ZAVRŠEN PRVI DIO SUBVERSIVEA: Duboko sjetni, sućutni i humani „Ray&Liz“ odnio nagradu

I.F.

12. svibnja 2019.

ZAVRŠEN PRVI DIO SUBVERSIVEA: Duboko sjetni, sućutni i humani „Ray&Liz“ odnio nagradu

Izuzetno bogati filmski dio programa ovogodišnjeg Subversive Festivala večeras je okončan, na žalost brojnih filmoljubaca, a pred nama je drugi dio festivala, tijekom kojeg će se održati niz zanimljivih predavanja, okruglih stolova i predstavljanja knjiga.

Na Subversiveu je ove godine prikazano više od 50 naslova, od igranih filmova, do kratkometražnih i dokumentaraca, a organizatori ističu kako je među njima bio velik broj recentnih i provokativnih filmova čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo. Čast da odaberu najbolje od prikazanog imao je tročlani žiri – Nikolina Hrga (producentica), Zvonimir Jurić (redatelj i profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti) i Otto Reiter (austrijski filmski kritičar).

U igranoj konkurenciji posebno priznanje dodijeljeno je filmu „Sophia Antipolis“, francuskog redatelja Virgila Verniera, za koji žiri napominje kako se radi o djelu „apokaliptičnog ugođaja u kojem se Apokalipsa već dogodila, tj. događa se svaki dan: od gubitka voljenih osoba do prikaza međuljudskih odnosa u kojima kontrola, strah i čuvanje privilegija jačaju iz dana u dan“. 

„Sve ovo događa se u mjestu po čijem je nazivu film dobio naslov, koje je sagrađeno s vjerom u znanost, napredak i komunikaciju, a sve pod jarkim suncem Provanse, i baš kao na Van Goghovim slikama - one koje su najosvjetljenije i najsunčanije ujedno su najteže i najmučnije“, stoji u odluci žirija kojom se obrazlaže čime je „Sophia Antipolis“, film nominiran na velikim filmskim festivalima poput Locarno Film Festivala i San Sebastián International Film Festivala, zaslužio da mu se oda posebno priznanje.

Isti je žiri najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji proglasio film „Ray&Liz“ britanskog redatelja Richarda Billinghama. Billingham je još kao fotograf pokazao veliki interes za teme iz života radničkih obitelji, a u ovom filmu pokazuje utjecaj neoliberalne ekonomske revolucije premijerke Margaret Thatcher započete osamdesetih u Britaniji kroz prizmu jedne radničke obitelji. Žiri Billinghamov uradak opisuje kao duboko sjetan, sućutan i human

Što se tiče dokumentaraca posebno priznanje odnio je Fernando E. Solanes, argentinski filmaš rođen 1936. godine kojem je prije svojevremeno na Berlinaleu dodijeljen Zlatni medvjed za životno djelo. Njegov film investigativna je ekološka priča „Putovanje u zagađene gradove“, a u obrazloženju posebnog priznanja stoji kako se Solanesa nagrađuje zbog svoje „požrtvovnosti i nepokolebljive predanosti istraživanju političkih i društvenih transformacija u Argentini tijekom više od 50 godina po cijenu zatvora i gubitka vlastitog života“. 

Za najbolji dokumentarac proglašen je film „Naši porazi“ francuskog redatelja Jean-Gabriela Périota, koji, prema riječima žirija, inzistira na pronalaženju „novih načina suradnje i razmišljanja o filmu kao političkom činu te borbi za radnička prava“, te dodaje da iako njegova potraga ne završava pobjedom, niti nepobitnim produbljivanjem studentskog političkog angažmana, kraj filma ipak ostavlja prijeko potrebnu nadu da se borba i dalje nastavlja - kako na ekranu tako i na terenu.

“Film pruža uvid u to kako pariški srednjoškolci vide politiku i politički angažiranu kinematografiju prošlosti. No, mladi iz 'Naših poraza' u svojoj se nesigurnosti i izostanku angažmana ne razlikuju od tinejdžera u mnogim gradovima širom svijeta. Kroz pitanja o solidarnosti, klasnoj borbi, aktivizmu itd. koja im upućuje Périot, bez osuđivanja suočava nas se s novom generacijom, u pokušaju da odgovori na ključno pitanje filma: jesmo li mi stariji zakazali u prenošenju znanja“, obrazlaže žiri. 

Posveta Katerini Gogou, grčkoj anarhističkoj pjesnikinji, film „KG“, odnio je nagradu za najbolji kratkometražni uradak prikazan na Subversiveu. Potpisuje ga Cynthia Madanski, avangardna feministička redateljica, zbog koje, kako kaže žiri, „divlji duh Katerine Gogou i dalje živi“.

Nakon dodjele nagrada otvorena je konferencija 12. Subversive Festivala, poslije koje je prikazan dokumentarac „Čovjek i drvo“, u režiji Dalibora Platenika. Priča je to o Vladimiru Dimiću Jodi, čovjeku koji već 30 godina na svoju ruku sadi drveće u Zagrebu želeći se na taj način odužiti majci prirodi. Donedavno je to radio tajno, a onda se pročulo za njegove akcije. 

Drugi dio festivala ponudit će, napominju iz Subversivea, prostor za političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene. Učinit će to nizom predavanja, okruglih stolova i predstavljanja knjiga, a u svemu će sudjelovati više od stotinu svjetskih intelektualaca, aktivista, umjetnika i filmaša.

Već sutra, u ponedjeljak, započinje 3. AlterEkonomski forum, i to okruglim stolom „Europa na rubu – od političkog do politike“ koji će se od 19 sati održati u velikoj dvorani kina Europa u suradnji s Institutom za političku ekologiju.

„U trenutku pred nadolazeće izbore za Europski parlament, Europa stoji na rubu dosad najveće neizvjesnosti zbog populističkih glasova koji zagovaraju njezino slabljenje i dezintegraciju, a na okruglom stolu organiziranom u suradnji s Institutom za političku ekologiju, raspravljat će se o tome kako koristiti transformativnu snagu društvenih pokreta koji pružaju pravu alternativu daljnjoj dezintegraciji EU i potencijalnom napuštanju europskog projekta“, navodi se u najavi ovog događaja u kojem će sudjelovati Laurent Standaert, Iva Marčetić, Daniel Chavez i Ajda Pistotnik, a raspravu će moderirati Vedran Horvat.

Michael Heinrich
Michael Heinrich od 21 sat (FOTO: Subversive)

Na istom mjestu u 21 sat započet će predavanje političkog ekonomista s berlinskom adresom, Michaela Heinricha.

„Njegovi uvidi uzimaju se kao standardna ulazna točka u suvremeno čitanje 'Kapitala', a u sutrašnjem izlaganju podsjetit će na aktualnost Marxove kritike političke ekonomije u 21. stoljeću. Poseban naglasak predavanja bit će na povezanosti krize na tržištima nekretnina i krize državnih financija, strukturnim uzrocima krize, raspodjeli bogatstva i mogućim pomjeranjima u globalnim odnosima moći“, stoji u pozivu na Heinrichovo predavanje koje. će moderirati Stipe Ćurković.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sanja Bistričić