NON SERVIAM: "Zona sumraka" u banci

NON SERVIAM: "Zona sumraka" u banci

ritn by: Igor Mandić
08. 05. 2015.

"Zaklela se Zemlja Raju, da se sve tajne - doznaju", stara je to uzrečica, kojom su se do jučer najčešće služile supruge kad bi svoje mužiće uhvatile u kojoj laži. Ali, došla su neka druga vremena i sada se njome služe banke u Hrvatskoj (svi znamo, da one nisu hrvatske banke!), e, kako bi iz svojih mušterija klijenata ili pacijenata (kako već ne zovu nâs, sirotinju, primoranu da zarađenu siću premećemo preko njihovih računa, e kako bi nas opelješile kamatama, troškovima poslovanja itd.), izvukle dobro čuvane tajne. 

Tako je, naprimjer, ovih dana, od mnogih od nas, klijenata jedne banke (sa sjedištem u Zagrebu, a ishodištem u pitaj ti boga gdje?), ljubazno iskamčeno priznanje da NISMO predsjednici ni države, ni vlade, ni ministri ili pomoćnici ministra, da nismo zastupnici, da nismo suci Vrhovnog, Ustavnog ili drugog visokog suda, kao i da NISMO veleposlanici, konzuli ili visoki časnici oružanih snaga... itd. itsl.

Bojim se da će se reći, kako moja malenkost bulazni, a i meni se pričinilo da sam upao u "zonu sumraka", u kojoj su mogući svakojaki apsurdi, a to mi se dogodilo nekidan kad me na bankovnom šalteru ljubazna službenica zasula ovakvim pitanjima. Bio sam došao priupitati nije li, kojom 'fakin' srećom, na moj odavno iscijeđeni žiro račun "sjeo" neki honorarčić. Ali, nije, kao obično i već sam mislio da je sve gotovo, kad mi je zatraženo da izručim i osobnu kartu (koju i dalje zovem legitimacijom, jer još nisam čuo kako bi se to bilo koga moglo "osobno kartirati", dok se legitimirati već može), a onda su uslijedila pitanja, dakako bez veze s mojim skromnim prometom na računu. Te, gdje sam rođen (dobro, to nije tajna, ali što se to banke tiče?), te, u koju svrhu mislim upotrijebiti sredstva s računa (umjesto za mlijeko i pivo, umalo sam odgovorio da time namjeravam kupiti vilu na Hvaru ili u Opatiji, ali da se još nisam odlučio), te još nešto, slično, a potom, šalu na stranu, jesam li ja ili neki član moje obitelji u posljednjih 12 mjeseci bili "politički izložene osobe"???

Skoro sam se strovalio dupetom na pod (imalo bi se što i čuti i vidjeti), ali sam se onda, noktima čupajući rub šaltera, ipak malo smirio, te sam na moje protestiranje, kako je ovakvo ispitivanje o "političkoj izloženosti" prije u nadležnosti policije ili suda, ipak dobio "logičan" odgovor (da ova banka mora tako ispitivati prema nalogu svoje više instance, a ova, pak, da to radi na traženje SAD-a, tj. nekog međunarodnog ugovora između Republike Hrvatske i SAD-a). Još kad sam dobio uvjeravanja, kako su svi ti podaci TAJNI, naprosto sam odahnuo: baš mi je drago što ću u dosjeima američke porezne policije biti zaveden kao onaj koji NIJE "POLITIČKI IZLOŽENA OSOBA" (prema onom spisku koji sam na početku naveo, tj. da NISAM ni predsjednik, ni zastupnik, ni vrhovni sudac, ni časnik, ni veleposlanik...).

A, onda mi vrag nije dao mira, pa sam upitao odgovornu osobu: što vam kažu na ova pitanja oni koji to jesu (naime, "politički izložene osobe"), kad dođu na vaše šaltere i kad vam moraju odgovarati, isto kao i mi, ubogi penzioneri...? S podrazumijevajućim osmijehom (kao, "pa ne pravite se blesavi") objašnjeno mi je, da TAKVE "politički izložene osobe" NE DOLAZE na šaltere banaka kako sav ostali (ne)normalan svijet, jer da se one služe (ili ih uslužuju?) na posebnim, tko-zna-gdje-su-šalterima. To sam i pretpostavljao, ipak sam se usudio replicirati: sva je ova fertutma samo kako biste zajebavali mali svijet, prosječne ljude, banalne korisnike oskudna prometa na računima. A, što se može, kad nam je tako naređeno.

E, ali i u malome čovjeku može čučati veliki problem kad se zna da u ovoj priči banke provode zakonsku regulativu o sprječavanju PRANJA NOVCA i FINANCIRANJA TERORIZMA, ali sve to seže još dublje i dalje do nekakve FACTA regulative. Riječ je o tome da američki poreski policajci love svoje građane pomoću toga Foreign Account Tax Compliance Act (FACTA)., ali njegovu provedbu, koja je već nametnuta mnogim članicama Europske unije, nažalost, Hrvatska još NIJE POTPISALA, ali mu se PRILAGOĐAVA (ove sam stručne podatke doznao iz "Slobodne Dalmacije", od 30. IV. i 1. V. ove godine). Kud gazda migom, tud hrvatske sluge skokom, što ćemo, takva nam je narav vječne rajetine. 

Svejedno, kad naredni put budem pokušavao doći do 'fakin', tj. do 'fukin'-og honorara, sve ću priznati od srca (mislim, ono što NISAM!), jer je zapriječeno da će u slučaju odbijanja davanja podataka banke prekinuti postojeći odnos, odnosno bilo koju transakciju, pa će moj žiro usahnuti kao i potočić Jordan (a ja ću se debljati od zraka i mane s neba?). Jer, "ne bode se šut s rogatim", ako još tko poznaje ovaj stočarski žargon, a kamoli jedan penzić s FACTA-om, koja može hrvatsko bankarstvo spremiti u džep, a čitavu nam državicu staviti 'ad acta'.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay