BILO JE SAMO PITANJE DANA: U ovom društvu napad na bistu Ive Lole Ribara nikoga ne smije čuditi

Ivor Fuka

17. listopada 2017.

BILO JE SAMO PITANJE DANA: U ovom društvu napad na bistu Ive Lole Ribara nikoga ne smije čuditi

Takvo nešto se i očekivalo. Bilo je samo pitanje dana. Tek tjedan dana nakon što je vraćena na postolje s kojeg je nestala još devedesetih godina prošlog stoljeća, bista partizanskog heroja Ive Lole Ribara u Zagrebu, našla se na meti nepoznatih fašista. Simpatizeri onih protiv kojih se Ribar borio i koji su ga ubili, jutros su njegovu bistu išarali plavom bojom i na postolju nacrtali slovo „U“ s neizostavnim križem ponad simbola zloglasne fašističke vojske poražene u Drugom svjetskom ratu.

Zagrebačka policija o ovom je činu jutros zaprimila dojavu, ali osumnjičenih nemaju, a vjerovati je da ih nikad neće ni imati. 

Ivo Lola Ribar
Komunalne službe očistit će bistu Ive Lole Ribara, ali već koliko je sutra netko drugi će nasrnuti na nju. (FOTO: Hina/Admir Buljubašić)

Događaj je to koji nikoga ne treba ni ne smije čuditi, jer u društvu u kojem roditelji uče djecu pozdravljati s ustaškim pozdravom Za dom spremni, u društvu gdje je sasvim prihvatljivo veličanje Nezavisne države Hrvatske, u društvu gdje se na javnoj televiziji govori da je Jure Francetić legendarni i hrabri borac, a ne brutalni koljač, u društvu gdje se istom tom Fracetiću podižu spomen ploče i spomenici, u društvu gdje svećenici na misama, pa i na javnoj televiziji u prijenosu uživo, veličaju Antu Pavelića, u društvu gdje se ekstremističke „portale“ naziva medijima, u društvu gdje je Jasenovac tek neko odmaralište i partizanski logor, u društvu gdje je već 25 godina sasvim prihvatljivo rušenje spomenika, u društvu gdje većina građana šutke sjedi i guta novu interpretaciju povijesti i gdje je Zlatko Hasanbegović faktor koji o nečemu odlučuje, a Velimir Bujanec ugledni televizijski voditelj kojeg na domjenke pozivaju i predsjednica i premijer države, ovakvo što nikoga ne smije iznenaditi. Komunalne službe očistit će bistu Ive Lole Ribara, ali već koliko je sutra netko drugi će nasrnuti na nju. Toliko o europskim vrijednostima i europskom putu.

Inače, bista je na postolje u malom parku na križanju Prilaza baruna Filipovića i Selske ceste, koje je dvadeset i kusur godina zjapilo prazno vraćena 10. listopada, a izradio ju je akademski kipar Kosta Angeli Radovani.

Ivo Lola Ribar
U ovom društvu za Ivu Lolu Ribara nema mjesta (FOTO: Hina/Admir Buljubašić)

„Ponovno vraćamo Ivu Lolu Ribara na mjesto gdje je i bio prije nego su ga otuđili u ratnome vihoru. Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja hrvatskog antifašističkog rata, a da nije bilo te antifašističke borbe i da se Hrvatska nije svrstala na pobjedničku stranu, hrvatski branitelji i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman ne bi se imali na što pozvati na našem putu ka osamostaljenju“, blagoglagoljivo je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prilikom otkrivanja nove biste, dok se njegov kolega, spomenuti Hasanbegović istog dana pobunio protiv vraćanja biste.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Admir Buljubašić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"