web sitea www.zaprudje.com, velike stranice maloga kvarta. Na stranici ima mnoštvo informacija, a glavni podnaslovi su: kvartovske novosti, dani Zapruđa, slike kvarta, povijest, mapa i foto safari. Malo osvježenja ne bi falilo, ali ako baš hoćete, slika s dana Zapruđa ima koliko hoćete, pa ako vam se da, krenite u potragu za poznatim licima.

Iako mnogi tvrde da su šugave, Dugave ipak imaju i svoje mjesto na netu. Na stranici www.dugave.info prvenstveno možete naći ogromni banner Dugave republika. Iako smo mislili da je to stvar prošlosti, Dugave i dalje pokazuju aspiracije prema širenju na ostale kvartove (premda znaju da je Trešnjevka najjača). Tu su i klasične informacije o kvartu, jedna zanimljiva novica o snijegu (citat prenesen s sitea: ”A je lud ovaj snijeg. Ku'iš ono, frajer ne pada za Božic, pa ni za Novu Godinu pa cak ni onda dok su još trajali kao neki praznici i sad kad su poceli ispiti, zadnji kolokviji, testovi u školi i slicno...sad se on sjeti padat...mislim ono... tog ima samo kod nas “) i još dosta stvari koje ne rade .

Nastavljamo s Novim Zagrebom (tamo i ima najviše stranica) i kvartom tako dragim mnogima, Travno. Osim ambicioznog dizajna (zeleno – trava – travno), na stranici www.travno.com   preporučam stare slike Travnog, posebno one o građenju Mamutice. U galeriji ima oko 130 fotografija kvarta, što će vam biti dovoljni za duge zimske noći. Samo vi i vaš kvart.


Kako je kvartova mnogo, surfajte po ovima kvartovima do sljedeće novice ili sami napišite gdje ima kvartovskih stranica. Glavna nagrada za najbolju kvartovsku stranicu jest turistički aranžman koji obuhvaća:

voznu kartu ZET-a
ukrcaj u tramvaj na okretištu Dubrava (13:00h)
upoznavanje grada i kvartova iz tramvaja
iskrcavanje na Črnomercu (14:30h)

Do sljedećeg nastavka, zapamtite i ove podatke prenesene iz dnevnih novina: Mafija, prostitucija, navijači, dileri i narkomani, lopovi, te gospodarski kriminalitet najprisutniji su u gradskoj četvrti Donji grad, koja je prema lanjskim policijskim evidencijama postala najopasniji kvart u Zagrebu s čak 3392 kaznena djela. Po kriminalu je prate Trnje s 2254 kaznena djela, Maksimir, Pešćenica i Trešnjevka sjever i jug.