PROSVJED ZA AVNI: Kako je bengalska tigrica postala simbol uništenja prirode za kratkoročnu novčanu korist ljudi

I.F.

11. studenog 2018.

PROSVJED ZA AVNI: Kako je bengalska tigrica postala simbol uništenja prirode za kratkoročnu novčanu korist ljudi

Priča o bengalskoj tigrici Avni i njeno dvoje mladunaca posljednjih se mjeseci pročula diljem svijeta, ne tek zato što se radi o kritično ugroženoj životinjskoj vrsti, nego zbog toga što mnogima zorno ukazuje kako današnjim svijetom diktira samo novac. Zbog ovog se slučaja danas u brojnim svjetskim gradovima organiziraju prosvjedi, a među gradovima gdje će se prosvjedovati našao se i Zagreb.

A o čemu se zapravo radi? Tigrica Avni živjela je u središnjoj Indiji, na području gdje je osim nje i njeno dvoje mladunaca obitavalo tek još nekoliko odraslih tigrova, a gdje se planira gradnja tvornice cementa i elektrane te gdje će se ispitivati tlo zbog iskopa minerala. Avni je optužena da je napala i ubila 13 stanovnika iz lokalnih sela, iako aktivisti za prava životinja The Earth Brigade Foundation tvrde kako je dokazano da je samo jedna žrtva preminula od napada ženke tigra, ali da nije utvrđeno kako je ta ženka upravo Avni. 

Avni
Prosvjedinici su i prije organiziranog hvatanja zahtjevali da se tigricu ne ubije (FOTO: Facebook/AvniTheTigress)

S obzirom da se radi o zaštićenoj životinjskoj vrsti slučaj je završio i na Vrhovnom sudu koji je presudio da se tigrica na siguran način treba uhvatiti i premjestiti na neku drugu lokaciju. Vlasti su potom krenule u akciju hvatanja Avni, a hvatanje je prošlog tjedna završilo njenim ubijanjem. Službena varijanta kaže kako je u Avni ispaljena strelica za uspavljivanje, ali je nakon ispaljivanja strelice tigrica krenula u napad pa su je u samoobrani ubili. Iza nje je ostalo dvoje mladunaca starih jedanaest mjeseci, koji u toj dobi još nisu sposobni brinuti se sami za sebe. 

Aktivisti za zaštitu prava životinja sumnjaju da iza svega zapravo stoji želja vlasti da se tigrovi uklone s područja koje su korporacije odredile za proširenje svog poslovanja. Riječ je o nekoliko tisuća hektara šume koja je zbog milijunskih poslova dodijeljena nekolicini tvrtki. Tvrde i kako je tigricu ubio privatni lovac koji nije imao dozvolu za odstrel i da je u cijeloj akciji prekršeno nekoliko propisanih protokola u ovakvim slučajevima.

Priča je brzo postala viralna i iznjedrila prosvjede zakazane za danas. Konkretno, u Zagrebu će aktivisti prosvjedovati na Trgu bana Jelačića u 11 sati, a prosvjedna okupljanja najavljena su i u New Yorku, Manchesteru, Los Angelesu, Torontu, Perthu … kao i u dvadesetak indijskih gradova. Zahtjevi prosvjednika, osim na čovječanstvo, adresirani su na indijsku vladu od koje se traži da odobri potragu za mladuncima koji već tjedan dana nemaju hrane te da ih se nakon pronalaska zbrine u rezervatu. Osim toga traži se i zaštita preostalih tigrova u toj šumi.

Avni
Prošlog tjedna Avni je ubijena (FOTO: Facebook/AvniTheTigress)

„Ako ništa drugo, za dobrobit vlastite djece i unučadi, promislite pod kojom cijenom se dopušta uništavanje životinjskih vrsta i prirode u ovolikim razmjerima“, stoji u pozivu na prosvjed, gdje se ističe kako je ova problematika simbol masovnog uništenja prirode za kratkoročnu novčanu korist ljudi, a na dugoročnu egzistencijalnu štetu podjednako ljudi i životinja, ne samo u Indiji nego u cijelom svijetu. U pozivu na prosvjed naglašava se i kako Avni nikada nije kročila izvan svoje šume.

Inače u Indiji obitava 60 posto ukupne svjetske populacije tigrova. Prema procjeni iz 2014. godine indijska populacija tigrova kretala se oko 2.500 jedinki. S obzirom da je u Indiji četrdesetih godina prošlog stoljeća živjelo oko 40.000 jedinki tigra jasno je kako se radi o kritično ugroženoj vrsti, kojoj prijeti skori nestanak. O odnosu ljudske vrste prema ostalim živim bićima nedavno je pisao britanski The Guardian, pozivajući se na izvješća World Wide Lifea, i iznoseći alarmantan podatak kako je čovječanstvo od 1970. godine do danas uništilo 60 posto životinjske populacije

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/AvniTheTigress